Ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών κρούει για άλλη μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου και υπενθυμίζει την επιστολή που έστειλε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών στις 19 Ιουνίου
Η οδός Τοσίτσα είναι ένας μικρός αδιέξοδος δρόμος στα Πεύκα, κάθετος στη Λεωφόρο Παπανικολάου η οποία έγινε εσχάτως γνωστός, επειδή, εξαιτίας του υπερβολικού όγκου νερού από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις, το οδόστρωμα φούσκωσε και «ξέρασε» την άσφαλτο.
Σε ορισμένα σημεία η εικόνα της καταστροφής από τα ορμητικά νερά της βροχής είναι τόσο έντονη που η οδός θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο. Αιτία της καταστροφής είναι το ξεπερασμένο δίκτυο ομβρίων υδάτων το οποίο επιπλέον έχει βουλώσει σε ορισμένα σημεία από τα φερτά υλικά.
Ο δήμος Νεάπολης-Συκεών από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο σημείο όπως και σε όλα τα σημεία όπου τα έντονα καιρικά φαινόμενα προκάλεσαν καταστροφές και μέσα στις επόμενες δύο ημέρες οι εργασίες αποκατάστασης της Τοσίτσα θα ολοκληρωθούν.
Όπως ενημερώνει ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Στέλιος Γκατζές, «συνεργεία του δήμου θα αφαιρέσουν την άσφαλτο και θα στρώσουν καινούργια, αλλά το πρόβλημα θα το ξαναβρούμε μπροστά μας».
«Το θέμα δεν θα λυθεί οριστικά, πρόκειται για μία προσωρινή-πυροσβεστική λύση. Χρειάζονται άμεσα αντιπλημμυρικά έργα, και γι’ αυτά την ευθύνη έχουν η κεντρική κυβέρνηση και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας», τονίζει ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης υπενθυμίζοντας ότι με επιστολή του στον εισαγγελέα Πρωτοδικών τη Δευτέρα 19 Ιουνίου μετά από ένα διήμερο έντονων βροχοπτώσεων στη Θεσσαλονίκη, τον καλούσε να διερευνήσει και να καταλογίσει τυχόν ευθύνες.
«Επιβάλλεται να δράσουμε άμεσα και αποτελεσματικά τώρα για να μη θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές από τα ορμητικά νερά των χειμάρρων» επαναλαμβάνει και επισημαίνει ότι παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι του δήμου για την προσωρινή αποκατάσταση των ζημιών σύντομα θα έχουμε ανάλογες εικόνες αφού η κλιματική κρίση για την οποία κανένα κόμμα δεν μίλησε προεκλογικά, προκαλεί όλο και συχνότερα έντονα καιρικά φαινόμενα όπως υψηλές θερμοκρασίες, έντονες βροχοπτώσεις και τα επακόλουθα πλημμυρικά φαινόμενα. Επιπλέον αναφέρεται σε παθογένειες προηγούμενων δεκαετιών όταν δημιουργήθηκαν δίκτυα ομβρίων χωρίς κανένα σχεδιασμό: «Σε 2 χιλιόμετρα της Λεωφόρου Παπανικολάου δεν υπάρχει δίκτυο ομβρίων, ενώ δεν λείπουν και οι ασυνείδητοι κάτοικοι οι οποίοι συνέδεσαν βόθρους και δίκτυα λυμάτων με τα δίκτυα των ομβρίων», καταλήγει.