Δ.Νεάπολης-Συκεών: «Τα θύματα του Ολοκαυτώματος περιμένουν δικαίωση…»
Αντιπροσωπεία του δήμου Νεάπολης-Συκεών, με επικεφαλής τον δήμαρχο Σίμο Δανιηλίδη, τίμησε τη μνήμη των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας στον Χορτιάτη
Την ιστορική αναγκαιότητα να υπάρξει επιτέλους δικαίωση για τα αθώα θύματα του Ολοκαυτώματος του Χορτιάτη ανέδειξε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, τονίζοντας την υποχρέωση του επίσημου γερμανικού κράτους να ζητήσει δημόσια συγγνώμη, ενώ ταυτόχρονα έστειλε και μήνυμα ειρήνης.
Συνοδευόμενος από αντιδημάρχους, ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης παραβρέθηκε σήμερα στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας του 1944, που επί 77 έτη διοργανώνει ο δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη, καταθέτοντας και στεφάνι στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος. Την αντιπροσωπεία του δήμου Νεάπολης-Συκεών αποτελούσαν οι αντιδήμαρχοι Μιχάλης Βουλγαρίδης (Παιδείας-Διοικητικών Υπηρεσιών), Στέλιος Γκατζές (Τεχνικών Έργων), Τάσος Τσακιρίδης (Πολιτικής Προστασίας-Υπηρεσιών Δόμησης) και Παρή Γενίτσαρη (Κοινωνικής Πολιτικής).
«Στις 2 Σεπτεμβρίου του 1944 γράφτηκε μία ακόμη αιματοβαμμένη, μαύρη επέτειος της ναζιστικής θηριωδίας που, σε συνεργασία με τους προδότες ταγματασφαλίτες και δοσίλογους συνεργάτες των ΝΑΖΙ, ‘‘σημάδεψε’’ για πάντα την ψυχή του τόπου και τη μνήμη μας», δήλωσε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, και πρόσθεσε:
«Το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη, με τα 149 αθώα θύματα από τα ναζιστικά στρατεύματα Κατοχής, είναι ένα από τα πιο βάρβαρα εγκλήματα στην πατρίδα μας την περίοδο εκείνη, μια επέτειος σημαντική, που δεν πρέπει ποτέ κανείς μας να ξεχάσει. Αυτά τα αθώα θύματα, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, τιμήσαμε και σήμερα στον τόπο του μαρτυρίου, ενώνοντας τη φωνή μου, όπως ανελλιπώς κάνω από το 1979 έως σήμερα, με τις εκατοντάδες των άλλων συμπολιτών και συναγωνιστών.
»Το αίμα των εκτελεσθέντων περιμένει ακόμη τη δικαίωση. Κι αυτή δεν είναι άλλη από τη δημόσια συγγνώμη που πρέπει επιτέλους να ζητήσει το επίσημο γερμανικό κράτος. Για ηθικούς λόγους δεν πρέπει να σταματήσουμε να απαιτούμε τις γερμανικές αποζημιώσεις για την καταστροφή του τόπου που έκαψαν και για την εκτέλεση αθώων ψυχών, και βέβαια την επιστροφή του κατοχικού δανείου.
»Η ημέρα αυτή δεν είναι μια απλή επέτειος μνήμης και εκδήλωση τιμής, αλλά το βήμα που ανανεώνουμε την πίστη και τη δέσμευσή μας για συνέχιση του αγώνα υπέρ της ειρήνης και της φιλικής συνεργασίας των κρατών προς όφελος των λαών. Πολύ περισσότερο σήμερα που τα τύμπανα του πολέμου ηχούν πολύ επικίνδυνα στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης, της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.
»Σήμερα άπαντες οφείλουμε να βρισκόμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση. Ποτέ πια ναζισμός, ποτέ πια φασισμός, να επικρατήσει η παγκόσμια ειρήνη. Για το αίμα των ηρώων και μαρτύρων, για το μέλλον και τις επόμενες γενιές Ελλήνων».