Ζωντανεύει και αυτό το καλοκαίρι το Φρούριο του Επταπυργίου
Ζωντανεύει κι αυτό το καλοκαίρι το Φρούριο του Επταπυργίου, το οποίο θα πλημμυρίσει από κόσμο, καλλιτέχνες, ήχους και μουσική, τραγούδια και παραστάσεις. Το φετινό Φεστιβάλ Επταπυργίου θα πραγματοποιηθεί από τις 21 Ιουνίου έως τις 19 Ιουλίου, διάστημα στο οποίο θα φιλοξενήσει σε δώδεκα παραστάσεις έξι παραγωγές, που όλες τους φέρουν τη σφραγίδα του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ).
Συναυλία με τον Θεσσαλονικιό συνθέτη και δημιουργό Δημήτρη Ζερβουδάκη, η Μαρία Φαραντούρη που θα γιορτάσει επί σκηνής τα 60 της χρόνια στο τραγούδι, ρεσιτάλ κιθάρας από τον Κώστα Ματσίγκο με οκτώ φωνές όπως του Παντελή Θαλασσινού και του Βασίλη Λέκκα, αλλά και βραδιές ποίησης και μουσικής αφιερωμένες στον Οδυσσέα Ελύτη, είναι μόνο ένα μέρος του φετινού προγράμματος, στο οποίο συμμετέχουν συνολικά 250 καλλιτέχνες.
«Σ’ αυτόν τον ιστορικό χώρο, με τη μακρά και ενδιαφέρουσα πορεία, τις ανθρώπινες ιστορίες και τους μύθους που κουβαλά, και το φετινό καλοκαίρι θα υποδεχτούμε αγαπημένους καλλιτέχνες, καταξιωμένους αλλά και ανερχόμενους δημιουργούς και θα μοιραστούμε μαζί τους μοναδικές στιγμές», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
Σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα, ο κ. Τζιτζικώστας χαρακτήρισε το Φεστιβάλ Επταπυργίου ως το νέο σύγχρονο θεσμό, που δίνει ζωή, γεμίζει με εικόνες και νότες και εντάσσει στην καθημερινότητά μας ένα ακόμη σπουδαίο και ιστορικό μνημείο του τόπου μας. «Με λίγα λόγια, συνδέει την ιστορία με τον πολιτισμό και την τέχνη και προβάλλει τελικά την Ελλάδα και το γοητευτικό κομμάτι του πολιτιστικού και τουριστικού της πλούτου σε όλο τον κόσμο», είπε χαρακτηριστικά.
Οι διοργανωτές υπογράμμισαν την ανάγκη να γνωρίσει ο κόσμος το μνημείο του Επταπυργίου και να δημιουργήσει μνήμες μέσα σε αυτό. Έτσι λοιπόν και φέτος, στον εσωτερικό αύλειο χώρο του, θα τοποθετηθούν κερκίδες με αριθμημένες θέσεις για να δώσουν τη δυνατότητα στο κοινό να παρακολουθήσει το πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα. Η σκηνή και η ηχοφωτιστική κάλυψη για ένα μήνα, αναμένεται να είναι υψηλής ποιότητας, ώστε να αναδείξει το μνημείο και να διαφυλάξει τη μοναδική αισθητική του.
Άνοιγμα του Φεστιβάλ Επταπυργίου στα παιδιά και τους νέους
Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος γίνεται για πρώτη φορά άνοιγμα σε μία ειδική κατηγορία κοινού. «Αυτό που διαφοροποιεί τον φετινό καλλιτεχνικό προγραμματισμό σε σχέση με τους προηγούμενους, είναι ότι όλος “χτίστηκε” με τη σκέψη να κάνουμε ένα άνοιγμα στα παιδιά μας και στους νέους. Να ανηφορίσουν κι αυτά προς το Επταπύργιο -με τους γονείς τους τα μικρότερα και να τα προσκαλέσουμε να δημιουργήσουν μνήμες και να θα γνωρίσουν αυτόν τον υπέροχο χώρο», δήλωσε από την πλευρά της η Πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού της ΠΚΜ Άννα Μυκωνίου.
Οι μικρότεροι θεατές λοιπόν θα είναι μόλις πέντε ετών και προσκαλούνται να παρακολουθήσουν τη μεγάλη παραγωγή του Κέντρου Πολιτισμού της ΠΚΜ, τη «μικρή όπερα για παιδιά και μεγάλους» με τίτλο «Σιωπή ο Βασιλιάς ακούει», του Νίκου Κυπουργού, σε μία ανανεωμένη εκδοχή.
Αντίστοιχα στις εφηβικές και νεανικές ηλικίες απευθύνεται η παράσταση «Απόψε… JAZZάρουμε», με τους Θοδωρή Μαραντίνη, Ευρυδίκη και Μύρωνα Στρατή, που θα …JAZZάρουν με τη Νεανική Ορχήστρα Σαξοφώνων Θέρμης. Στην παράσταση συμμετέχουν ακόμη σπουδαστές σύγχρονου τραγουδιού από τρία ωδεία της περιοχής.
«Είμαστε σταθερά δίπλα στους ανθρώπους του πολιτισμού, ακούμε τις ιδέες τους, συνεργαζόμαστε στενά, υλοποιούμε τις προτάσεις τους, τους δίνουμε βήμα για να εκφράσουν τις καλλιτεχνικές τους ανησυχίες και μαζί δημιουργούμε τελικά ένα ζωντανό και δυναμικό καινοτόμο πολιτιστικό περιβάλλον, που υποστηρίζει όλες τις μορφές τέχνης χωρίς απολύτως κανέναν αποκλεισμό», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας και επανέλαβε τη δέσμευσή του, ότι «κάθε χρόνο θα συνεχίσουμε να βάζουμε τον πήχη της διοργάνωσης ακόμη πιο ψηλά».
«Από επιλογή δεν φιλοξενούμε παραστάσεις που στήνονται αλλού γιατί πρώτον οφείλουμε να ενισχύουμε την εγχώρια δημιουργία και δεύτερον για να έχουμε ισχυρό έλεγχο στο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα», επισήμανε η κ. Μυκωνίου.
Το Φεστιβάλ Επταπυργίου τελεί υπό την αιγίδα της UNESCO, πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης και έχει την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού. Την καλλιτεχνική του διεύθυνση έχει ο Αθανάσιος Κολαλάς. Τονίστηκε ακόμη ότι τιμή των εισιτηρίων θα είναι προσιτή, διότι «ο πολιτισμός πρέπει να είναι προσιτός για όλους», ενώ ειδικές τιμές θα έχουν άνεργοι, φοιτητές και άτομα άνω των 65 ετών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