Δήμος Παύλου Μελά
Δ.Παύλου Μελά: Ας μιλήσουμε για ανακύκλωση
Νούμερα της ανακύκλωσης στον δήμο
Η αδιαφορία, η απαξίωση και η μη συμμετοχή είναι κακός σύμμαχος στην κάθε προσπάθεια που γίνεται για την Ορθή Διαχείριση των Απορριμμάτων.
Καλούμαστε να δώσουμε ΜΑΖΙ τη μάχη για μια πόλη καθαρή, συμμετοχική και φιλικότερη στους ανθρώπους.
Περί ανακύκλωσης γενικά
Το θέμα της διαχείρισης των αποβλήτων, με απώτερο σκοπό την αύξηση της Ανακύκλωσης και μείωση Ταφής των αστικών απορριμμάτων απασχολεί εδώ και πολλά χρόνια την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς είναι μεγάλο το οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος που καλούνται στο τέλος να πληρώσουν αναλογικά οι πολίτες.
Μπορεί να ακούγονται μεγαλόπνοα σχέδια για Πράσινα Σημεία, Γωνιές Ανακύκλωσης και να γίνονται φιλότιμες προσπάθειες από αρκετούς Δήμους, αλλά η συνολική εικόνα για πολλούς και διάφορους λόγους δεν είναι η επιθυμητή.
Για να έχουμε θετικά αποτελέσματα στη Διαχείριση των Αποβλήτων πρέπει να υπάρχει οργάνωση, στοχοθεσία, σωστή ενημέρωση και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων (Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης, Υπουργείο Περιβάλλοντος, Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, Δήμοι) και συμμετοχή των πολιτών.
Η ανάπτυξη της Ανακύκλωσης στον Δήμο Παύλου Μελά
Στον Δήμο Παύλου Μελά γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια τα τελευταία χρόνια, δίνοντας βάρος στη συμμετοχική διαδικασία σχεδιασμού και υλοποίησης του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων και παράλληλα στη σωστή ενημέρωση, πρόληψη, ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση των πολιτών για προώθηση της Ορθής Διαχείρισης των Απορριμμάτων με Διαλογή στην Πηγή χωριστών ανακυκλώσιμων υλικών και μείωση της Ταφής αστικών απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ.
Το ΤοΣΔΑ (Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων) σχεδιάστηκε από την ομάδα εργασίας του Δήμου Παύλου Μελά το 2015 μέσα από διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία, τους συλλόγους, τα θεσμικά όργανα και επικαιροποιήθηκε το 2021.
Σύμφωνα με το ΤοΣΔΑ σήμερα στον Δήμο Παύλου Μελά βασικό σύστημα Ανακύκλωσης είναι το ρεύμα των Μπλε κάδων, όπου σε συνεργασία με την ΕΕΑΑ (Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης) και τα ΚΔΑΥ (Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών) υλοποιείται η διαχείριση των υλικών.
Τα ανακυκλώσιμα υλικά συλλέγονται από την υπηρεσία Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Παύλου Μελά από 1.300 Μπλε κάδους που βρίσκονται στις γειτονιές της Σταυρούπολης, της Πολίχνης και της Ευκαρπίας. Το σύστημα των Μπλε κάδων δέχεται όλες τις ανακυκλώσιμες συσκευασίες από χαρτί – χαρτόνι, αλουμίνιο, λευκοσίδηρο, πλαστικό και γυαλί. Δυστυχώς όμως, η λανθασμένη απόθεση μη ανακυκλώσιμων υλικών στους Μπλε κάδους, σε ποσοστό περίπου 40%, καθιστά προβληματική τη συλλογή και επιφέρει αύξηση του κόστους διαχείρισης, γιατί ο Δήμος υποχρεούται να ξαναμεταφέρει τα μη ανακυκλώσιμα υλικά (40% απορρίμματα) από το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών στον ΧΥΤΑ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων) Μαυροράχης με δυσανάλογο κόστος. Οπότε είναι πολύ σημαντική η συμμετοχή και συνεργασία των πολιτών για τη συλλογή των σωστών και καθαρών ανακυκλώσιμων υλικών στους Μπλε κάδους γιατί εξοικονομούμε χώρο και δρομολόγια, ειδικά όταν πιέζουμε τις ανακυκλώσιμες συσκευασίες και διπλώνουμε τα χαρτοκιβώτια για να μειωθεί ο όγκος τους.
Πιο εξειδικευμένα η ανακύκλωση στον Δήμο Παύλου Μελά
➢Για τη συλλογή μπουκαλιών γυαλιού έχουν τοποθετηθεί 76 Μπλε κώδωνες, οι περισσότεροι πλησίον των μαγαζιών εστίασης.
➢Για τη συλλογή μεταχειρισμένων ρούχων και παπουτσιών έχουν τοποθετηθεί 50 ειδικοί κάδοι, με πρόβλεψη να διπλασιαστούν.
➢Για τη συλλογή μπαταριών υπάρχουν οι ειδικές στήλες της ΑΦΗΣ στα δημοτικά καταστήματα και στα Super – Market.
➢Οι παλιές ηλεκτρικές συσκευές για ανακύκλωση συλλέγονται μετά από επικοινωνία με το αρμόδιο γραφείο του δήμου.
➢Τα ανενεργά αυτοκίνητα που δεν είναι σε κυκλοφορία πρέπει να βρίσκονται σε ιδιωτικούς χώρους και να μην καταλαμβάνουν πεζοδρόμια ή μέρος του δρόμου, διαφορετικά συλλέγονται από την υπηρεσία ως εγκαταλελειμμένα προς ανακύκλωση.
➢Τα παλιά ελαστικά ανακυκλώνονται στα ειδικά καταστήματα (βουλκανιζατέρ) από όπου τα προμηθευόμαστε με υποχρέωσή τους.
➢Η διαχείριση των υλικών που προκύπτουν από οικοδομικές εργασίες και ανακαινίσεις, σύμφωνα με τη νομοθεσία είναι αποκλειστική υποχρέωση των ιδιωτών και οφείλουν να συνεργάζονται με αδειοδοτημένη εταιρεία διαχείρισης ΑΕΕΚ και ενοικίαση ειδικού κάδου – σκάφης συλλογής μπαζών.
➢Η συλλογή των κλαδιών και ογκωδών αντικειμένων (έπιπλα, στρώματα κ.λ.π.) είναι αρμοδιότητα της υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου και γίνεται κατόπιν αιτήματος των πολιτών.
Ο ρόλος της παιδείας και της εκπαίδευσης για την Ανακύκλωση και το περιβάλλον
Δεν αρκεί όμως, μόνο η οργάνωση και ο εξοπλισμός των υπηρεσιών του δήμου, αλλά κυρίως η επένδυση στην Παιδεία και την ουσιαστική εκπαίδευση των πολιτών.
Εδώ και 6 χρόνια ιδρύθηκε το Τοπικό Θεματικό Περιβαλλοντικό Δίκτυο «Σχολείο Ανοιχτό στην Κοινωνία – Ενεργός Πολίτης στον Δήμο Παύλου Μελά», με σκοπό να υποστηρίξει περιβαλλοντικές δράσεις, μία από τις οποίες είναι και το πρόγραμμα “Ανακύκλωση με Διαλογή στην Πηγή στις Σχολικές μονάδες του Δήμου Παύλου Μελά”, όπου συλλέγεται χωριστά σε ειδικούς κάδους πλαστικό, χαρτί, αλουμίνιο και τηγανέλαιο. Το παράδειγμα του πιλοτικού προγράμματος Ανακύκλωση με Διαλογή στην Πηγή που ξεκίνησε μέσα στα σχολεία, επεκτάθηκε στις γειτονιές του Δήμου μέσω της συνεργασίας του Δήμου Παύλου Μελά με 5 Ευρωπαϊκούς δήμους και την εφαρμογή του προγράμματος Επιβράβευσης Ανακύκλωσης pavlosmelas.tropaverde.org
Πράσινα Σημεία: Ανακύκλωση με επιβράβευση
Εδώ και δύο χρόνια λειτουργούν πέντε Πράσινα Σημεία στα δημοτικά καταστήματα Σταυρούπολης, Πολίχνης, Εργοτάξιο Ευκαρπίας, ΤΟΜΥ Νικόπολης και ΚΕΠ Μετεώρων και Εκπαιδευτικό Κινητό Πράσινο Σημείο για τη συλλογή χωριστών καθαρών υλικών από αλουμίνιο, χαρτί, πλαστικό και τηγανέλαιο, όπου συμμετέχουν περίπου 1.000 πολίτες και 56 υποστηρικτές – χορηγοί. Για την επέκταση του προγράμματος Επιβράβευσης Ανακύκλωσης χωριστών υλικών έχει δρομολογηθεί η χρηματοδότηση για κατασκευή και λειτουργία Κεντρικού Πράσινου Σημείου, 30 Γωνιών Ανακύκλωσης στις γειτονιές του Δήμου και 14 στους Δημοτικούς παιδικούς σταθμούς.
