Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Δήμος Κορδελιού Ευόσμου

Κορδελιό: Διαμάχη Εκκλησίας – Τοπικής κοινωνίας για την ιδιοκτησία πάρκου επτά στρεμμάτων

Ο κίνδυνος να χαθεί η έκταση που αναπτύσσονται εδώ και χρόνια εκπαιδευτικές, πολιτιστικές και ψυχαγωγικές δράσεις έχει θορυβήσει την τοπική κοινωνία

Το ιδιοκτησιακό καθεστώς ενός πάρκου, έκτασης περίπου επτά στρεμμάτων, στη δημοτική ενότητα Ελευθερίου Κορδελιού, στον δήμο Κορδελιού Ευόσμου, απασχολεί τον τελευταίο καιρό την τοπική κοινωνία, ρίχνοντας συγχρόνως σκιές στις σχέσεις της διοίκησης του δήμου και της Ιεράς Μητρόπολης Νεαπόλεως Σταυρουπόλεως. Πρόκειται για ένα ακόμη πρόβλημα το οποίο ανέκυψε με αφορμή τη διαδικασία κατοχύρωσης δικαιωμάτων ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο. Στο πλαίσιο αυτό διαπιστώθηκε ότι το πάρκο, το οποίο κατασκευάστηκε με δαπάνες του δήμου, στον χώρο των παλαιών νεκροταφείων Κορδελιού, το διεκδικεί η Μητρόπολη δια της Ενορίας του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Ο κίνδυνος να χαθεί η έκταση στην οποία αναπτύσσονται εδώ και χρόνια εκπαιδευτικές, πολιτιστικές και ψυχαγωγικές δράσεις έχει θορυβήσει την τοπική κοινωνία. Μάλιστα, μεθαύριο Τετάρτη 1 Ιουνίου, πρωτοβουλία κατοίκων διοργανώνει συγκέντρωση στο Θεατράκι, στον πεζόδρομο του Ελευθερίου Κορδελιού με το σύνθημα «Αυτό το πάρκο είναι δικό μας και το υπερασπιζόμαστε».

Μερίδα κατοίκων, αλλά και της αντιπολίτευσης, κατηγορεί τη διοίκηση του δήμου λέγοντας πως δεν κάνει ό,τι είναι αναγκαίο προκειμένου να κατοχυρώσει την έκταση υπέρ του δήμου, φοβούμενη να συγκρουστεί με την πανίσχυρη Μητρόπολη Νεαπόλεως Σταυρουπόλεως. Μάλιστα, όπως αναφέρουν στην Voria.gr, για να έρθει το ζήτημα προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο χρειάστηκε να μαζευτούν υπογραφές κατοίκων καθώς η διοίκηση το απέφευγε. Εκεί, αποφασίστηκε τελικά, να εξουσιοδοτηθεί ο δήμαρχος Κλεάνθης Μανδαλιανός προκειμένου να προβεί στις αναγκαίες κινήσεις ώστε να μην περιέλθει η έκταση στη Μητρόπολη αλλά να καταλήξει στο δήμο.

Μιλώντας στο δημοτικό συμβούλιο ο κ. Μανδαλιανός είπε πως προηγούμενες διοικήσεις του δήμου δαπάνησαν χρήματα για την αναμόρφωση του συγκεκριμένου χώρου χωρίς ωστόσο, να φροντίσουν να εξασφαλίσουν την κυριότητά του, με χαρτιά που να αποδεικνύουν ότι ιδιοκτήτης είναι ο δήμος. Όσον αφορά το θέμα της προσφυγής στο Κτηματολόγιο ο κ. Μανδαλιανός είπε ότι οι πιθανότητες επιτυχίας είναι πολύ λίγες, σύμφωνα και με τον νομικό σύμβουλο του δήμου. Ωστόσο, τόνισε ότι αν βρεθούν επιπλέον νέα στοιχεία, που να τεκμηριώνουν τη θέση του δήμου, τότε η διαδικασία της προσφυγής θα προχωρήσει.

Σύμφωνα με πηγή της διοίκησης, ο δήμος δεν διαθέτει κάποιον τίτλο ιδιοκτησίας που να είναι ισχυρός ώστε να μπορέσει να κατοχυρώσει απ’ ευθείας εκείνος, στο Κτηματολόγιο την επίμαχη έκταση. «Μπορεί, όμως, αυτό να το κάνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το οποίο διαθέτει νομιμοποιητικά έγγραφα. Εμείς κινούμαστε ήδη προς αυτήν την κατεύθυνση. Συγκεντρώνουμε κάθε στοιχείο και πιέζουμε το υπουργείο να καταθέσει τα σχετικά έγγραφα στο Κτηματολόγιο, πριν να λήξει η σχετική προθεσμία, στις 31 Δεκεμβρίου 2022. Εάν περιέλθει στο υπουργείο, μετά θα είναι πιο εύκολο να έρθει στο δήμο», αναφέρει η ίδια πηγή. Επισημαίνει, δε, πως εξ αιτίας αυτής της υπόθεσης η σχέση του δημάρχου κ. Μανδαλιανού με τον μητροπολίτη κ. Βαρνάβα δεν είναι στο καλύτερο δυνατό επίπεδο.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Το ισχυρότερο χαρτί το οποίο έχει στα χέρια της η Μητρόπολη Νεαπόλεως Σταυρουπόλεως είναι μία συμβολαιογραφική πράξη του 1977. Σε αυτήν αναφέρεται ότι ο χώρος των πρώην κοιμητηρίων ανήκει «εις την νομήν και κατοχήν» του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος «αδιαταράκτως και αδιαλείπτως, διανοία Κυρίω και καλή τη πίστει», ως εκκλησιαστικός χώρος του ναού «Αγίου Ανδρέου» που αποτελεί παρεκκλήσι της Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.

Δήλωση στο Κτηματολόγιο για την επίμαχη έκταση έκανε και ο δήμος Κορδελιού Ευόσμου, καταθέτοντας πρακτικό απόφασης παραχώρησης με ημερομηνία 26 Μαΐου 1940 της εκκλησιαστικής επιτροπής του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου καθώς και μια απόφαση νομάρχη του 2006 που αφορούσε τροποποίηση του Ρυμοτομικού Σχεδίου. Ωστόσο, το Κτηματολόγιο έκρινε ως ισχυρότερη τη συμβολαιογραφική πράξη που διέθετε η Εκκλησία απορρίπτοντας το δικαίωμα του δήμου επί της ίδιας έκτασης. Κατά εκείνης της απόφασης ο δήμος έκανε ένσταση.

Το δεύτερο χαρτί που διαθέτει η Μητρόπολη είναι μία απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου, του Ιουνίου 2012 στην οποία επισημαίνεται ότι «κατά την εξέταση της ένστασης και προκειμένου να επικρατήσει το δικαίωμα του δήμου επί του ακινήτου, πρέπει να προσκομιστούν νέα, επιπλέον στοιχεία για την τεκμηρίωση του δικαιώματος του δήμου επί του ακινήτου, εκτός από αυτά που έχουν προσκομιστεί κατά τη δήλωση του δικαιώματος». Τονίζεται, δε, στην ίδια απόφαση ότι «τέτοια στοιχεία δεν έχουν βρεθεί με αποτέλεσμα να είναι σχεδόν βέβαιη η απόρριψη της ενστάσεως από την επιτροπή εξέτασης ενστάσεων του Κτηματολογίου». Στην ίδια απόφαση αναφέρεται επίσης ότι ο δήμος «βρίσκεται ήδη σε συνεννόηση με το εκκλησιαστικό συμβούλιο του Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος προκειμένου ο τελευταίος να παραχωρήσει τη χρήση του χώρου στο δήμο για την οποία προαπαιτείται η παραίτηση του δήμου από το δικαίωμα κυριότητας». Εν τέλει η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε να ανακαλέσει τόσο τη δήλωση ιδιοκτησίας που είχε καταθέσει στο Κτηματολόγιο όσο και την ένσταση σε βάρος της δήλωσης ιδιοκτησίας της εκκλησίας.

Το τρίτο χαρτί το οποίο διαθέτει η Μητρόπολη είναι ένα μνημόνιο συνεργασίας το οποίο υπέγραψε τον Νοέμβριο του 2011, ο τότε δήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου, Στάθης Λαφαζανίδης με την Ενορία του Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στο οποίο αναγνωρίζεται ουσιαστικά ως ιδιοκτήτρια του πάρκου η Ενορία. Το μνημόνιο υπογράφηκε προκειμένου να ενταχθεί το Θεματικό Πάρκο Νεολαίας (ΘΕΠΑΝ) σε ένα πρόγραμμα βιοκλιματικής αναβάθμισης του ΕΣΠΑ, ύψους περίπου 3,5 εκατ. ευρώ. Η συμφωνία προέβλεπε ότι η Ενορία θα παραχωρούσε για αντάλλαγμα τον χώρο στον δήμο για κάποια χρόνια και στη συνέχεια η κυριότητα της έκτασης θα επέστρεφε σε αυτήν.

Παρότι το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ, δεν υλοποιήθηκε, με αποτέλεσμα το καλοκαίρι του 2015 ο Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος να στείλει εξώδικο προς τον δήμο δηλώνοντας ότι το μνημόνιο συνεργασίας έχει εν τοις πράγμασι ακυρωθεί, ζητώντας παράλληλα από τον δήμο να μην προχωρήσει σε κανένα νέο έργο που να αφορά την επίμαχη έκταση. Στο ίδιο εξώδικο δηλώνεται ότι το ιδιοκτησιακό καθεστώς του πάρκου είναι πλήρως αποσαφηνισμένο και πως αδιαμφισβήτητος κύριος του ακινήτου είναι ο Ιερός Ναός. Όπως αναφέρεται, αυτό προκύπτει και από την αρμόδια υπηρεσία κτηματογράφησης που απέρριψε την αντίστοιχη δήλωση ιδιοκτησίας του δήμου και τη μεταγενέστερη ένσταση του.

Ζητά αποζημίωση και ενοίκιο

Μάλιστα, λίγες εβδομάδες αργότερα ο Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος επανήλθε με δεύτερο εξώδικο στο οποίο, αφού επισημαίνει ξανά πως είναι ο αδιαμφισβήτητος κάτοχος της έκτασης, αναφέρει πως ο δήμος χρησιμοποιούσε τα πέντε κτίσματα του οικοπέδου, μεταξύ αυτών και ένα αναψυκτήριο κατά τρόπο παράνομο, χωρίς να έχει προβεί στην καταβολή οποιουδήποτε ποσού ως αποζημίωση προς τον Ιερό Ναό. Προσθέτει μάλιστα πως λόγω αυτής της χρήσης των ακινήτων, ο Ιερός Ναός δεν υπάχθηκε στην απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, με αποτέλεσμα να ζημιωθεί διπλά.

Μάλιστα, η Ενορία εκτίμησε τη ζημία σε 10.000 ευρώ για το 2014 και 5.000 ευρώ για το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου του 2015, απαιτώντας τα χρήματα αυτά από τον δήμο, καθώς αυτός «ωφελήθηκε από την παράνομη χρήση και αξιοποίηση της περιουσίας μας, για την οποία χρήση έχουμε νόμιμο δικαίωμα αποζημίωσης, σύμφωνα και με τις διατάξεις του αδικαιολογήτου πλουτισμού». Παράλληλα, με το ίδιο εξώδικο ζητείται από τον δήμο να αποχωρήσει άμεσα από τα κτήρια.

Στα χρόνια που ακολούθησαν δεν υπήρξε καμία ενέργεια αμφισβήτησης της ιδιοκτησίας εκ μέρους των διοικήσεων του δήμου. Το ζήτημα επανήλθε στο προσκήνιο καθώς στο τέλος του χρόνου λήγει η προθεσμία αμφισβήτησης της ιδιοκτησίας του Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος επί της επίμαχης έκτασης. Αφορμή αποτέλεσε επίσης και η απαίτηση της Ενορίας ο δήμος να καταβάλλει ενοίκιο ύψος περίπου δύο χιλιάδων ευρώ μηνιαίως για τη χρήση των εγκαταστάσεων που υπάρχουν μέσα στο πάρκο.

Ο αντίλογος των κατοίκων

Από την πλευρά τους οι κάτοικοι οι οποίοι αντιδρούν προβάλλουν μια σειρά αντεπιχειρήματα. Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι η συμβολαιογραφική πράξη του 1977 δεν μπορεί να λογίζεται ως τίτλος ιδιοκτησίας. «Είναι αδιανόητο τον 20ο αιώνα να συντάσσονται και να θεωρούνται έγκυρα έγγραφα ιδιοκτησίας χωρίς να υπάρχει πωλητής ή δωρητής αλλά μόνο η επίκληση του Αγίου Πνεύματος. Συγκεκριμένα το συμβόλαιο αναφέρει ότι αυτό το οικόπεδο ανήκει στην εκκλησία της Μεταμόρφωσης ¨διανοία κυρίου και καλή τη πίστει από αμνημονεύτων χρόνων¨. Αυτά γίνονται μόνο σε τριτοκοσμικές χώρες».

Επίσης, τονίζουν ότι ο ναΐσκος του Αγίου Ανδρέα ο οποίος βρίσκεται μέσα στο πάρκο δεν αποτελεί παρεκκλήσιο του Ι.Ν. Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, αφού το εκκλησάκι, που ο δήμος μετέπειτα αναδόμησε, είχε κατασκευαστεί μετά την κατοχή, ως τάμα ενός ιδιώτη.

Παράλληλα, αμφισβητούν τον ισχυρισμό ότι η έκταση ανήκε από αμνημονεύτων χρόνων στην Εκκλησία καθώς, όπως σημειώνουν, η επίμαχη έκταση λειτουργούσε ως χώρος ταφής πολύ πριν από την έλευση των προσφύγων του Νέου Κορδελιού, προτού δηλαδή παραχωρηθεί οικόπεδο για την κατασκευή της εκκλησίας της Μεταμόρφωσης και τη δημιουργία της αντίστοιχης Ενορίας η οποία επικαλείται σήμερα ότι έχει «εις την νομήν και κατοχήν του αδιαταράκτως και αδιαλείπτως αυτήν την έκταση».

Τονίζεται, επίσης, ότι μετά το κλείσιμο των πρώην κοιμητηρίων πριν από περίπου 25 χρόνια, ο δήμος δαπάνησε τότε σχεδόν 170 εκατ. δρχ. προκειμένου να καθαρίσει την έκταση και να χτίσει σε αυτήν κτίσματα τα οποία αξιοποιούνται εδώ και χρόνια για πολιτιστικές δράσεις, λειτουργία ΚΔΑΠ κ.ο.κ.

Πηγή: Voria.gr

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement