Το κλάδεμα των δένδρων όταν δεν χρειάζεται, είναι εγκληματική πράξη επί πληρωμή εναντίον τους, λέει ο καθηγητής του ΑΠΘ Θ. Ζάγκας
Γιατί τα δέντρα στους δρόμους της πόλης είναι σε καλή ή κακή κατάσταση; Γιατί πολλές φορές εμείς οι ίδιοι πολεμούμε άθελα μας το περιβάλλον; Που σταματάει η ευθύνη του πολίτη και σε ποιο σημείο αρχίζει η ευθύνη της δημοτικής αρχής;
Απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, αλλά και σε πολλά άλλα, έδωσε στα στελέχη της υπηρεσίας πρασίνου του δήμου το σεμινάριο που διοργάνωσε η αρμόδια αντιδημαρχία. Ούτως ή άλλως η διοίκηση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο περιβάλλον και ο ίδιος ο δήμαρχος συνηθίζει να μιλάει για έναν πράσινο δήμο αλλά και για την ανάγκη συνεργασίας των αρμόδιων φορέων για τον «πρασινισμό» της Θεσσαλονίκης μιας πόλης που υπολείπεται σε πράσινο συγκριτικά με τον πληθυσμό της.
«Το θέμα του κλαδέματος των δένδρων μέσα στις πόλεις είναι πολύ σοβαρό και τα τελευταία χρόνια έχει απασχολήσει όλους τους δήμους στην Ελλάδα και ειδικότερα εκείνους που βρίσκονται μέσα σε αστικό ιστό. Εμείς ως υπηρεσία αντιμετωπίζουμε καθημερινά τέτοια θέματα και γι’ αυτό καλέσαμε έναν διακεκριμένο επιστήμονα που μας έχει βοηθήσει στο παρελθόν» είπε η αντιδήμαρχος πρασίνου Παρή Γενίτσαρη.
Ο κ. Θεοχάρης Δ. Ζάγκας, καθηγητής στο Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος στο ΑΠΘ και ειδικευμένος στη δασοπονία πόλεων έδωσε απαντήσεις σε όλα.
«Η κλάδευση δεν πρέπει να είναι ο κανόνας, αλλά η εξαίρεση στα δέντρα των δρόμων και των πάρκων. Σε μια δεντροστοιχία, δεν πρέπει να κλαδευτούν όλα, αλλά μόνο όσα χρειάζεται. Αν αυτό δεν γίνει, αποτελεί εγκληματική πράξη επί πληρωμή κατά των δέντρων αλλά και σπατάλη χρημάτων. Οι δήμοι της Θεσσαλονίκης τα τελευταία χρόνια, έχουν επιδοθεί σε βάναυση παρέμβαση στα δένδρα, προκαλώντας ανεπανόρθωτες ζημιές με αποτέλεσμα το να τα έχουν οδηγήσει νωρίτερα σε βέβαιο θάνατο.
Η επιλογή των δένδρων που μπορούν να φυτευθούν σε αστικό περιβάλλον έχει πολύ συγκεκριμένα κριτήρια για τους δήμους που πραγματικά ενδιαφέρονται για το πράσινο: το βασικότερο κριτήριο είναι η μακροβιότητα κι ακολουθεί η αντοχή σε ασθένειες και καιρικές συνθήκες. Το ιδανικό είναι η κατάργηση του χλοοτάπητα, που είναι όμορφος αλλά κοστοβόρος και ενεργοβόρος, και η αντικατάσταση του με δένδρα, θάμνους και χαμηλά φυτά, καλλωπιστικά ή αρωματικά, υποχρεωτικά πολυετή.
Για να καταπολεμηθεί η τάση του πολίτη, που απαιτεί το κλάδεμα ή το κόψιμο των δένδρων που του κόβουν τη θέα ή τον εμποδίζουν να παρκάρει, χρειάζεται η αξιοποίηση συνεργείων εργασιών πρασίνου με πιστοποίηση και ISO, η τήρηση μητρώου δένδρων και ο περιοδικός, αλλά συνεχής έλεγχος. Μόνο έτσι οι προσπάθειες όλων μας θα έχουν αποτέλεσμα» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο καθηγητής Θεοχάρης Ζάγκας.
Παρόντες στο σεμινάριο εκτός από την αρμόδια αντιδήμαρχο ήταν η διευθύντρια της υπηρεσίας Ειρήνη Καλάκου. Επίσης, με την ιδιότητα της γεωπόνου και της δημοτικής συμβούλου ήταν παρούσα η Αλεξάνδρα Τερζίδου, πρόεδρος της σχολικής επιτροπής Α΄ βάθμιας εκπαίδευσης και η Βενετία Κούρτη, υπεύθυνη κλαδέματος από το ΑΠΘ.