‘Ενας πράσινος περίπατος 15,5 χλμ που θα δώσει ανάσα σε Εύοσμο και Κορδελιό
Σχέδιο που φιλοδοξεί να αλλάξει τα επόμενα χρόνια την εικόνα του δήμου
Μια συνεχή διαδρομή 15,5 χιλιομέτρων με πεζοδρομήσεις, ποδηλατόδρομους και χώρους πρασίνου, που θα διασυνδέει το κέντρο του Εύοσμου με την οδό Αντώνη Τρίτση και θα διεισδύει στις γειτονιές σχεδιάζεται στη δυτική Θεσσαλονίκη.
Πρόκειται για τον «Πράσινο Περίπατο», ένα φιλόδοξο σχέδιο για τα επόμενα χρόνια που θα αλλάξει την εικόνα στον δήμο Κορδελιού-Ευόσμου. Την προμελέτη master plan την έχει πραγματοποιήσει η ομάδα του Πολιτικού Μηχανικού – Συγκοινωνιολόγου Σταύρου Κωνσταντινίδη, ο οποίος είναι σύμβουλος του δημάρχου Κορδελιού-Ευόσμου Κλεάνθη Μανδαλιανού.
Το αστικό σχέδιο «Πράσινος Περίπατος» επιχειρεί να διαμορφώσει μια ενιαία πράσινη διαδρομή πολλαπλά σημαινόμενη εντός των ορίων ενός μεγάλου χώρου της δυτικής Θεσσαλονίκης, του δήμου Κορδελιού – Ευόσμου. Βασική φιλοσοφία του σχεδίου είναι η διασύνδεση του εμπορικού κέντρου ή πολυσύχναστων ψυχαγωγικών ζωνών με τις γειτονιές της πόλης διαμέσου παρεμβάσεων αναβάθμισης του δημόσιου χώρου, δημιουργίας νέων πράσινων σημείων και ενσωμάτωσης μέτρων βιώσιμης κινητικότητας όπως είναι οι ποδηλατόδρομοι, οι πεζόδρομοι και οι δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας.
Για ένα φιλόδοξο σχέδιο ενοποίησης των χώρων πρασίνου, πολιτισμού, αθλητισμού, σχολείων κ.α. έκανε λόγο μιλώντας στη Voria.gr ο δήμαρχος Κορδελιού Κορδελιού-Ευόσμου Κλεάνθης Μανδαλιανός. «Θα είναι με πεζόδρομους, ποδηλατόδρομους και χώρους πρασίνου, όπου θα δίνεται η δυνατότητα να υπάρχει μια όμορφη διαδρομή», σημείωσε ο δήμαρχος. Ξεκαθάρισε ότι για την υλοποίηση του σχεδίου με τον κεντρικό άξονα να πορεύεται ανάμεσα στις δύο κοινότητες απαιτούνται πέντε με επτά χρόνια.
Σύμφωνα με τον συγκοινωνιολόγο Σταύρο Κωνσταντινίδη, πρόκειται για «ένα προκαταρκτικό Master Plan, της διασύνδεσης χώρων πρασίνου του δήμου, της αναβάθμισης υπαρχόντων δημόσιων χώρων και δημιουργίας νέων προκειμένου να υλοποιηθεί μια ενιαία, συνεχής και απρόσκοπτη στους πεζούς και ποδηλάτες, πράσινη διαδρομή, με πρότυπες παρεμβάσεις βιώσιμης κινητικότητας».
«Η διαδρομή αυτή επιχειρεί να διασυνδέσει πολυσύχναστα σημεία του δήμου, μεταξύ τους, να διεισδύσει παράλληλα στις γειτονιές κατοικίας και να προσφέρει μια καθημερινή εμπειρία ψυχαγωγίας, άθλησης, περιπάτου και αναψυχής στο σύνολο των δημοτών αλλά και των επισκεπτών του δήμου», τονίζει.
Η πρόταση
Η πρόταση δημιουργίας του δημοτικού πράσινου δικτύου διαμορφώθηκε με βάση πολλαπλά κριτήρια:
Επισημάνθηκαν τα πολυσύχναστα σημεία της πόλης που ήδη διαθέτουν υποδομές πεζόδρομων ήπιας κυκλοφορίας ή ποδηλατόδρομων όπως είναι ο άξονας Αντώνη Τρίτση (παράλληλα της Περιφερειακής) και ο πεζόδρομος της περιοχής του Δημαρχείου.
Επισημάνθηκαν μεγάλοι χώροι πρασίνου και πάρκα που σήμερα έχουν σημειακές αναφορές σε επίπεδο γειτονιάς. Παράλληλα καταγράφηκαν και οι χώροι που προσελκύουν καθημερινά πεζούς και μαθητές, όπως είναι οι εκκλησίες και τα σχολεία, χώροι που ενέχουν θέση δημόσιου χώρου.
Επιχειρήθηκε να σχηματιστεί ο μέγιστος δυνατός δακτύλιος που διατρέχοντας βαρυκεντρικά τους μεγάλους χώρους πρασίνου – πάρκων και ενώνοντας τους ήδη πολυσύχναστους χώρους να συγκροτούν έναν εκτεταμένο περίπατο.
Η τελική εκλογή έλαβε υπόψιν και τα σχεδιαζόμενα υπό οδική ανάπλαση έργα ώστε σε συνεργασία τα δύο είδη παρεμβάσεων να δημιουργούν ένα εναρμονισμένο δίκτυο πράσινων χώρων, πάρκων, μέτρων ήπιας κυκλοφορίας, πεζόδρομων και ποδηλατόδρομων.
Ο Πράσινος Περίπατος χωρίστηκε σε επιμέρους διαδρομές, προκειμένου η αναλυτική μελετητική προσέγγιση της επόμενης φάσης να μπορεί να γίνεται διακριτά για κάθε διαδρομή. Οι διαδρομές αυτές συμπεριλαμβάνουν τις οδούς:
Η πρώτη η οδός Αντώνη Τρίτση, η δεύτερη τις οδούς Μουσών, Αλ.Παπάγου, Βερμίου, η τρίτη τις οδούς Λυκαονίας, Ελπίδας, Αγαμέμνωνος, Ανδρόνικου, Ιπποδρομίου. Η τέταρτη τις οδούς Παρνασσού, Κουντουριώτου, Ιωνίας, Καζαντζάκη, Ολυμπιάδος, η πέμπτη Τριών Ιεραρχών, Πάροδος Κολοκοτρώνη, 28ης Οκτωβρίου, η έκτη διαδρομή τις οδούς Καλλιόπης και Τερψιχόρης, η έβδομη τις οδούς Γαλατίνης, Ελευθερίας, Μ. Μερκούρη, Χρ. Σμύρνης, Αγ. Γεωργίου και Μεγ. Αλεξάνδρου και η όγδοη διαδρομή τις οδούς Πατρών, Κυρίλλου και Μεθοδίου και Φιλίππου.
Το συνολικό μήκος του Πράσινου Περιπάτου είναι 15.257 m. Στις διαδρομές θα ενσωματωθούν οι παρεμβάσεις διασύνδεσης και βιώσιμης κινητικότητας.
Οι παρεμβάσεις
Αύξηση και αναβάθμιση πεζοδρομίων.
Πεζοδρόμηση τμημάτων ή δημιουργία δρόμων ήπιας κυκλοφορίας.
Πύκνωση πρασίνου και γραμμικές δενδροφυτεύσεις.
Ενσωμάτωση παρεμβάσεων βιώσιμης κινητικότητας για τους πεζούς και τα άτομα με κινητικές δυσκολίες (διαβάσεις, ράμπες, τοπικές διαπλατύνεις κτλ).
Ενσωμάτωση δικτύου ποδηλατόδρομου.
Κατευθύνσεις για την ενιαία αντιμετώπιση του σχεδιασμού, αλλά και για θεσμικά ζητήματα διαχείρισης και λειτουργίας του δημόσιου και κοινόχρηστου χώρου