Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Δήμος Νέαπολης Συκεών

‘Εκτακτη οικονομική ενίσχυση ζήτησε ο Σ.Δανιηλίδης για τις ζημιές από τη νεροποντή

Τι είπε ο δήμαρχος στον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα

‘Εκτακτη οικονομική βοήθεια για τις ζημιές που προκάλεσαν οι πρόσφατες καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις στον δήμο Νεάπολης Συκεών ζήτησε ο δήμαρχος, Σίμος Δανιηλίδης, από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα, τονίζοντας του επίσης πως με τέτοια φαινόμενα «κινδυνεύουν ζωές».

Αναφορικά με το κρίσιμο σκέλος των καταστροφών από τις πρόσφατες καταρρακτώδεις βροχές στη Θεσσαλονίκη, ο κ.Δανιηλίδης, παρουσίασε στον υπουργό στοιχεία με τα τεράστια προβλήματα τα οποία έχουν προκληθεί και εξήγησε ότι «κατά κύριο λόγο αυτό οφείλεται στη μικρής χωρητικότητας διατομή των δικτύων των ομβρίων που είχαν κατασκευαστεί τη δεκαετία του ’70 και του ’80 από τον τότε Οργανισμό Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης, όπως επίσης και την ευθύνη των Υπουργείων και της Περιφέρειας για την γρήγορη προώθηση των αντιπλημμυρικών πέριξ της Θεσσαλονίκης».

Ο κ. Δανιηλίδης ζήτησε, μάλιστα, «έκτακτη οικονομική ενίσχυση για το δήμο μας για τις ζημιές που έχουν προκληθεί».

«Η σκέψη και η πρότασή μας είναι να εξεταστεί για το σύνολο του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης το θέμα της παροχέτευσης των ομβρίων, γιατί με τη διαφοροποίηση των κλιματολογικών δεδομένων και με την τεράστια ποσότητα νερού που πέφτει στις καταρρακτώδεις βροχές, τα δίκτυα σε ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη είναι αδύνατον, ακόμα και όταν είναι πεντακάθαρα, να παροχετεύσουν στον Θερμαϊκό κόλπο αυτό τον όγκο των υδάτων. Πρότεινα στον υπουργό να αναλάβει πρωτοβουλία, μαζί με το υπ. Υποδομών, έτσι ώστε να κινηθεί κατεπειγόντως μία ολοκληρωμένη μελέτη παροχέτευσης των ομβρίων του συνόλου του πολεοδομικού συγκροτήματος και να πραγματοποιηθεί ριζική αλλαγή του παντορροϊκού συστήματος, όπως και ενός παράλληλου δικτύου που θα μπορεί συμπληρωματικά να παροχετεύει τις ποσότητες αυτές. Επιπλέον, για λόγους εξοικονόμησης υδάτινων πόρων, αλλά και καλύτερης οικολογικής διαχείρισης του βρόχινου νερού, να προχωρήσουμε στην επεξεργασία και τον καθαρισμό μέρους των ομβρίων υδάτων ώστε να χρησιμοποιηθούν για την άρδευση των πάρκων», σημείωσε ο κ. Δανιηλίδης.

«Είναι γνωστό ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα παρουσιάζονται σε οδικούς άξονες που στη δεκαετία του ’60 και του ’70, ενώ ήταν ρέματα μεταξύ λόφων, οι τότε κυβερνώντες και αρμόδιοι φορείς επέτρεψαν να κατασκευαστούν αυτοί οι αγωγοί των ομβρίων και μετά από πάνω να γίνουν οι οδικοί άξονες. Τέτοιες περιπτώσεις κατά βάση στο δήμο μας, όχι μόνο αυτές βέβαια, είναι στα δύο παλιά ρέματα, το ένα των Συκεών (άξονας Μεσολογγίου, Ελ. Βενιζέλου, πρ. Ελπίδος νυν Π. Αφαλή, που πηγαίνει προς τα ‘‘Περιστέρια’’ και την Παναγία Φανερωμένη του δήμου Θεσσαλονίκης, όπου είναι το παλιό ρέμα μεταξύ των δύο λόφων), και ο άλλος άξονας μεταξύ των Δ.Ε. Συκεών και Νεάπολης, που ξεκινά από τον άξονα της Επταπυργίου με Ρήγα Φεραίου, καταβαίνει όλη τη Ρ. Φεραίου από τον Μαύρο Γάτο και καταλήγει στη στάση ‘‘Γέφυρα των Αναστεναγμών’’ και από κει στο πάρκο-πλατεία Κασσίμη της Νεάπολης μέχρι τη Λεωφόρο Λαγκαδά έως τους Αγίους Πάντες και τον Βαρδάρη», σημείωσε ο δήμαρχος.

«Για αυτό, άλλωστε», όπως συμπλήρωσε, «τεράστιες ποσότητες νερού από αυτόν τον άξονα πλημμυρίζουν την Πλατεία Δημοκρατίας στο Βαρδάρη και τον άξονα προς τους Αγίους Πάντες».

«Κινδυνεύουν ζωές»

«Το θέμα, βέβαια, δεν είναι τοπικό, σε εκατοντάδες σημεία της πόλης μας υπάρχουν αυτά τα φαινόμενα και ακόμα χειρότερα στα χαμηλά σημεία, όπου το νερό δημιουργεί λίμνες, παρασέρνει αυτοκίνητα, καταστρέφει περιουσίες, θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή συνανθρώπων μας», τόνισε ο κ. Δανιηλίδης.

«Τόνισα στον υπουργό με τον πιο γλαφυρό τρόπο, χωρίς να κινδυνολογώ, ότι κινδυνεύουν άμεσα ζωές και στο παραένα δευτερόλεπτο δεν θρηνήσαμε θύματα τις προηγούμενες ημέρες. Όμως ο κίνδυνος είναι υπαρκτός, ενώ, παράλληλα, καταστρέφονται και οι περιουσίες χιλιάδων συμπολιτών μας. Ήμασταν τυχεροί που δεν ήταν πρωί και δεν λειτουργούσαν καταστήματα, δεν πήγαινε κόσμος στις δουλειές τους και δεν ξεκίνησαν ακόμα τα σχολεία», ανέφερε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, και πρόσθεσε:

«Ο υπουργός σημείωσε τις προτάσεις μας και είπε ότι θα επανέλθουμε στο θέμα αυτό της αντιμετώπισης των πλημμυρικών φαινομένων στα μεγάλα αστικά συγκροτήματα, ενώ από τη δική μου πλευρά, θα θέσω το θέμα και σε άλλα αρμόδια Όργανα, είτε της Περιφερειακής Διοίκησης είτε της Τ.Α., είτε δημοσίων Οργανισμών, ώστε να προκληθεί το επόμενο διάστημα και σύσκεψη για να δρομολογηθεί μία σειρά από διαδικασίες, μελέτες, μέτρα για να προστατέψουμε όσο το δυνατόν τις ζωές, πρωταρχικά, και τις περιουσίες όλων μας».

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement