25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2023: Προβολές για τα σχολεία του Δήμου Παύλου Μελά
Στις 8, 9, 10 Μαρτίου
Η πολύχρονη και εξαιρετική συνεργασία του Δήμου Παύλου Μελά με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης συνεχίζεται, γεγονός που θεωρούμε πολύ σημαντικό για τον τόπο μας, αφού είναι προς όφελος των πολιτών μας και κυρίως των νέων ανθρώπων.
Ιδιαίτερη χαρά μας δίνει που οι φετινές προβολές που σχεδιάστηκαν από το 25ό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, εντάσσονται στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «NextGen» και θα τις παρακολουθήσουν μαθητές των σχολείων του δήμου μας όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης.
Στη διάρκεια του προγράμματος, οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να δουν μία ταινία, να ανακαλύψουν μυστικά της κινηματογραφικής γλώσσας, να συζητήσουν πάνω στα θέματα που θίγονται στην εν λόγω ταινία.
Μάλιστα, με αφορμή την επέτειο των 80 χρόνων από τότε που ο πρώτος συρμός με προορισμό το Άουσβιτς αναχώρησε από τη Θεσσαλονίκη, το 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ πραγματοποιεί σχετικό αφιέρωμα, και μία από τις ταινίες που θα προβληθούν στον Δήμο Παύλου Μελά εντάσσεται στο αφιέρωμα αυτό.
Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει την Τετάρτη 8 Μαρτίου και θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023, με μία διαφορετική προβολή κάθε πρωί. Ώρα έναρξης: 10.00. Για τις ταινίες θα μιλήσουν στελέχη του Φεστιβάλ αλλά και οι δημιουργοί τους σε δύο από τις τρεις προβολές.
Η επικοινωνία με τα σχολεία και ο συντονισμός τους για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα «NextGen» οργανώθηκε από το Τμήμα Παιδείας Δήμου Παύλου Μελά σε συνεργασία με τα Σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
ΤΑΙΝΙΕΣ/ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ/ΗΛΙΚΙΑΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ
ΤΕΤΑΡΤΗ 8 ΜΑΡΤΙΟΥ (Δ’-Στ’ Δημοτικού)
Ο Καραγκιοζοπαίχτης της Νιόν της Irina Boiko
Ελλάδα, 2022, 74′
Ο Γιώργος γεννήθηκε στην Αθήνα. Όταν ήταν 4 ετών, είδε μια παράσταση Καραγκιόζη. Του έμεινε αξέχαστη. Όταν ήταν 5 ετών, οι γονείς του, που είναι τραπεζικοί υπάλληλοι, λόγω δουλειάς, μετακόμισαν από την Ελλάδα στην Ελβετία. Όταν έγινε 10 ετών, ο πατέρας του τού έφτιαξε τον πρώτο του μπερντέ, και άρχισε να παίζει Καραγκιόζη στην Ελβετία. Τώρα είναι 13 χρονών, ζει στη Νιόν, παίζει τις παραστάσεις του στα αγγλικά και στα γαλλικά, και ονειρεύεται να παίξει στην Κρήτη, στα ελληνικά. Η ζωή και τα όνειρα του είναι ανάμεσα σε δύο πολιτισμούς, ανάμεσα σε δύο πατρίδες.
Η σκηνοθέτρια θα είναι παρούσα στην προβολή.
ΠΕΜΠΤΗ 9 ΜΑΡΤΙΟΥ (Α’-Γ’ Λυκείου)
Φιλιά εις τα παιδιά του Βασίλη Λουλέ
Ελλάδα, 2012, 115’
Πέντε μικρά Εβραιόπουλα στην Ελλάδα της Γερμανικής Κατοχής που σώθηκαν από το θάνατο χάρις σε οικογένειες Χριστιανών, πέντε “κρυμμένα παιδιά” που έζησαν μέσα στην απόλυτη σιωπή, αφηγούνται τις ιστορίες τους. Ιστορίες τρόμου κι αγωνίας αλλά και στιγμές παιδικής ανεμελιάς μέσα στην αγκαλιά των ξένων. Στοργικές φωλιές, κρυφοί παράδεισοι μακριά από τη φρίκη του Ολοκαυτώματος. Πέντε παιδιά που μεγάλωσαν απότομα. Η Ροζίνα, ο Σήφης, η Ευτυχία, η Σέλλυ και ο Μάριος πέρασαν τη ζωή τους κουβαλώντας πάντα μαζί τη μνήμη χιλιάδων παιδιών: εκείνων που δεν πρόλαβαν ποτέ να μεγαλώσουν.
Η ταινία παρακολουθεί αυτά τα πρόσωπα από την παιδική ηλικία μέχρι σήμερα, φέρνοντας στο φως πολύτιμα προσωπικά τους ντοκουμέντα – ένα παιδικό ημερολόγιο, μια σχολική έκθεση, φωτογραφίες και οικογενειακά φιλμάκια – τεκμήρια μιας ολόκληρης εποχής.
