Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Δήμος Παύλου Μελά

Σχεδιάζεται φορέας διαχείρισης για το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά

Ομάδα από τον Δήμο Παύλου Μελά εργάζεται για τον σχεδιασμό του φορέα ο οποίος θα διαχειρίζεται το Πάρκο για να φέρνει τα απαραίτητα έσοδα

Τη δημιουργία ενός φορέα διαχείρισης του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά, οι εργασίες του οποίου είναι σε εξέλιξη εδώ και πάνω από πέντε μήνες, σχεδιάζει ο ομώνυμος δήμος.

Ήδη μια ομάδα από τον δήμο Παύλου Μελά εργάζεται για τον σχεδιασμό του φορέα σκοπός του οποίου θα είναι να διαχειρίζεται το Μητροπολιτικό Πάρκο αλλά και να φέρνει τα απαραίτητα έσοδα για τη λειτουργία και κυρίως τη συντήρηση του.

Σ΄ αυτό τον φορέα θα μπορούσε να συμμετάσχει εκτός του δήμου Παύλου Μελά, ο οποίος είναι αυτός που μετά από αγώνες και διεκδικήσεις 30 ετών, όπως έχει αναφέρει παλαιότερα ο δήμαρχος Δημήτρης Δεμουρτζίδης, κατάφερε να πετύχει την υλοποίηση του Μητροπολιτικού Πάρκου, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας που πέτυχε τη γενναία χρηματοδότηση για το έργο, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, τα υπουργεία Εσωτερικών, Πολιτισμού και Περιβάλλοντος καθώς και συλλογικότητες και ομάδες πολιτών, όπως εξήγησε ο Σάκης Λαζαρίδης Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Πρασίνου & Εθελοντισμού, ο οποίος συμμετάσχει στην ομάδα εργασίας. Σημειώνεται ότι την πλειοψηφία αλλά και τον έλεγχο του φορέα θα έχει ο δήμος Παύλου Μελά.

Στη δημιουργία του φορέα διαχείρισης, οποίος θα μπορούσε να έχει τη μορφή Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου, έγινε αναφορά κατά τη διάρκεια της διημερίδας «Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά | Μία Λύση βασισμένη στη φύση | Η Επόμενη Μέρα» που διοργανώνεται από τον δήμο Παύλου Μελά και τη Διεύθυνση Σχεδιασμού – Αστικής Ανάπτυξης – Χρηματοδοτικών Προγραμμάτων στο πλαίσιο υλοποίησης του Ευρωπαϊκού έργου «Connecting Nature».

Όπως ανέφερε ο Μάριος Αστερίου, Οικονομολόγος και στέλεχος της Διεύθυνσης Σχεδιασμού, Αστικής Ανάπτυξης και Χρηματοδοτικών Προγραμμάτων, σημασία έχει αυτοί που θα συμμετέχουν, να μπορούν τα πρώτα χρόνια λειτουργίας να συνεισφέρουν οικονομικά για να μπορέσει να ολοκληρωθεί αυτό το σημαντικό έργο. Εκτιμάται ότι ετησίως θα απαιτούνται περίπου 80.000 ευρώ, ώστε ο φορέας διαχείρισης να υλοποιεί τον σκοπό δημιουργίας του. Κατά τη διάρκεια της ημερίδας ο κ. Αστερίου παρουσίασε τη Μελέτη Βιωσιμότητας Μακροπρόθεσμου Στρατηγικού Πλάνου Δράσης του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά.

Σύμφωνα με όσα παρουσίασε ο κ. Αστερίου, το συνολικό κόστος επένδυσης του ΜΜΠΠ ανέρχεται σε πάνω από 64,8 εκατ. ευρώ, εκ των τα 57,8 για το κατασκευαστικό κόστος, τα 5,7 εκατ. για το μελετητικό κόστος και τα 1,1 εκατ. ευρώ για το διαχειριστικό κόστος. Έσοδα το Μητροπολιτικό Πάρκο θα μπορεί να έχει από την ενοικίαση των αναψυκτηρίων, από συναυλίες, από την ενοικίαση των αιθουσών του κτηρίου Α2, από το μουσείου προσφυγικού ελληνικού, από τους πολυχώρους. Μάλιστα, εκτιμάται ότι με μια σειρά ετήσειων συναυλιών θα μπορούσε να καλυφθεί ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων που απαιτούνται για την επόμενη μέρα του Πάρκου Παύλου Μελά, ώστε να μείνει όμορφο και λειτουργικό. Σημειώνεται ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Παύλου Μελά επέλεξε ένα από τα τρία σενάρια που προέβλεπε η Μελέτη Βιωσιμότητας που έχει να κάνει με την ήπια ανάπτυξη με πολλές κοινωφελείς χρήσεις στα κτήρια.

Ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας φέρνει το Μητροπολιτικό Πάρκο

Στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας λόγω του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μερελής, Υπεύθυνος Συμβουλευτικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων Διοικούσας Επιτροπής Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ). «Η δημιουργία του μεγαλύτερου Μητροπολιτικού Πάρκου σε αστικό χώρο θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για τη Θεσσαλονίκη πόλο έλξης όχι μόνο για τους κατοίκους του δήμου αλλά και για τους επισκέπτες από όλο το πολεοδομικό συγκρότημα», σημείωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως η περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής και η υπεραξία που συνεπάγεται θα κεφαλαιοποιηθεί και από τις επιχειρήσεις της περιοχής. «Ένας εγκαταλελειμμένος χώρος θα μεταμορφωθεί σε έναν δημόσιο χώρο ποικίλων δραστηριοτήτων που θα συμβάλουν θετικά στην αναζωογόνηση των επιχειρήσεων», σημείωσε ο κ. Μερελής και πρόσθεσε ότι ο δήμος θα πρέπει να προβεί σε έναν σχεδιασμό των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς ώστε ο κόσμος να μπορεί να διαχέεται στις επιχειρήσεις του δήμου. Ξεκαθάρισε πάντως πως δεν γίνεται η περιοχή πέριξ του Μητροπολιτικού Πάρκου να γεμίσει μόνο με επιχειρήσεις εστίασης αλλά θα πρέπει να υπάρξει ανάπτυξη και σε άλλους τομείς.

Εκτός από πνεύμονας πρασίνου και κέντρο καινοτομίας το ΜΠΠΜ

Το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης στο Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά παρουσίασε ο πρόεδρος του ΕΚΕΤΑ Δημήτρης Τζοβάρας, ο οποίος δήλωσε ότι το Κέντρο είναι ανοιχτό να συνεργαστεί κυρίως στη δεύτερη φάση της εξέλιξης του έργου. «Μια στρατηγική συνεργασία του ΕΚΕΤΑ με τον φορέα που θα διαχειριστεί το Πάρκο Παύλου Μελά θα ήταν προς όφελος όλων. Θα μπορούμε να συζητήσουμε με όλους τους ερευνητές μας πως θα μπορούσε αυτό το πάρκο να λειτουργήσει σαν living lab, το οποίο μπορεί να εξασφαλίσει και επιπλέον χρηματοδοτήσεις για τη βιωσιμότητα του», σημείωσε ο κ. Τζοβάρας.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΕΚΕΤΑ στην πρώτη φάση του Μητροπολιτικού Πάρκου μπορούν να εξεταστούν θέματα περιβάλλοντος, ενέργειας, βιώσιμης κινητικότητας, αγροοικονομίας. «Στις επόμενες φάσεις μπορούμε να δούμε έξυπνα κτήρια, θέματα πολιτισμού και εκπαίδευση», τόνισε. Ο κ. Τζοβάρας επισήμανε ότι πρέπει να εξεταστεί και το θέμα του τουρισμού.

Το ΜΠΠΜ ένα από τα εμβληματικά έργα του προγράμματος «Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη»

Ανάσα πνοής στην πόλη και στους δήμους έδωσε το πρόγραμμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας «Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη», όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια της διημερίδας η Κωνσταντία Μπέσσα, στέλεχος της Ειδικής Ομάδας Σχεδιασμού και Αξιολόγησης του προγράμματος «Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη» Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης Θεσσαλονίκης της ΠΚΜ. Η κ. Μπέσσα εξέφρασε τη χαρά της που συμμετέχει στο συγκεκριμένο έργο, το οποίο υλοποιείται, σημειώνοντας πως από τα φοιτητικά της χρόνια έβλεπε τις μελέτες για το συγκεκριμένο project. «Είναι μοναδικό και καινοτόμο έργο, το οποίο όμως έχει πολλές δυσκολίες», επισήμανε. Αναφορικά με μελλοντικές χρηματοδοτήσεις σημείωσε ότι ακόμα δεν είναι γνωστό εάν θα υπάρχει η δυνατότητα για κτηριακές παρεμβάσεις. «Από το Σεπτέμβριο που θα συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια, θα είμαστε σε θέση να συζητήσουμε», τόνισε.

Στην ημερίδα και στην ενότητα «’Ερευνα – Καινοτομία και Οικονομική Ανάπτυξη» τοποθετήθηκε και ο Γιάννης Τζεβελέκης, από τη Διεύθυνση Πολεοδομίας του δήμου και τις ενέργειες που έγιναν από τη συγκεκριμένη υπηρεσία για το Μητροπολιτικό Πάρκο.

Το «παρών» έδωσε και ο Πρωτοπρεσβύτερος Νικηφόρος Καλαϊτζίδης, ο οποίος εκπροσωπούσε τον Μητροπολίτη Σταυρουπόλεως και Νεαπόλεως Βαρνάβα, ο οποίος μίλησε για το ενδιαφέρον που έχει η Μητρόπολη για το Μητροπολιτικό Πάρκο. Μάλιστα, αναφέρθηκε και στις παρεμβάσεις που κάνει η ίδια η Μητρόπολη στον δικό της χώρο, στον Ιερό Ναό Αγίας Βαρνάβας, που βρίσκεται εντός του πρώην στρατοπέδου. «Είναι σημαντικό που η δυτική Θεσσαλονίκη αποκτά πνεύμονα πρασίνου, χώρο πολιτισμού και χώρο για τα παιδιά της», τόνισε.

Πηγή: voria.gr

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement