Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Δήμος Δέλτα

Καμία ρύπανση από πετρελαιοειδή στη θαλάσσια περιοχή του Καλοχωρίου

Aπό τα αποτελέσματα της ανάλυσης προκύπτει ότι οι τιμές συγκέντρωσης υδρογονανθράκων και ορυκτελαίων στα δείγματα είναι πολύ χαμηλές

Δεν υφίσταται ρύπανση από πετρελαιοειδή στη θαλάσσια περιοχή του Καλοχωρίου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εργαστηριακών αναλύσεων.

Υπενθυμίζεται ότι  τα δείγματα του θαλασσινού νερού που εστάλησαν προς  ανάλυση,  είχαν ληφθεί την πρώτη εργάσιμη μέρα  μετά  το Πάσχα, (5/5/2021), όταν ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κ. Γιουτίκας,  έχοντας πληροφόρηση  για  εμφάνιση κηλίδων λιπαντικών ουσιών – πιθανώς πετρελαιοκηλίδων -, και  ξεβρασμένων νεκρών ψαριών στον αιγιαλό, στο ύψος  των ορίων  των Δήμων Δέλτα και Αμπελοκήπων – Μενεμένης, έσπευσε στο σημείο συνοδευόμενος από την Προϊσταμένη του Εργαστηρίου Περιβάλλοντος  της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, χημικό Όλγα Μούτσου και   κλιμάκιο υπαλλήλων του  Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Δ/νσης Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης της ΜΕΘ, παρουσία εκπροσώπων του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου καθώς και του συλλόγου «Εχεδώρου Φύσις».

Όπως επισημαίνεται στην εργαστηριακή  έκθεση «από τα αποτελέσματα της ανάλυσης προκύπτει ότι οι τιμές συγκέντρωσης υδρογονανθράκων και ορυκτελαίων στα δείγματα είναι πολύ χαμηλές», αφού «η  ανάλυση του δείγματος έδωσε τιμές σε υδρογονάνθρακες-ορυκτέλαια: 89 μg/l ».  

Με βάση την  ΚΥΑ 46399/4352/86 για την απαιτούμενη ποιότητα των επιφανειακών νερών που προορίζονται για κολύμβηση, παράρτημα ΙΙ «Πρότυπα ποιότητας νερών κολύμβησης», το  επιθυμητό όριο στα ορυκτά έλαια είναι 0,3 mg/l δηλαδή 300 μg/l , και στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι πολύ πιο χαμηλό  μόλις στα 89 μg/l.

Επομένως, όπως  σημειώνεται χαρακτηριστικά στην έκθεση των εργαστηριακών αποτελεσμάτων «δεν υπάρχει ρύπανση από πετρελαιοειδή, παρότι στη θαλάσσια περιοχή όπου έγινε η δειγματοληψία υπάρχουν και αγκυροβόλια των μονάδων πετρελαιοειδών».

 Επιπλέον, τα αποτελέσματα των εργαστηριακών αναλύσεων επιβεβαιώνουν  τις διαπιστώσεις  του μακροσκοπικού ελέγχου  που είχε γίνει στο πλαίσιο της αυτοψίας, σύμφωνα  με τις οποίες  η  δυσμενής  εικόνα  της θαλάσσιας περιοχής στο συγκεκριμένο σημείο, (μεταξύ  Δενδροποτάμου και πρώην ΧΑΔΑ),  οφειλόταν  σε εκτεταμένη αποσύνθεση μεγάλων ποσοτήτων φυκιών.

«Κατά την αυτοψία διαπιστώθηκε η ύπαρξη μεγάλης ποσότητας φυκιών που ήταν σε αποσύνθεση και επικρατούσε έντονη οσμή σήψης και γενικότερη δυσοσμία. Μακροσκοπικά δεν φαινόταν κάποια ρύπανση από πετρελαιοειδή, καθώς υπήρχε απουσία ορατού υμένα στην επιφάνεια του νερού και δεν υπήρχε καθόλου οσμή πετρελαιοειδών. Επίσης δεν διαπιστώθηκε ύπαρξη νεκρών ψαριών, πέρα από δυο νεκρές θαλάσσιες χελώνες», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση  της εργαστηριακής ανάλυσης.

«Αποδεικνύεται ότι  η αιτία του …συναγερμού είναι  ένα φυσικό φαινόμενο που λόγω και των ανέμων που πνέουν στην περιοχή, προκαλεί συχνά στο συγκεκριμένο  σημείο του Θερμαϊκού  Κόλπου  υψηλές  συγκεντρώσεις  φυκιών σε κατάσταση αποσύνθεσης και το πιθανότερο είναι  για τον ίδιο λόγο  να ξεβράστηκαν εκεί, νεκρές οι θαλάσσιες χελώνες. Η άμεση κινητοποίηση της Αντιπεριφέρειας και των αρμόδιων  υπηρεσιών, χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένη  καταγγελία, αλλά μόνο πληροφορίες  για πιθανό επεισόδιο ρύπανσης, αποδεικνύει ότι η  Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι καλά οργανωμένη και σε συνεχή επιφυλακή. Θα συνεχίσουμε να ανταποκρινόμαστε  με την ίδια ταχύτητα, συγκροτημένες διαδικασίες και την ίδια  ψύχραιμη αντιμετώπιση σε όλα τα θέματα που αφορούν στην προστασία  του περιβάλλοντος», τονίζει ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κ. Γιουτίκας.

.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement