Καταγγελίες για προκλητικές αδικίες στα voucher
Χωρίς voucher, το πολυπόθητο εισιτήριο της δωρεάν εισόδου παιδιών για τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) σε δημοτικές και ιδιωτικές δομές, έμειναν και φέτος 65.000 παιδιά, προκαλώντας τη σφοδρή αντίδραση χιλιάδων εργαζόμενων μητέρων που διαπίστωσαν ότι αποκλείστηκαν, ενώ πληρούσαν απολύτως τα κριτήρια που έθετε το πρόγραμμα.
Ειδικότερα, για τα ΚΔΑΠ οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν για τα ήταν σχεδόν 129.000, και ο αριθμός των 113.877 που ανακοίνωσε η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) που υλοποιεί και αυτό πρόγραμμα, αφορά τις πλήρεις αιτήσεις. Δεδομένου όμως ότι δόθηκαν 63.000 εγκρίσεις, αυτό σημαίνει ότι φέτος, όπως και πέρυσι, έμειναν εκτός ΚΔΑΠ 65.000 παιδιά».
Το θέμα με τις αδικίες που σημειώθηκαν για την απόκτηση voucher έθεσε η διοίκηση του Συλλόγου Εργαζομένων στα δημοτικά ΚΔΑΠ της χώρας (ΠΑΣΕΚΔΑΠ) καταγγέλλοντας εισοδηματικές ανισότητες στην απόκτηση voucher μεταξύ των μητέρων που υπέβαλλαν αιτήσεις, κάνοντας λόγο για πρωτοφανή κατάσταση με πολύ σοβαρές συνέπειες στις οικογένειες με πολύ χαμηλά εισοδήματα.
Όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος του Συλλόγου Γιάννης Παπαχατζής, μητέρες πολύτεκνες, μητέρες μονογονείς, οικογένειες με δύο γονείς ανέργους και πραγματικά πολύ χαμηλά εισοδήματα και πολύ υψηλή μοριοδότηση έμειναν εκτός προγράμματος επειδή “εξαντλήθηκε ο προϋπολογισμός της δράσης”.
«Την ίδια στιγμή μητέρες με πολύ λιγότερα μόρια, ακόμα και στην ίδια Περιφέρεια κατοικίας, έλαβαν voucher με πολύ λιγότερα μόρια γιατί είχαν την “τύχη” τα εισοδήματά τους να είναι κάτω από το λεγόμενο όριο της φτώχειας» σημειώνει ο ίδιος και προσθέτει πως με αυτόν τον τρόπο, οι μητέρες είδαν συνυποψήφιές τους με 140 μόρια να λαμβάνουν voucher, ενώ οι ίδιες με 180 και 192 μόρια να μένουν εκτός voucher για ΚΔΑΠ.
Ακόμα λιγότερες οι θέσεις από πέρσι
Την ίδια στιγμή, επισημαίνει ο κ. Παπαχατζής, οι δημοτικές αρχές είδαν να επιδεινώνεται η περσινή κατρακύλα και να καλύπτονται με voucher ακόμα λιγότερες θέσεις από πέρσι με την κάλυψη να φτάνει οριακά το 30% της μέγιστης δυναμικότητας κάθε δομής. «Γεγονός, που προκαλεί και τεράστια χρηματοδοτικά προβλήματα στους δήμους για την οικονομική βιωσιμότητα των ΚΔΑΠ και τη διασφάλιση των ανανεώσεων των συμβάσεων του προσωπικού που γίνεται κάθε χρόνο την 1η του Σεπτέμβρη» τόνισε ο ίδιος.
Για τους λόγους αυτούς, η διοίκηση του Συλλόγου Εργαζομένων καλεί την κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία να στηρίξουν τόσο τις μητέρες που αδικήθηκαν όσο και τις ίδιες τις δομές, προβλέποντας έκτακτη χρηματοδότηση (όπως αποφασίστηκε και πέρσι) για να μπορέσουν οι μητέρες να εγγράψουν τα παιδιά τους στο σύνολο των διαθέσιμων θέσεων των δημοτικών ΚΔΑΠ και η τοπική αυτοδιοίκηση να μπορέσει να συνεχίσει το πολύ σημαντικό έργο της άσκησης κοινωνικής πολιτικής χωρίς εμπόδια και άδικους αποκλεισμούς μητέρων και παιδιών.
ΚΕΔΕ: Στήριξη στις δημοτικές δομές φιλοξενίας παιδιών
Για το θέμα των παιδικών σταθμών και των ΚΔΑΠ – ΜΕΑ το Δ.Σ της ΚΕΔΕ ζητά να διασφαλιστεί άμεσα επιπλέον χρηματοδότηση ώστε να καλυφθεί το σύνολο των λειτουργικών δαπανών των δημοτικών ΚΔΑΠ, βρεφικών και παιδικών σταθμών. Όπως τόνισε ο πρόεδρος του οργάνου Δ. Παπαστεργίου στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ, λίγο ως πολύ η κατάσταση είναι ίδια με πέρυσι, καθώς δίνονται τα ίδια χρήματα ενώ είναι αθρόα η εισαγωγή πολλών επιπλέον θέσεων στο σύστημα σε ιδιωτικά ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ενημέρωσε ακόμη ότι το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων φαίνεται να αποδέχεται την πρόταση να δοθεί μικρή παράταση ενεργοποίησης των voucher στα ΚΔΑΠ και τα υπόλοιπα να ανακατανεμηθούν για να μη χαθούν θέσεις. «Θέλει όμως αγώνα για να καλύψουμε το κενό που υπάρχει ανάμεσα στα χρήματα που θα εισπράξουμε από τα vouchers και το κόστος που θα έχουμε στη λειτουργία των ΚΔΑΠ» σημείωσε, ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι «πρέπει να στηριχθούν οι κοινωνικές δομές των δήμων, ειδικά σε τέτοιες περιόδους δύσκολες για την κοινωνία και με τη δική μας υποχρέωση να γεμίσουμε τις κενές θέσεις στα ΚΔΑΠ με παιδιά με πλήρη φάκελο, που δεν κατάφεραν να πάρουν voucher”.
Πηγή: makthes.gr