Παράλληλα, σκιαγραφείται η ζωή των Εβραϊκών κοινοτήτων της Ελλάδας πριν τον Πόλεμο και αποκαλύπτονται σπάνιες εικόνες της κατεχόμενης Αθήνας και Θεσσαλονίκης, μέσα από κινηματογραφικά αρχεία, ερασιτεχνικές ταινίες Γερμανών στρατιωτών και παράνομες λήψεις Ελλήνων πατριωτών.
Το “Φιλιά εις τα παιδιά” δεν είναι μια ακόμα ταινία για το Ολοκαύτωμα, είναι μια ταινία για την παιδική ηλικία στη σκιά του Ολοκαυτώματος. Είναι μικρές προσωπικές ιστορίες στη δίνη της Ιστορίας.
Το ντοκιμαντέρ γυρίστηκε στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Χανιά και στο Άουσβιτς της Πολωνίας, ενώ προβλήθηκε επί πολλές εβδομάδες σε κινηματογράφους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, σε ειδικές προβολές σε άλλες πόλεις, σε πολλά σχολεία και τιμήθηκε με 8 βραβεία σε ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ. Η ταινία συνεχίζει την διεθνή της πορεία σε φεστιβάλ και εκδηλώσεις στις ΗΠΑ, Ευρώπη, Αυστραλία.
Ο σκηνοθέτης θα είναι παρών στην προβολή.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΜΑΡΤΙΟΥ (Α’-Γ’ Γυμνασίου)
(τρεις μικρού μήκους ταινίες)
Οι δυο πατρίδες της Γιασμίν των Χάνα Καρπίνεν και Ίνκα Ακτέ
Φινλανδία, 2022, 13΄
Όταν οι γονείς της Γιασμίν αποφασίζουν να μετακομίσουν με όλη την οικογένειά τους στην πατρίδα του μπαμπά της, τη Σομαλιλάνδη, εκείνη έρχεται αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη αλλαγή στη ζωή της. Πρέπει να αποχαιρετήσει τις γνώριμες παιδικές χαρές στα φινλανδικά προάστια, καθώς και την καλύτερή της φίλη, τη Μαριάμ. Όταν φτάνει η Γιασμίν στο νέο της σπίτι, νιώθει τις αλλαγές σαν χιονοστιβάδα: οι δρόμοι δεν είναι ασφαλτοστρωμένοι, οι άνθρωποι μιλούν τόσο δυνατά που ακούγεται σαν να μαλώνουν, δεν υπάρχουν παιδικές χαρές, οι άνθρωποι δεν χρησιμοποιούν μαχαιροπίρουνα για να φάνε, καμήλες τριγυρνούν στους δρόμους της πόλης. Όταν όμως ξεπερνά το αρχικό πολιτισμικό της σοκ, η Γιασμίν αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι υπάρχει στην πραγματικότητα κάτι οικείο εδώ. Κανείς δεν την κοιτάζει περίεργα για τη διαφορετικότητά της, όπως συνέβαινε στη Φινλανδία. Ίσως το να έχεις δύο σπίτια δεν είναι τόσο κακό τελικά;
Πιο πολλά απ’ όσα θέλω να θυμάμαι της Έιμι Μπεντς
ΗΠΑ, 2022, 15΄
Η δεκατετράχρονη Μουγκενί ξυπνά με τον ήχο από τις βόμβες. Καθώς η οικογένειά της σκορπίζει στα γύρω δάση για να βρει σωτηρία, η Μουγκενί βρίσκεται ολομόναχη.
Στην καρδιά της Καμπούλ των Καρολίν Ζιλέ και Nτενί Βαλγκενβίτς
Γαλλία-Δανία, 2023, 30΄
Στην καρδιά της Καμπούλ χτυπούν οι καρδιές της Μάργουα και της Ράχα, δύο κολλητών φιλενάδων που ζουν στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν. Όταν ανέρχονται στην εξουσία της χώρας οι Ταλιμπάν, οι δυο τους ξεκινούν να στέλνουν φωνητικά μηνύματα σε μια άλλη φίλη, τη δημοσιογράφο Καρολίν Γκιγιέ. Αυτός είναι ο τρόπος τους να μοιραστούν τις εικόνες, τους ήχους και τα συναισθήματα που γεννιούνται σε μια νέα, συντριπτική πραγματικότητα. Με αφετηρία τα προσωπικά τους ηχητικά ημερολόγια, ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ animation αναπλάθει το σύμπαν τους με τεντωμένες κεραίες, ενώ συντονίζεται με κάθε δυνατό ή υπόκωφο χτύπο.