Εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο το κείμενο Διακήρυξης αρχών δημιουργίας Δικτύου Ο.Τ.Α. για την προστασία της Βιομηχανικής Κληρονομιάς
Το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Παύλου Μελά ενέκρινε και υιοθέτησε το κείμενο Διακήρυξης αρχών δημιουργίας Δικτύου Ο.Τ.Α. για την προστασία της Βιομηχανικής Κληρονομιάς ενώ παράλληλα εγκρίνει την ένταξη του δήμου στο συγκεκριμένο Δίκτυο.
Βασικός στόχος του δικτύου είναι η καταγραφή και αξιολόγηση της βιομηχανικής κληρονομίας του κάθε Δήμου, η θεσμική προστασία της και η ανάδειξη και προβολή της, μέσα και από συνεργασίες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Παράλληλα, επιδίωξη του δικτύου είναι το σύνολο της βιομηχανικής ιστορίας και κληρονομιάς της χώρας, τα βιομηχανικά δηλαδή μνημεία, να παραμείνουν ως επισκέψιμοι χώροι, ως «ενεργά» μνημεία και «δείκτες» της πορείας του νέου ελληνικού κράτους.
Ο Δήμος Παύλου Μελά έχει να επιδείξει πλούσια κληρονομιά στην μεταποίηση, εμπορία και παραγωγή καπνικών προϊόντων με αρκετά καπνεργοστάσια στην διοικητική του περιφέρεια.. Στην περιοχή ιδιαίτερα της Σταυρούπολης , σώζεται ένα ενδιαφέρον σύνολο πρώην βιομηχανικών κελυφών, οι κτιριακές εγκαταστάσεις των καπναποθηκών.
Πρόκειται για κτίσματα, ή κτιριακά συγκροτήματα μεγάλου όγκου, ενιαίων κατόψεων και μορφολογίας εμπνευσμένης από τον ιταλικό ρασιοναλισμό, ή κατά περίπτωση, τις αρχές του μοντέρνου κινήματος, που στέγαζαν την επεξεργασία και κυρίως την αποθήκευση του καπνού. Αρκετά από αυτά είναι αξιόλογα καθώς διατηρούν, εκτός από τη χρηστική τους αξία, ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά και χωρικά χαρακτηριστικά που τα καθιστούν μνημεία βιομηχανικού ενδιαφέροντος, ιστορικά και πολιτισμικά τοπόσημα.
Επιπλέον των επτά καπναποθηκών της Τερψιθέας και των δύο της όμορης περιοχής των Αμπελώνων , σώζονται στη Σταυρούπολη άλλες 3 καπναποθήκες. Οι περισσότερες επαναχρησιμοποιούνται, μετά από μικροεπεμβάσεις, με χρήσεις διαφορετικές από τις αρχικές (βιοτεχνίες, χονδρεμπόριο, εμπόριο, γραφεία, υπηρεσίες και τριτοβάθμια εκπαίδευση), ενώ μία τροποποιήθηκε ριζικά το 2004 για τη στέγαση του ξενοδοχείου “Les Lazaristes-Domotel” (Τερψιθέα) και μία κατεδαφίστηκε για την ανέγερση συγκροτήματος κατοικιών και καταστημάτων (Αμπελώνες).
Με εξαίρεση τις δύο καπναποθήκες που ανήκαν στον Εθνικό Οργανισμό Καπνού (Ε.Ο.Κ.), που είναι και οι αξιολογότερες, γνωστές ως οβάλ και κόκκινη ή καπναποθήκη Γραμμένου, οι υπόλοιπες ανήκουν σε ιδιώτες. Η ανάδειξη και αξιοποίηση των παραπάνω καπναποθηκών στα πλαίσια ενός συνολικού στρατηγικού σχεδιασμού επανάχρησης τους σύμφωνα με τις ανάγκες της περιοχής, θα μπορούσαν να συμβάλουν σημαντικά στην ανάπτυξη της περιοχής και να προσδώσουν μεγαλύτερο κίνητρο επισκεψιμότητας καθώς αποτελούν τοπόσημα και σημεία
ενδιαφέροντος για τη Δυτική Θεσσαλονίκη.