Τα ομαδικά εργαστήρια πληροφόρησης και συμβουλευτικής απευθύνονται σε ανέργους αλλά και σε εργαζόμενους
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο Β΄ κύκλος για τα δωρεάν ομαδικά εργαστήρια (workshops) επαγγελματικής πληροφόρησης τα οποία διοργανώθηκαν από το Γραφείο Εργασιακής Συμβουλευτικής της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ. Ο πρώτος κύκλος πραγματοποιήθηκε στις 20 και 22 Απριλίου.
Όπως δήλωσε η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Χαρά Αμανατίδου, “πρόθεση της διοίκησης του Δήμου είναι να στηριχθούν οι άνεργοι σε μια δύσκολη συγκυρία για τα εργασιακά, που ταυτόχρονα όμως αποτελεί και εποχή των ευκαιριών για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας, προσωπικής ανάπτυξης και συνεχούς μάθησης. Μέσω των διαδικτυακών εργαλείων, ο ενδιαφερόμενος, με την καθοδήγηση και την υποστήριξη των ειδικών, κατανοεί τι χρειάζεται εκ μέρους του, προκειμένου να επιτύχει τους στόχους του. Θεωρούμε ότι η συνεργασία του Γραφείου Εργασιακής Συμβουλευτικής της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής με το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ είναι μια συνεργασία επωφελής για τον κάθε πολίτη που αναζητά τρόπους να εξελιχθεί επαγγελματικά. Ταυτόχρονα, ο συμμετέχων περνάει σε μια διαδικασία αυτογνωσίας – αυτοαξιολόγησης κινήτρων και δυνατοτήτων και μέσω αυτού του δρόμου αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες επιτυχίας του”.
Θεματικές
Οι θεματικές που αναπτύχθηκαν αφορούσαν στις Τεχνικές Πλοήγησης στην Αγορά Εργασίας :
- Βιογραφικό σημείωμα- Συνοδευτική επιστολή, τη Δευτέρα 17 Μαΐου 2021
- Συνέντευξη επιλογής, την Τετάρτη 19 Μαΐου 2021
Εισηγητές – Συμμετέχοντες
Οι εισηγήσεις παρουσιάστηκαν από τους Εργασιακούς Συμβούλους, κ.κ. Νικόλαο Καραγκούνη, Μαριάννα Κοτανίδου και Ευίννα Εγγλέζου, επιστημονικούς συνεργάτες του ΙΝΕ ΓΣΕΕ.
Το Ομαδικό Εργαστήρι Πληροφόρησης για τις Τεχνικές Πλοήγησης στην Αγορά Εργασίας πραγματοποιήθηκε σε δύο κύκλους, καθώς οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν ξεπέρασαν τις 80. Η διεξαγωγή του σε δύο κύκλους εξασφάλισε τη δυνατότητα της διάδρασης και της εξατομίκευσης, στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, για όλους τους συμμετέχοντες.
Σκοπός
Τα Ομαδικά Εργαστήρια Πληροφόρησης και Συμβουλευτικής απευθύνονται σε ανέργους αλλά και σε εργαζόμενους οι οποίοι στοχεύουν στην επαγγελματική τους κινητικότητα ή σε όσους ενδιαφέρονται να καλλιεργήσουν τις δεξιότητες διά βίου διαχείρισης της σταδιοδρομίας.
Δελτίο Πεπραγμένων Γραφείου Εργασιακής Συμβουλευτικής
Ιανουάριος – Μάιος 2021
Δράσεις
Με στόχο την ανάπτυξη των δεξιοτήτων αυτοπαρουσίασης του ατόμου, το Γραφείο Εργασιακής Συμβουλευτικής της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής έχει εντάξει στις δράσεις του εργαστήρια (workshops) επαγγελματικής πληροφόρησης και συμβουλευτικής, όπως αυτά που πραγματοποίησε με τη συνεργασία του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΣΕ τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2021.
Ωστόσο, από την αρχή του έτους, το Γραφείο Εργασιακής έχει αναλάβει την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση και άλλων δράσεων οι οποίες απευθύνονται στην ευρύτερη επαγγελματική κοινότητα του Δήμου μας.