Μέσα από χρηματοδοτικό πρόγραμμα αποκτήθηκε εξοπλισμός (αυτοκίνητα, κάδοι, κλαδοτεμαχιστές) και αναμένεται η λειτουργία του Καφέ κάδου για τη διαχείριση των Βιοαποδομήσιμων – Οργανικών, όπου σύμφωνα με μελέτη αφορούν το 45% του Πράσινου κάδου. Έτσι θα μειωθεί ο όγκος των απορριμμάτων που οδηγούνται στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης και παράλληλα θα παράγεται κομπόστ και εδαφοβελτιωτικό υλικό με ανάλογα περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη.
Εδώ και ένα χρόνο έχει ξεκινήσει η δημόσια διαβούλευση του νέου Κανονισμού Καθαριότητας με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες του Δήμου Παύλου Μελά, τα θεσμικά όργανα και τους πολίτες. Σε σύντομο χρόνο αναμένονται οι σχετικές εγκρίσεις για τη λειτουργία και εφαρμογή του.
Η πυραμίδα της ορθής διαχείρισης των απορριμμάτων
Είναι πολύ σημαντικό όμως να μάθουμε να χρησιμοποιούμε σωστά τον κάθε κάδο, ανακυκλώνοντας τα σωστά υλικά. Έτσι θα είμαστε όλοι κερδισμένοι με γνώμονα τον σεβασμό στον συνάνθρωπο, στον δημόσιο χώρο και στο περιβάλλον.
Όμως πριν από το στάδιο της Ανακύκλωσης στην πυραμίδα της Ορθής Διαχείρισης των Απορριμμάτων υπάρχει η Πρόληψη, η Μείωση και η Επανάχρηση.
➢Μειώνοντας τις ανάγκες μας για κατανάλωση ενέργειας και προϊόντων, κάνουμε ένα βήμα ακόμα πιο κοντά στην προστασία του πλανήτη μας.
➢Αποφεύγουμε την αγορά και κατανάλωση προϊόντων που δεν χρειαζόμαστε πραγματικά.
➢Αλλάζουμε την καθημερινότητά μας μέσα από μικρές πράξεις με τεράστιο αντίκτυπο.
➢Μειώνουμε τα απορρίμματα – διασφαλίζουμε το περιβάλλον μας, γιατί το καλύτερο απόρριμμα είναι αυτό που δεν παράχθηκε ποτέ.
Πληροφορίες – Τηλέφωνα επικοινωνίας και αιτημάτων
- Εποπτείο Δημοτικής Ενότητας Σταυρούπολης: 2313302976
- Εποπτείο Δημοτικής Ενότητας Πολίχνης: 2310635370
- Εποπτείο Δημοτικής Ενότητας Ευκαρπίας: 2310684944
- Τμήμα Καθαριότητας και Ανακύκλωσης: 2313302354, 2313302346
- Γραφείο Αιτημάτων: 2313302830
You may like
-
Αιμοδοσία από τον Δ.Παύλου Μελά και το ΑΧΕΠΑ στην Ευκαρπία
-
Εργασίες συντήρησης από την Πέμπτη στην οδό Λαγκαδά
-
Διακοπή ρεύματος την Πέμπτη στον Δήμο Παύλου Μελά
-
Συνεδριάζει τη Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο του Δ.Παύλου Μελά
-
«Λαμπάδιασε» αυτοκίνητο στην Πολίχνη
-
Δ.Παύλου Μελά: Ξεκινά το έργο της Λεωφόρου Στρατού – Αλλαγές στις γραμμές του ΟΑΣΘ