Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Δήμος Παύλου Μελά

Δ. Παύλου Μελά: Δράσεις προς τιμή του Εθνομάρτυρα Νίκου Καπετανίδη

Συνάντηση του Δημάρχου με το «Σύλλογο Δράσης Νίκος Καπετανίδης»

Μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση είχε ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης με αντιπροσωπεία του συλλόγου Δράσης Νίκος Καπετανίδης, για τη διαχείριση και αξιοποίηση του μνημείου του Εθνομάρτυρα Νίκου Καπετανίδη, στο υπό δημιουργία Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά.

Τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του ήρωα δημοσιογράφου που άφησε την τελευταία του πνοή στα χέρια του τουρκικού εθνικισμού, στις 21 Σεπτεμβρίου 1921, στα Δικαστήρια Ανεξαρτησίας της Αμάσειας, πραγματοποιήθηκαν με συγκίνηση, ευλάβεια και κάθε επισημότητα, στις 21 Σεπτεμβρίου 2021, ακριβώς 100 χρόνια από τον θάνατό του.

Η συνάντηση για κοινές δράσεις

Στη συνάντηση της Δευτέρας 4 Ιουλίου 2022 που πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο του Δημάρχου, οι εκπρόσωποι του συλλόγου Δράσης Νίκος Καπετανίδης κατέθεσαν γραπτό υπόμνημα με σειρά θέσεων και προτάσεων για κοινές δράσεις προς τιμή του Εθνομάρτυρα Νίκου Καπετανίδη, μέσω της σωστής αξιοποίησης του εμβληματικού μνημείου που δεσπόζει ήδη στο Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά προσελκύοντας το ενδιαφέρον των διερχόμενων κατοίκων και επισκεπτών.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν από κοινού στα εξής:

➢ Να δρομολογηθούν όλες οι αναγκαίες εργασίες παράλληλα με την εξέλιξη των έργων του πάρκου, διαμόρφωσης, καλλωπισμού, φωτισμού του περιβάλλοντος χώρου του μνημείου με σκοπό να αποτελέσει ένα εμφατικό τοπόσημο όχι μόνο για την περιοχή αλλά και για όλη την βόρεια Ελλάδα.

➢ Να δημιουργηθεί ένας πληροφοριακός πίνακας σε τρεις γλώσσες Ελληνικά, Αγγλικά, Τουρκικά με εποπτικό υλικό φωτογραφίες και στοιχεία για τη ζωή και τη δράση του Εθνομάρτυρα Νίκου Καπετανίδη δίπλα ακριβώς στο μνημείο, για να μπορεί ο κάθε επισκέπτης να ενημερώνεται για την προσωπικότητα του ανδρός που εικονίζεται στο άγαλμα.

➢ Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεργαστούν στα πρώτα Καπετανίδεια τον προσεχή Σεπτέμβριο, με διοργάνωση σχετικής εκδήλωσης την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου, στον χώρο του μνημείου και να χρηματοδοτήσουν από κοινού ένα βραβείο με τίτλο Νίκος Καπετανίδης σε φοιτητή φοιτήτρια σχολής Δημοσιογραφίας, αριστούχο, που δεν διαθέτει οικονομικά μέσα για να συνεχίσει απρόσκοπτα τις σπουδές στον τομέα.

➢ Συμφωνήθηκε επίσης να υπάρξει συνεργασία για να σχεδιαστεί ένα ντοκιμαντέρ για τον Εθνομάρτυρα Νίκο Καπετανίδη και την ανακήρυξη της εφημερίδας ΕΠΟΧΗ σε μνημείο άυλης κληρονομιάς της Ελλάδος από το Υπουργείο Πολιτισμού ύστερα από σχετική εισήγηση και τεκμηρίωση της οικογένειας Καπετανίδη και της επιτροπής των επιστημόνων του συλλόγου Δράσης Νίκος Καπετανίδης.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να επανέλθουν σύντομα με νεότερα στοιχεία και δεδομένα για να προχωρήσουν από κοινού στην υλοποίηση των παραπάνω στόχων.

Η επίσκεψη στο Μνημείο του Νίκου Καπετανίδη στο ΜΠΠΜ

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο Δήμαρχος Δημήτρης Δεμουρτζίδης και τα μέλη του συλλόγου, επισκέφθηκαν το πρώην στρατόπεδο, στο χώρο που τοποθετήθηκε το Μνημείο του ήρωα, έργο του επιφανούς γλύπτη Γιώργου Κικώτη, κατόπιν ομόφωνης Απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Παύλου Μελά που στήριξε την πρωτοβουλία του συμπολίτη μας δημοσιογράφου Γιώργου Γεωργιάδη, εμπνευστή της Δέησης Πόντου, ο οποίος με κοπιώδεις προσπάθειες έφερε εις πέρας την αποστολή για να τιμηθεί ο φωτεινός φάρος του Πόντου, Νίκος Καπετανίδης.

