Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Δήμος Κορδελιού Ευόσμου

Συγκλόνισε το κοινό στο Κορδελιό η επετειακή εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

«100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ…… Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ»

Μνήμες της Μικράς Ασίας, που ζωντανεύουν μέσα από αφηγήσεις, τραγούδια, μουσικές και χορούς από τις αλησμόνητες πατρίδες του Ελληνισμού,  “ξύπνησε” η ξεχωριστή επετειακή εκδήλωση που διοργάνωσε στο πλαίσιο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου δια της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού, με τίτλο «100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ…… Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ».

Σε μια μοναδική βραδιά γεμάτη συγκίνηση και βαθείς συμβολισμούς, μια βραδιά που θα μείνει αξέχαστη στο κοινό που κατέκλυσε το Θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης”,  ο προσφυγικός Δήμος Κορδελιού Ευόσμου τίμησε τη θλιβερή επέτειο, στέλνοντας το μήνυμα πως ο τόπος μας δεν ξεχνά τις ρίζες του, συνεχίζοντας με περηφάνια και συναισθήματα αγάπης και νοσταλγίας τη μεγάλη προσπάθεια για τη διάδοση και διάσωση της μικρασιατικής παράδοσης.

Με ιστορικές αναφορές και ντοκουμέντα στα ζωντανά και ανεξάντλητα πολιτιστικά αποθέματα των αλησμόνητων πατρίδων, το συγκινητικό οδοιπορικό κατάφερε να γίνει η φλόγα της μνήμης και να κατακτήσει τη σκηνή που γέμισε με το πάθος και  τον παλμό των 125 χορευτών του Τμήματος Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου, του Συλλόγου Σμυρναίων Μικρασιατών Ελευθερίου-Κορδελιού “Η Αγία Φωτεινή”, του Συλλόγου Ποντίων Ελευθερίου-Κορδελιού και του Συλλόγου Μικρασιατών Ευόσμου «Οι Άγιοι Απόστολοι Πέτρος και Παύλος», που απέτισαν το δικό τους φόρο τιμής παρουσιάζοντας χορούς από την Καππαδοκία, τα παράλια της Μικράς Ασίας, τον Πόντο και τη Χίο.

Η μεγάλη επετειακή εκδήλωση, την οποία επιμελήθηκε το Τμήμα Σχεδιασμού Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων, πλαισιώθηκε από μουσικό πρόγραμμα αφιερωμένο στη Μικρά Ασία, από τις χορωδίες των δύο Μικρασιατικών Συλλόγων και από ομάδα μουσικών, αλλά και από συγκινητικές αφηγήσεις κειμένων που συνέθεσαν το χρονικό της καταστροφής.

«Η καρδιά της Μικράς Ασίας χτυπά εδώ, στο Δήμο Κορδελιού Ευόσμου, στον τόπο όπου οι πρόσφυγες αδελφοί μας μεταλαμπάδευσαν τις παραδόσεις τους στη νέα Πατρίδα, στο Νέο Κουκλουτζά και το παλιό Χαρμάνκιοϊ” τόνισε στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου Κλεάνθης Μανδαλιανός και πρόσθεσε: “Επενδύοντας στη σημασία της ιστορικής γνώσης ώστε να διατηρηθεί ζωντανή η μνήμη στις νεότερες γενιές, συνεχίζουμε όλοι μαζί  το έργο για τη διάσωση και διάδοση της προσφυγικής μας ιστορίας, δίνοντας την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να εκτιμήσουν τη μοναδικότητα του μικρασιατικού πολιτισμού που  προσδιορίζει και καθοδηγεί αυτόν τον τόπο”.

“Είναι χρέος μας να κρατήσουμε ζωντανή την ιστορία μας. Είναι χρέος μας να μην ξεχνάμε. Το οφείλουμε στους πρόσφυγες προγόνους μας, στους παππούδες και τις γιαγιάδες μας και στη συνέχεια μας που είναι τα παιδιά μας” τόνισε στο χαιρετισμό της η  Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αθηνά Παμπουκίδου. Η κ. Παμπουκίδου ευχαρίστησε τους  πολιτιστικούς συλλόγους αλλά και το τμήμα παραδοσιακών χορών του Δήμου για τη συμμετοχή τους στην ξεχωριστή αυτή εκδήλωση, ενώ αναφέρθηκε και στις δράσεις που διοργανώνει ο Δήμος για τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, με στόχο τη  “διάσωση και διάδοση της Προσφυγικής μνήμης και της ανεξάντλητης πολιτιστικής μας κληρονομιάς”.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και η Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, η οποία τόνισε πόσο σημαντική είναι η διατήρηση της ιστορικής μνήμης και η διάδοση της στις νεότερες γενιές, ενώ συνεχάρη το Δήμο για τις δράσεις που διοργανώνει με αφορμή την επέτειο μνήμης της  Μικρασιατικής Καταστροφής.

Την  εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, οι Βουλευτές Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Γκιουλέκας και Δημήτρης Κούβελας, οι Αντιδήμαρχοι Νέστορας Λαφαζανίδης, Μαρία Γαβαλά, Όλγα Αθανασιάδου, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Ελευθερίου Κορδελιού Πέτρος Μεσθανεύς, ο Δημοτικός Σύμβουλος Λευτέρης Αλεξανδρίδης, η Τοπική Σύμβουλος Ευόσμου Μαρία Γκαγκανιάρη,  εκπρόσωποι κομμάτων, φορέων και  συλλόγων και πλήθος κόσμου.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement