Σήμερα Παρασκευή 26 Αυγούστου 2022 ανηφορίζουμε στους μοναδικούς Βυζαντινούς Νερόμυλους Πολίχνης, τοπόσημο του Δήμου Παύλου Μελά και σημείο αναφοράς της Θεσσαλονίκης, για μια μοναδική δημιουργική συνάντηση του Δημήτρη Ζερβουδάκη με το κοινό της πόλης.
Με το διήμερο Φεστιβάλ Βυζαντινών Νερόμυλων (26-27.8) και καλλιτέχνες που τιμούν τη μουσική, ξεκινά ο Σεπτέμβριος όπως… Πολιτισμός, η μεγάλη γιορτή που διοργανώνει το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Παύλου Μελά, στο τέλος κάθε καλοκαιριού, δίνοντας ζωή στη γειτονιά, ομορφιά στην πόλη και επιβεβαιώνοντας ότι ο Πολιτισμός δεν έπαψε ποτέ να είναι… είδος πρώτης ανάγκης.
Ώρα έναρξης: 20.30.
Η είσοδος είναι ελεύθερη
Ο αγαπημένος τραγουδοποιός και ερμηνευτής Δημήτρης Ζερβουδάκης ανταμώνει με το κοινό του σε μια συναυλία με επιλεγμένα τραγούδια από το προσωπικό του ρεπερτόριο. Μαζί του επί σκηνής η πλήρης μουσική ομάδα αποτελούμενη από 5 εξαιρετικούς μουσικούς.
Ο Δημήτρης Ζερβουδάκης είναι ένας ερμηνευτής και τραγουδοποιός μοναδικής κοπής, με επιβλητική σκηνική παρουσία, που έχει αφήσει έντονο στίγμα από το ξεκίνημα του με τους ιστορικούς “Νέους Επιβάτες” και κατόπιν με τις προσωπικές δουλειές του και συνεργασίες με σπουδαίους συνθέτες και ερμηνευτές. Φωνή αισθαντική που έχει αφομοιώσει τόσο τις ροκ επιρροές του όσο και τις ισχυρές καταβολές της παραδοσιακής, ρεμπέτικης και λαϊκής μας μουσικής. Η διάδραση με το κοινό αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο των παραστάσεων του. Το διάστημα που μας πέρασε παρουσίασε την τελευταία του δισκογραφική πρόταση με τίτλο «Του Τρελού η Ανάσα» λαμβάνοντας μεγάλη αποδοχή από το κοινό.
Λίγες λέξεις για τον Δημήτρη Ζερβουδάκη
Ο Δημήτρης Ζερβουδάκης γεννήθηκε, σπούδασε και κατοικεί μόνιμα στη Θεσσαλονίκη. Μετά το τέλος του Γυμνασίου φοίτησε στη Νομική σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το 1985 όντας φοιτητής ασχολείται με το τραγούδι και τη μουσική ιδρύοντας μαζί με άλλους φοιτητές το συγκρότημα “Νέοι Επιβάτες”.
Λίγο αργότερα η επιτυχία του συγκροτήματος ανοίγει το δρόμο στη δισκογραφία. Μία ανεξάρτητη παραγωγή που επιμελείται ο ίδιος ο Δημήτρης Ζερβουδάκης και με τίτλο του δίσκου “Σχετικά παράνομοι”, είναι η πρώτη του δισκογραφική εμφάνιση.
Μετά τα τρία χρόνια ο Ζερβουδάκης εκδίδει με την εταιρεία Minos, την πρώτη του προσωπική δουλειά με γενικό τίτλο “Ακροβάτης” που έχει θερμή ανταπόκριση και κατατάσσει το νέο καλλιτέχνη σε μία σχολή ποιοτικού σύγχρονου ήχου. Ακολουθούν κάποια χρόνια που ο Δημήτρης Ζερβουδάκης υπηρετεί την θητεία του και αμέσως μετά συνεργάζεται σε συναυλίες και στο βινύλιο με τον Γιάννη Μαρκόπουλο.
