Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Δήμος Νέαπολης Συκεών

Ομόφωνο ψήφισμα στήριξης των εργαζομένων στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»

«Εδώ και τώρα μονιμοποίηση για τους εργαζόμενους – Όχι στην ομηρία και την ανεργία»

Ομόφωνο ψήφισμα εξέδωσε ο δήμος Νεάπολης-Συκεών με το οποίο τάσσεται υπέρ της συνέχισης του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», κατά την 30η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου προχθές το βράδυ, Τετάρτη 19.10.2022. Στη συνεδρίαση τονίστηκε η θεμελιώδης σημασία του Προγράμματος στην παροχή κοινωνικής πολιτικής μέσω των ΟΤΑ προς τους ηλικιωμένους όλης της χώρας.

Στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου παρέστησαν εργαζόμενοι του Προγράμματος εκφράζοντας προς το Σώμα το αίτημα για συμπαράσταση και στήριξη στον «δίκαιο αγώνα» τους. Ενόψει και της σημερινής Πανελλαδικής κινητοποίησης των εργαζομένων, ως κοινό αίτημα εκφράστηκε, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, όχι μόνον η συνέχιση του προγράμματος αλλά και η ανάγκη να γίνουν νέες προσλήψεις και να προστεθεί σύγχρονος εξοπλισμός προκειμένου να εξακολουθήσει η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών προς τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας κατ’ οίκον.

«Αυτό το πρόγραμμα έβγαλε ασπροπρόσωπη τη χώρα στην περίοδο της Πανδημίας, με αυτό εμβολιάσαμε χιλιάδες ηλικιωμένους στα σπίτια τους όταν ακόμα ιδιώτες γιατροί δεν πήγαιναν σε κατ’ οίκον επισκέψεις λόγω covid. Η δική μου πρόταση που έχει γίνει δεκτή από τα συνέδρια της ΚΕΔΕ είναι όχι μόνο να μην περιοριστεί το πρόγραμμα αλλά και να αναπτυχθεί πανελληνίως σε ολοκληρωμένη μονάδα παροχής κοινωνικής φροντίδας κατ’ οίκον, μέσα από την τοπική αυτοδιοίκηση με επιπλέον στελέχωση γιατρών και εξοπλισμό», τόνισε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών. Ο Σίμος Δανιηλίδης υπενθύμισε ότι «Το 1997 ξεκινήσαμε πρώτοι αυτό το πρόγραμμα, μαζί με τον δήμο Περιστερίου, είμαστε περήφανοι γι’ αυτό και πιστεύω ότι θα ανατρέψουμε τις εξελίξεις και το πρόγραμμα θα συνεχιστεί. Ζητάμε να παγώσει η διαδικασία της αναμόρφωσης των πινάκων της τελευταίας προκήρυξης και την άμεση συνέχιση της τριμερούς προγραμματικής σύμβασης χρηματοδότησής του, ΚΕΔΕ-ΥΠΕΣ-ΕΕΤΑΑ», τονίζοντας ότι «σε όλη την Ευρώπη η Πρωτοβάθμια κοινωνική φροντίδα και φροντίδα υγείας βρίσκεται στην αρμοδιότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αν δεν ήταν αυτοί οι εργαζόμενοι να φροντίζουν πάνω από 100.000 ηλικιωμένους τα χρόνια της πανδημίας οι περισσότεροι θα είχαν αποδημήσει».

Στο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου εκφράζεται μεταξύ άλλων ως ομόφωνο αίτημα «οι 1.200 εργαζόμενοι, που αποκλείστηκαν από την απόφαση του Σ.τ.Ε., να αποκτήσουν συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου στους δήμους, στις Δημοτικές Επιχειρήσεις ή στα Νομικά Πρόσωπα των οικείων δήμων προκειμένου να συνεχίσουν την εργασία τους». Στο πλευρό των εργαζομένων τάχθηκε κατά την ομιλία του ο πρόεδρος του ΔΚΚΠΑ κ.Αρίστος Γαλανός σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «εργαζόμενοι που παρέχουν τις υπηρεσίες τους μέσω του «Βοήθεια στο Σπίτι» εδώ και 15 με 18 χρόνια και πλέον είναι 58 ετών μένουν χωρίς δουλειά καθώς πετιούνται εκτός με την τελευταία προκήρυξη».

Το Ψήφισμα

Αναλυτικά το ψήφισμα έχει ως εξής:
«Το Πρόγραμμα ‘‘Βοήθεια στο Σπίτι’’, από την πρώτη ημέρα της καθιέρωσής του έως και σήμερα (πρωτοξεκίνησε το 1997 από τον δήμο Συκεών και τον δήμο Περιστερίου), έχει αποδειχθεί ο κεντρικότατος πυλώνας κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης απέναντι στους συνανθρώπους μας, ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους, που κατάκοιτοι, ανήμποροι και απομονωμένοι από το συγγενικό και κοινωνικό περιβάλλον δίνουν τον αγώνα της ζωής, καθώς επίσης και απέναντι στα ΑμεΑ και στους οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας.
»Το πόσο σημαντικό, κρίσιμο και αναγκαίο είναι αυτό το πρόγραμμα αποδείχθηκε περίτρανα κατά την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού Covid-19, που επέβαλε σκληρό κατ’ οίκον περιορισμό, όπου οι ασθενείς και κατάκοιτοι συνάνθρωποί μας κρατήθηκαν στη ζωή χάριν των άοκνων υπηρεσιών που πρόσφεραν οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα.
»Αντί αυτό το κρίσιμο και ευαίσθητο πρόγραμμα να στηριχθεί και να υποστηριχθεί με κάθε τρόπο, με επιπλέον χρηματοδότηση και επιπλέον στελέχωσή του με εξειδικευμένο προσωπικό, όπως πάγια και σταθερά διεκδικεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση με ομόφωνες αποφάσεις των συλλογικών Οργάνων των δήμων, βλέπουμε τα τελευταία χρόνια να δέχεται μια ανελέητη επίθεση που το οδηγεί όχι μόνο στη συρρίκνωσή του (την οποία υφίσταται ούτως ή άλλως και λόγω συνταξιοδοτήσεων και αποχωρήσεων, με το προσωπικό να μην αναπληρώνεται), αλλά στην ουσιαστική απαξίωση και κατάργησή του.
»Κι ενώ περιμέναμε την οριστική λύση των προβλημάτων που θα έβαζε τέλος στην ομηρία ετών για εργαζόμενους οι οποίοι πλησιάζουν μέχρι και τα 18 χρόνια εργασίας σε αυτό, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, το πρόγραμμα ‘‘Βοήθεια στο Σπίτι’’ επέστρεψε και πάλι στη θέση ‘‘μηδέν’’, θέτοντας σε κίνδυνο όχι μόνο το εργασιακό μέλλον εκατοντάδων εργαζομένων, που πολλοί από αυτούς βρίσκονται στα πρόθυρα της συνταξιοδότησής τους, αλλά και τους ίδιους τους ωφελούμενους του προγράμματος που ανέρχονται σε πολλές δεκάδες χιλιάδες ανήμπορους συνανθρώπους μας.
Με τη βεβαιότητα ότι:
το πρόγραμμα ‘‘Βοήθεια στο Σπίτι’’ είναι αναμφισβήτητα η ναυαρχίδα των κοινωνικών προγραμμάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και έχει αποδεδειγμένα συμβάλει τα μέγιστα στην ελληνική κοινωνία μέσα από τις πολυάριθμες υπηρεσίες που όλα αυτά τα χρόνια -από το 1997- αδιαλείπτως παρέχει,
είναι αναμφισβήτητο ότι η ποιότητα των υπηρεσιών εξαρτάται κυρίως από τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες που όλα αυτά τα χρόνια έχουν επιδείξει την αφοσίωσή τους στο πρόγραμμα, ενώ έχουν αναπτύξει αναντικατάστατους δεσμούς με τις τοπικές κοινωνίες,

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
Από την πολιτεία άμεση νομοθετική ρύθμιση, για τη μονιμοποίηση των εργαζομένων στο βοήθεια στο σπίτι.
Άμεση απόφαση ΚΕΔΕ-Υπουργείου Εσωτερικών- ΕΕΤΑΑ για την συνέχιση της τριμερούς προγραμματικής σύμβασης για την συνέχιση του ΣΗΜΕΡΙΝΟΥ Προγράμματος
Την πραγματική και δυναμική υποστήριξη του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» με πλήρη και γενναία πάγια χρηματοδότηση και πλήρη στελέχωσή του,
Να εφαρμοστεί ο νόμος 4277/2014, όπως τροποποιήθηκε από τον 4312/2014, έτσι ώστε οι 1.200 εργαζόμενοι, που αποκλείστηκαν από την απόφαση του Σ.τ.Ε., να αποκτήσουν συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου στους δήμους, στις Δημοτικές Επιχειρήσεις ή στα Νομικά Πρόσωπα των οικείων δήμων προκειμένου να συνεχίσουν την εργασία τους και να παρέχουν τις κρίσιμες υπηρεσίες τους στην κοινωνία, όπως έκαναν αδιαλείπτως και επί σειρά πολλών ετών,
Αναβάθμιση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και μετατροπή του σε πλήρη μονάδα κοινωνικής φροντίδας και παροχής πρωτοβάθμιας υγείας.
»Έτσι μόνο μπορεί η Πολιτεία να στηρίξει το πρόγραμμα, κι αυτό απαιτούμε να κάνει άμεσα με νομοθετικές πρωτοβουλίες, εγκαταλείποντας τις παρελκυστικές πολιτικές και τις προσχηματικές συμπεριφορές».

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement