Ο δήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου με την ιδιότητα του παθολόγου γιατρού απαντά στο ditika.gr για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού και συμβουλεύει τους πολίτες.
Απαντήσεις σε ερωτήματα που απασχολούν τους πολίτες αναφορικά με το εάν πρέπει ή όχι να εμβολιαστούν στη «μάχη» που ξεκίνησε εδώ και λίγες ημέρες στη χώρα μας ενάντια στον κορωνοϊό, δίνει μέσω του ditika.gr ο δήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου, Κλεάνθης Μανδαλιανός, με την ιδιότητα του παθολόγου γιατρού. Μάλιστα, ο κ.Μανδαλιανός ήταν από τους πρώτους που εμβολιάστηκε στο νοσοκομείο «Παπανικολάου».
– Πόσο αναγκαίος είναι ο εμβολιασμός για τον κορωνοϊό;
«Στις ιογενείς λοιμώξεις ισχύει το “Κάλλιον το προλαμβάνειν του θεραπεύειν”, καθώς τα αντιβιοτικά στοχεύουν στα μικρόβια και δεν έχουν καμιά δράση στους ιούς. Συνεπώς σε μια επιθετική πανδημία, όπως η τωρινή του κορωνοϊού, η μόνη αναγκαία λύση είναι η ανοσοποίηση του πληθυσμού με εμβόλιο, δηλαδή η έκθεση του πληθυσμού σε τεχνητά επεξεργασμένα σωματίδια ιού, έτσι ώστε να αποκτηθούν αντισώματα που θα καταστήσουν τον οργανισμό του καθενός άτρωτο σε νέα εισβολή του ιού. Σε μια τρομακτική καθημερινότητα ο εμβολιασμός είναι το μόνο σοβαρό όπλο που έχουμε».
– Είναι δικαιολογημένη η ανησυχία ή και ο φόβος που υπάρχει σε ένα κομμάτι του πληθυσμού για το εμβόλιο;
«Όλη αυτή η φημολογία που έχει αναπτυχθεί για τυχόν μεταλλάξεις των ανθρώπινων γονιδίων ή πιθανής πρόκλησης στειρότητας ή εμφύτευσης μικροτσίπ στο σώμα μας, είναι μακριά από την πραγματικότητα. Ανήκει στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας και δυστυχώς βρίσκει απήχηση σε άτομα που φοβούνται και διστάζουν να εμβολιαστούν, κυριευμένοι από φόβους που δεν υπάρχουν. Τα εμβόλια που έχουν λάβει έγκριση για τον covid-19 πέρασαν μέσα από μια αυστηρή διαδικασία δοκιμών και ελέγχων, προτού κριθεί ότι είναι κατάλληλα και ασφαλή. Μέσα από αυτή τη διαδικασία ελέγχων διαπιστώθηκε ότι τυχόν παρενέργειες είναι μόνο κυρίως τοπικές και λιγότερο συστηματικές αλλεργικές αντιδράσεις του οργανισμού ή ένα ελαφρύ εμπύρετο, μια ήπια ιογενή συνδρομή που κρατά περίπου δυο μέρες, λόγω της ανοσολογικής αντίδρασης των ασθενών. Παρενέργειες, δηλαδή, οι οποίες είναι φυσιολογικό να συμβούν σε ορισμένους οργανισμούς, όπως μπορούν να συμβούν και με άλλα εμβόλια που κυκλοφορούν για την αντιμετώπιση άλλων ιών».
– Τι συμβουλεύετε στους ασθενείς σας όταν σας ρωτούν τι πρέπει να κάνουν αναφορικά με τον εμβολιασμό;
«Συμβουλεύω τους ασθενείς μου να εμβολιαστούν, τηρώντας τη σειρά προτεραιότητας που θέτει το κράτος, δηλαδή πρώτα οι υγειονομικοί, τα επαγγέλματα υψηλού κινδύνου και οι ευπαθείς ομάδες, ηλικιωμένοι, ΑΜΕΑ, άνθρωποι με επιβαρυμένο ιστορικό υγείας και κατόπιν οι υπόλοιπες ομάδες πληθυσμού. Δεν έχουμε άλλη λογική επιλογή από το εμβόλιο. Πρέπει με σύνεση να εμβολιαστούμε, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτό τον αόρατο εχθρό που απειλεί τόσο καιρό τη ζωή και την καθημερινότητά μας».