Το καλοκαίρι του 1988 συμμετέχει στο συναυλιακό πρόγραμμα του Γιώργου Νταλάρα και αμέσως μετά τον επιλέγει ο Νίκος Μαμαγκάκης για 3 τραγούδια στο δίσκο “Μυστικά τραγούδια”. Τον Οκτώβρη του 1992 ο Δημήτρης Ζερβουδάκης κυκλοφορεί τον δεύτερο προσωπικό του δίσκο “Από Μάρτη Καλοκαίρι” ενώ ήδη έχει αρχίσει η συνεργασία του με την Ελευθερία Αρβανιτάκη που συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία όλη τη χρονιά στον Απόλλωνα. Στη συνέχεια, κυκλοφορούν οι επόμενοι δίσκοι «Έχε το νου σου», «Κλείσε τα μάτια σου και κοίτα», «Εδώ ξυπνούν τα όνειρα», «Πανσέληνη Χώρα», καθώς και συμμετοχές του σε δίσκους άλλων δημιουργών όπως του Γιάννη Μαρκόπουλου, Γιώργου Ζήκα, Γιώργου Καζαντζή. Στο άλμπουμ με τίτλο “Το μέσα μου βουνό”, ο Δημήτρης Ζερβουδάκης συνεργάζεται με το Σούλη Λιάκο (στίχοι-μουσική).
Το 2005 ο Δημήτρης Ζερβουδάκης συνάντησε τη Μελίνα Κανά, τη Γιώτα Νέγκα και τη Μαρία Σπυροπούλου στο άλμπουμ του Μανώλη Γαλιάτσου “Του Μάγου τα παιχνίδια”, όπου ερμηνεύει σε μουσική του Γαλιάτσου, στίχους του Καρυωτάκη (“Δρόμος”), του Φιλύρα (“Οι Ερχόμενες”) και του ίδιου του συνθέτη (“Παράξενο να μοιάζεις”–”Όχι και να κλαίμε”–”Ένας Μάγος πέρασε”). Ο δίσκος κυκλοφόρησε από τη Libra Music.
To 2006 Ο Δημήτρης Ζερβουδάκης ύστερα από μια μακρόχρονη δισκογραφική πορεία επανέρχεται με τη δισκογραφική πρόταση “Στα χαμηλά και στα Ψηλά”.
Στο δίσκο συμμετέχουν ο Παντελής Θεοχαρίδης και η Αλεξία Χρυσομάλλη. Ο δίσκος κυκλοφορεί από την Polytropon.
Το 2010 κυκλοφόρησε το album “Πως να αναπνεύσω” στο οποίο συμμετέχει η Σοφία Γεωργαντζή.
Το 2020 ολοκληρώθηκε στο σύνολό της και κυκλοφόρησε η δισκογραφική πρόταση του Θεσσαλονικιού τραγουδοποιού με τίτλο “Του τρελού η ανάσα”. Την καλλιτεχνική αυτή πρόταση υπογράφουν δημιουργικά οι Θωμάς, Ευριπίδης και Θεμιστοκλής (M.O. NOMAD) Μπέκος από τον «εκτός των τειχών» Τύρναβο.
Προσωπική δισκογραφία
Σχετικά παράνομο-1985
Ακροβάτης-1989
Από Μάρτη καλοκαίρι-1992
Έχε το νου σου-1994
Μια ζωή στην ίδια τάξη-1996
Κλείσ’ τα μάτια σου και κοίτα-1998
Πανσέληνη χώρα-2001
Το μέσα μου βουνό-2003
Στα χαμηλά και στα ψηλά-2006
Πώς να αναπνεύσω-2010
Του τρελού η ανάσα- 2020
Πρόσβαση στους Βυζαντινούς Νερόμυλους Πολίχνης Δήμου Παύλου Μελά
Η πρόσβαση στους Βυζαντινούς Νερόμυλους Πολίχνης Δήμου Παύλου Μελά γίνεται με το αστικό λεωφορείο Νο 1, από τα ΚΤΕΛ με τερματικό σταθμό το Σκλαβενίτη Ευκαρπίας.
Η συγκεκριμένη γραμμή διέρχεται από τις κεντρικές στάσεις της Πολίχνης και της Σταυρούπολης (πληροφορίες www.oasth.gr). Επίσης με τα λεωφορεία Νο 28, 29.
Οδικώς, η πρόσβαση γίνεται από την περιφερειακή οδό μέσω της εξόδου για το Γενικό Νοσοκομείο Παπαγεωργίου και το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο
Ανοιχτό Θέατρο των Βυζαντινών Νερόμυλων Πολίχνης
Το αρχαιολογικό πάρκο των Βυζαντινών Νερόμυλων Πολίχνης συνδυάζει το φυσικό κάλλος, την ιστορική σημασία, την ευκολία πρόσβασης και τη λειτουργικότητα. Στο παρελθόν η περιοχή ήταν τόπος εκδρομών και αναψυχής για τους Θεσσαλονικείς, λόγω της παραδείσιας ομορφιάς της ενώ με απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου κηρύχθηκε ”Μνημείο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Χρόνων”.
Το Ανοιχτό Θέατρο των Βυζαντινών Νερόμυλων της Πολίχνης, χωρητικότητας 500 ατόμων, χώρος απαράμιλλης ομορφιάς και πολιτισμού, άνοιξε τις πύλες του για το κοινό το Σεπτέμβριο του 2015, μετά από πολλά χρόνια αχρησίας.
Η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση του Χάρη Ηλιάδη, είχε παρουσιάσει τότε μια μοναδική συναυλία, σε μια πετυχημένη σύμπραξη του Δήμου Παύλου Μελά και του Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών.
Έκτοτε, το νερό κύλησε στα «μυλοτόπια» της ιστορίας και έβαλε για τα καλά το Ανοιχτό Θέατρο των Βυζαντινών Νερόμυλων στο χάρτη της πολιτιστικής ατζέντας ολόκληρης της πόλης, με τις μοναδικές μουσικές και θεατρικές βραδιές στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Βυζαντινών Νερόμυλων που οργανώνει το Τμήμα Πολιτισμού στο τέλος του καλοκαιριού.
Ο Νερόμυλος: μια σοφή μηχανή στο μυλοτόπι Πολίχνης
O Nερόμυλος ήταν μια σοφή στη σύλληψή της μηχανή, με απλή κτηριολογική δομή και εξοπλισμό. Λειτουργούσε απολύτως οικολογικά, δίνοντας νερό ο ένας στον άλλο. Απαιτούσε διπλή παροχή νερού και στηριζόταν στη μετατροπή της δύναμης της υδατόπτωσης σε κινητική ενέργεια και στη μεταφορά της περιστροφικής κίνησης της φτερωτής και του κάθετου άξονα στη μυλόπετρα, χωρίς την παρεμβολή γραναζιού.
Οι Νερόμυλοι αποτελούσαν την πιο διαδεδομένη μηχανή των βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων, που αντικατέστησε τη βαριά χειρωνακτική εργασία.
Κατείχαν πρωτεύουσα σημασία στο βυζαντινό οικονομικό σύστημα, δεδομένου ότι αποτελούσαν τη βάση της πρωτογενούς παραγωγής και εισέφεραν σημαντικά φορολογικά έσοδα στα κρατικά ταμεία.
Χρησιμοποιήθηκαν ανά τους αιώνες για άλεση καρπών, αλλά και σύνθλιψη μπαρούτης και ελαιοκάρπων για παραγωγή ελαιόλαδου, σφυρηλάτηση μετάλλων, επεξεργασία υφασμάτων (ρασοτριβή – μαντάνι), πριόνισμα, κίνηση κεραμικού τροχού κ.λ.π.
‘Εφτασαν τα πρώτα καινούργια λεωφορεία του ΟΑΣΘ στη Σταυρούπολη
Αιμοδοσία από τον Δ.Παύλου Μελά και το ΑΧΕΠΑ στην Ευκαρπία
Εργασίες συντήρησης από την Πέμπτη στην οδό Λαγκαδά
Διακοπή ρεύματος την Πέμπτη στον Δήμο Παύλου Μελά
Συνεδριάζει τη Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο του Δ.Παύλου Μελά
«Λαμπάδιασε» αυτοκίνητο στην Πολίχνη