Το άγαλμα κοσμεί την Περιοχή 1 «Η Μνήμη» του ΜΠΠΜ, που χαρακτηρίζεται από την εμφατική παρουσία των δύο ιστορικών κτιρίων στρατωνισμού Α2 και Α3 και των κτηρίων Β4 και Δ που προορίζονται για τη δημιουργία του Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού.

Η Παρουσίαση του Βιβλίου για τον Νίκο Καπετανίδη στη Σταυρούπολη

Να σημειωθεί ότι στις 17 Ιουνίου 2022 παρουσιάστηκε στη Σταυρούπολη, στο Lazart

Hotel απέναντι από τη Μονή Λαζαριστών, το νέο βιβλίο του Κώστα Καπετανίδη απογόνου του Εθνομάρτυρα, με τίτλο ”Η Δύση του Ποντιακού Ελληνισμού από την πένα του Νίκου Καπετανίδη”. Μια οικογενειακή υπόμνηση Χρέους με άντληση πηγών και πληροφοριών από το αρχείο του Νίκου Καπετανίδη που διέσωσε ο αδελφός του Κώστας, την εφημερίδα Εποχή που δημιούργησε και τίμησε μέχρι την ημέρα της εκτέλεσής του. Για το βιβλίο είχαν μιλήσει ο συγγραφέας Κώστας Καπετανίδης, ο Κώστας Φωτιάδης, ομότιμος καθηγητής Ιστορίας ΑΠΘ, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, πρώην υπουργός, βουλευτής ΝΔ Ροδόπης, ο Ευάγγελος Αποστολάκης, πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, ναύαρχος ε.α., Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και ο Χάρης Καστανίδης, πρώην υπουργός, βουλευτής ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Θεσσαλονίκης και την εκδήλωση οργάνωσε και συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιώργος Γεωργιάδης.

Στην παρουσίαση προσκλήθηκε ο Δήμαρχος Δημήτρης Δεμουρτζίδης ο οποίος κατά τον χαιρετισμό του και αφού υπενθύμισε ότι «η γη που υποδέχτηκε από το 1914 τους πρόσφυγες, τους αγωνιστές που διαμόρφωσαν τον τοπικό οικιστικό χαρακτήρα γύρω από το στρατόπεδο και τους μετέπειτα δήμους της δυτικής Θεσσαλονίκης, αυτή η γη έχει την ευλογία να φιλοξενεί το άγαλμα του Νίκου Καπετανίδη, μέσα στο χώρο του πρώην στρατοπέδου και υπό δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά, δίπλα από τα κτίρια που θα αναπτυχθεί το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού», ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Το έργο του Εθνομάρτυρα του Πόντου Νίκου Καπετανίδη, Τραπεζούντιου δημοσιογράφου και εκδότη των εφημερίδων «Σάλπιξ» και «Εποχή», που απαγχονίστηκε στα 32 του χρόνια, το 1921, στα Δικαστήρια Ανεξαρτησίας της Αμάσειας, αναδεικνύεται μέσα από την παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο ”Η Δύση του Ποντιακού Ελληνισμού από την πένα του Νίκου Καπετανίδη”. Διαβάζοντας το βιβλίο, ταξιδεύουμε στην Ποντιακή Ανατολή μέσα από ένα μοναδικό, πλήρες ιστορικό Χρονολόγιο από τον Οκτώβριο του 1896 μέχρι το 1923, την ανταλλαγή των πληθυσμών που αφορούσε 2 εκατομμύρια άτομα (περίπου 1,5 εκατομμύριο Έλληνες της Ανατολίας και 500.000 μουσουλμάνους της Ελλάδος), το μεγαλύτερο μέρος των οποίων έγιναν πρόσφυγες, χάνοντας οριστικά την υπηκοότητα της χώρας που άφησαν πίσω.

Στο βιβλίο υπάρχει βιογραφικό της ζωής του ήρωα, φιλοξενούνται κείμενα για τον Νίκο Καπετανίδη από σπουδαίες πένες, ενώ υπάρχουν κείμενα του συγγραφέα Κώστα Καπετανίδη που προέκυψαν από τη εξαντλητική μελέτη του αρχείου της εφημερίδας «Εποχή».

Επίσης υπάρχει πρωτογενές υλικό, κείμενα και εικόνες που ζωντανεύουν ιστορικά γεγονότα της εποχής αλλά και την καθημερινότητα της ζωής της ελληνικής ομογένειας στην Τραπεζούντα.

Το ‘’ταξίδι’’ στον Ελληνισμό του Πόντου είναι καλό να διαβαστεί από τη νέα γενιά και να κατανοήσουμε όλοι ότι οι ήρωες του τόπου μας, όπως ο Νίκος Καπετανίδης, λειτουργούν ως εμψυχωτές και συνεκτικοί κρίκοι της κοινωνίας μας, στο δύσκολο παρόν, με τις συνεχείς προκλήσεις της ηγεσίας της Τουρκίας και στο μέλλον που γεννά ελπίδες για την πατρίδα μας, την Ελλάδα, ένα σύγχρονο κράτος δικαίου, με ενότητα και αλληλεγγύη για όλους τους λαούς της γης».

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement