Οι πρόσφυγες γνώρισαν την ιστορία του Δ.Νεάπολης-Συκεών
Οδοιπορικό στα ίχνη των προσφυγικών διαδρομών από δήμο Νεάπολης-Συκεών και Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες
Ένα ταξίδι στον χρόνο μέσα από το ξεφύλλισμα της ιστορίας των προσφύγων της Θεσσαλονίκης είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι ενήλικες μαθητές αιτούντες άσυλο του Σχολείου Ελληνικής Γλώσσας του δήμου Νεάπολης-Συκεών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα REACT (ΕΣΤΙΑ ΙΙ).
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον δήμο Νεάπολης-Συκεών σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες για να τιμήσουν την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων (20 Ιουνίου). Στη διάρκειά της μαθητές και μαθήτριες του Σχολείου Ελληνικής Γλώσσας από διάφορες χώρες, όπως το Αφγανιστάν, το Ιράκ, η Συρία και το Κογκό, είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με τα μέλη του χορευτικού συγκροτήματος του δήμου Νεάπολης-Συκεών και όλοι μαζί να ξεναγηθούν σε διάφορα σημεία και γειτονιές του δήμου που μέσα στο διάβα του χρόνου αποτέλεσαν τόπους στέγασης χιλιάδων προσφύγων.
Αρκετές από αυτές τις προσφυγικές κατοικίες σώζονται ακόμη και σήμερα καθώς ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, κάνοντας χρήση ενός ευρωπαϊκού προγράμματος, πέτυχε τη διατήρησή τους, αξιοποιώντας τες ως χώρους Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
«Βασικό θέμα του ιστορικού αυτού περιπάτου είναι η παρουσίαση της ιστορίας της πόλης μας, της γειτονιάς μας και των βιωμάτων που διαμόρφωσαν την πολιτιστική μας ταυτότητα» δήλωσε η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Παρή Γενίτσαρη, συμπληρώνοντας ότι «βασικό στοιχείο της ένταξης δεν είναι μόνο η γνώση της γλώσσας, αλλά και η γνώση της ιστορίας ενός τόπου για την καλύτερη κατανόηση του πολιτισμού του και την ειρηνική συνύπαρξη όλων όσοι κατοικούν σε αυτόν».
Φύτευση ελιάς στην πλατεία Ειρήνης
Ο ιστορικός περίπατος διήρκεσε δύο περίπου ώρες και διεξήχθη κατά μήκος των Βυζαντινών Τειχών της πόλης. Ξεκινώντας από το Επταπύργιο, με διαδοχικές στάσεις σε ιστορικά σημεία του Τείχους, όπως ο Πύργος του Τριγωνίου (Πολυβολείο), το πάρκο Πολυδώρου, τον πύργο του Εμμανουήλ, και με συνεχείς ιστορικές αναφορές από εξειδικευμένο ξεναγό, οι παρευρισκόμενοι ενημερώθηκαν όχι μόνο για την ιστορία της πόλης της Θεσσαλονίκης, αλλά και για την πορεία των αλλεπάλληλων προσφυγικών μετακινήσεων σε αυτή, που για αυτό ακριβώς τον λόγο αποκαλείται και «μητέρα των προσφύγων».
Ιδιαίτερη στιγμή της εκδήλωσης αποτέλεσε η συμβολική φύτευση δενδρυλλίου ελιάς στην πλατεία Ειρήνης από τους μικρότερους μαθητές του Σχολείου Ελληνικής Γλώσσας. Με τις οδηγίες της αντιπροέδρου της Κοινωφελούς Επιχείρησης Υπηρεσιών Νεάπολης-Συκεών (ΚΕΥΝΣ) Ειρήνης Καγιαμπίνη, και υπό την εποπτεία έμπειρων στελεχών του δήμου, οι μικροί μαθητές έσπευσαν να συμμετάσχουν στη φύτευση του ελαιόδεντρου που διαχρονικά αποτελεί σύμβολο ειρήνης.
«Η ιστορία των προσφύγων της Θεσσαλονίκης», όπως ήταν ο τίτλος του ιστορικού περιπάτου, ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη όλων στο Μουσείο Προσφύγων της Πολιτιστικής Γειτονιάς. Εκεί, με την καθοδήγηση του δημοτικού συμβούλου Θανάση Καλτσίκα, και υπό τους ήχους ελληνικών παραδοσιακών τραγουδιών, όλοι οι μαθητές του Σχολείου Ελληνικής Γλώσσας κλήθηκαν να συμμετάσχουν στον σχεδιασμό των διαδρομών που ακολούθησαν στην πορεία τους προς τη Θεσσαλονίκη. Τόσο οι δικές τους διαδρομές όσο και των προσφύγων προγόνων του χορευτικού συγκροτήματος αποτυπώθηκαν πάνω σε έναν παγκόσμιο χάρτη και τα σχέδια που προέκυψαν πρόκειται να αξιοποιηθούν με την ψηφιοποίησή του.