Το Μάρτιο διοργανώθηκαν δωρεάν Rapid Test σε πεζούς (ελέγχους ταχείας ανίχνευσης Covid-19) σε συνεργασία με Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης στα πλαίσια της δράσης του «Επιχειρώ με ασφάλεια» και απευθύνθηκε σε όλους τους επαγγελματίες, εμπόρους και καταστηματάρχες του Δήμου.
Τον ίδιο μήνα αναπτύχθηκε από το Γραφείο Εργασιακής πρωτοβουλία συλλογής ειδών πρώτης ανάγκης για τους σεισμόπληκτους του νομού Λάρισας με τη στήριξη της Ένωσης Επαγγελματιών και Εμπόρων Ηλιούπολης, τα καταστήματα και τους επαγγελματίες των Δημοτικών Ενοτήτων Ευκαρπίας, Πολίχνης και Σταυρούπολης.
Συμβουλευτική – Πληροφόρηση
Το Γραφείο Εργασιακής Συμβουλευτικής διατηρώντας ως μία από τις κύριες στοχεύσεις του την ενημέρωση και τη στήριξη όσων αναζητούν εργασία, πραγματοποίησε από την αρχή του έτους έως σήμερα 107 συνεδρίες συμβουλευτικής. Κατά τη διάρκεια της συμβουλευτικής συνεδρίας καταγράφονται τα προσόντα και οι δεξιότητες των ατόμων στη Βάση Ανέργων του Δήμου Παύλου Μελά, οι ωφελούμενοι ενημερώνονται για τις δυνατότητες ανάπτυξης και επικαιροποίησης των τυπικών προσόντων τους, καθοδηγούνται ως προς την υποβολή αιτήσεων σε διαγωνισμούς και προκηρύξεις, ενημερώνονται για τις αγγελίες του ιδιωτικού τομέα και τις αγγελίες του ΟΑΕΔ που τους αφορούν, πληροφορούνται για τα προγράμματα κατάρτισης οργανισμών στα οποία μπορούν να συμμετέχουν.
Οι καταγεγραμμένοι πολίτες στη Βάση Ανέργων του Δήμου Παύλου Μελά ενημερώθηκαν από την αρχή του έτους για 74 Προκηρύξεις πρόσληψης μόνιμου ή ορισμένου χρόνου προσωπικού, τις οποίες ανακοίνωσαν φορείς και οργανισμοί. Στο ίδιο διάστημα, 581 πολίτες εξυπηρετήθηκαν τηλεφωνικά αναφορικά με τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας, ή έλαβαν καθοδήγηση για την ορθή συμπλήρωση των προκηρύξεων για τις οποίες ενημερώθηκαν και την επισύναψη των αντίστοιχων κατά περίπτωση δικαιολογητικών. Συνολικά αποστάλησαν 4971 sms σε αντίστοιχους ωφελούμενους της Βάσης Ανέργων αναφορικά με προκηρύξεις που τους αφορούσαν.
Τέλος, το Γραφείο Εργασιακής Συμβουλευτικής ενημέρωσε τους καταγεγραμμένους στη Βάση του για την υλοποίηση δύο επιδοτούμενων προγραμμάτων κατάρτισης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), εκ των οποίων το πρώτο απευθυνόταν σε 210 μακροχρόνια ανέργους και το δεύτερο σε 230 εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα, κατοίκους 6 δήμων και 2 τοπικών ενοτήτων στην περιοχή της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης Θεσσαλονίκης (ΣΒΑΑ). Στο πρόγραμμα κατάρτισης των μακροχρόνια ανέργων από τις συνολικά 210 θέσεις και για τους 6 δήμους, καταλήφθηκαν από δημότες του Παύλου Μελά οι 48 θέσεις. Ενώ συμμετοχή στο πρόγραμμα κατάρτισης 230 εργαζομένων εξασφάλισαν 58 εργαζόμενοι σε ιδιωτικές επιχειρήσεις-κάτοικοι του Δήμου Παύλου Μελά. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα περιλαμβάνει θεωρητική κατάρτιση, και πιστοποίηση γνώσεων και δεξιοτήτων,αλλά και αποζημίωση κάθε ωφελούμενου για κάθε ώρα κατάρτισης.