Μία παράσταση για λίγους μέσα στο σωφρονιστικό κατάστημα
Εξω από τα σίδερα της φυλακής «πέταξαν» σήμερα, κρατούμενοι των φυλακών Διαβατών, διαγράφοντας με τα σώματά τους, με χορευτικές κινήσεις, τον αέναο κύκλο της ζωής, την επιθυμία για ελευθερία, την ανάγκη για εμπιστοσύνη και αλληλεγγύη. Μια παράσταση για λίγους, μέσα στις φυλακές, έδωσαν το πρωί, μαθητές κρατούμενοι του 3ου Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας οι οποίοι συμμετείχαν στο εργαστήρι σύγχρονου χορού που υλοποίησε από τον Νοέμβριο 2021 έως τον Απρίλιο 2022, η ομάδα σύγχρονου χορού vis motrix, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου (τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας) και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.
Μαθητές και χορευτές από την Αλβανία, το Ιράν, την Τουρκία, την Ουκρανία, τη Ρουμανία, την Ελλάδα συναντήθηκαν και αφηγήθηκαν, μέσα από τον χορό, τον αγώνα της ζωής, την πάλη, τις προσωπικές τους «φυλακές», αφέθηκαν με εμπιστοσύνη να πέσουν στα χέρια άλλων και ελευθερώθηκαν από τα δεσμά τους στηριζόμενοι σε αλληλέγγυα χέρια που τους κράτησαν όρθιους.
Ήταν η πρώτη φορά, όπως είπαν οι ίδιοι οι κρατούμενοι- χορευτές που έκαναν χορό και συμμετείχαν σε παράσταση η οποία είχε τίτλο «Timeless» και ήταν αποτέλεσμα του ερευνητικού προγράμματος χορού «DancinJ».
«Πολλά μας έδωσε ο χορός αλλά με λόγια δε λέγονται».
«Για λίγες ώρες την βδομάδα, ένοιωθα σα να έβγαινα έξω από τα προβλήματά μου» είπε ο 20χρονος Μοχάμεντ για τον οποίο ήταν εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι ήρθαν και είδαν την παράστασή τους κάποιοι «απ΄έξω».
«Πολλά μας έδωσε ο χορός αλλά με λόγια δε λέγονται» σχολίασε ένας άλλος χορευτής και όλη η ομάδα συμφώνησε αφού κατάφερε να αφηγηθεί στιγμές της ζωής της με χορευτικές κινήσεις…
«Ηταν σημαντικό να μάθουν να στηρίζουν ο ένας τον άλλο, να έχουν κάποια χέρια να τους κρατούν όταν πέφτουν» είπε η Ιωάννα Μήτσικα, μέλος της ομάδας χορού Vis Motrix, η οποία, μαζί με άλλους καλλιτέχνες και την στήριξη της διευθύντριας του 3ου ΣΔΕ Θεσσαλονίκης Μαρίας Γκρίζου, υλοποίησε το εργαστήρι χορού απαντώντας στην ανάγκη για επικοινωνία της κοινωνίας της φυλακής με την ευρύτερη κοινωνία.
«Οι μαθητές μας» συνεχίζει η κ.Μήτσικα, «ξεπερνώντας κάποια στερεότυπα, κατανόησαν τις πληροφορίες που τους δίναμε και κατάφεραν να μπουν σε μια άλλη κατάσταση, να περάσουν από τη δύναμη στην κίνηση».
«Βρήκαμε τρόπους επικοινωνίας διανύοντας μια απόσταση όπου συναντηθήκαμε στη μέση. Με απλότητα και ειλικρίνεια τους βοηθήσαμε να σπάσουν τα στερεότυπα που έχουν δημιουργηθεί για το χορό και μεις οι ίδιοι, μέσα από την εμπειρία αυτή, βγήκαμε σοφότεροι» ανέφερε ο χορευτής-χορογράφος της ομάδας Vis Motrix Κώστας Γεράρδος.
Η χοροθεατρική παράσταση θα πραγματοποιηθεί και αύριο, στις 10.30 το πρωί στον χώρο του 3ου ΣΔΕ.
Πηγή κειμένου και φωτογραφίας: ΑΠΕ – ΜΠΕ