Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Δήμος Παύλου Μελά

Οι αντιδράσεις για το ΤΙΤΑΝ στη συνάντηση Δεμουρτζίδη – Σκρέκα

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη στην Αθήνα

Οι αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας για την απόφαση να δοθεί έγκριση στην τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ για τη χρήση δευτερογενών καυσίμων υπό τη μορφή RDF-SRF με σκοπό την παραγωγή ενέργειας βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντηση του δημάρχου Παύλου Μελά Δημήτρη Δεμουρτζίδη με τον υπουργό Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη στην Αθήνα. Ο δήμαρχος τον ενημέρωσε για τη «ξεκάθαρη θέση του δήμου Παύλου Μελά και των όμορων δήμων, ενάντια στην καύση εναλλακτικών καυσίμων RDF-SRF καθώς και για το ισχυρό μέτωπο στήριξης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας που εξέδωσαν ομόφωνες αποφάσεις».

Επίσης, ο κ. Δεμουρτζίδης ενημέρωσε τον υπουργό για την αίτηση θεραπείας κατά της Εφαρμογής της Απόφασης Τροποποίησης της ΑΕΠΟ της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ, που καταθέσαμε στο ΥΠΕΝ από τον Δεκέμβρη του 2020 και για την έρευνα του Πανελλήνιου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών, κατόπιν αιτήματος του δήμου Παύλου Μελά και τις 39.500 μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν ακτινωτά και περιμετρικά από το εργοστάσιο, οι οποίες έδειξαν υπέρβαση των ανώτατων επιτρεπτών ορίων στις τιμές των ατμοσφαιρικών ρύπων και επιβάρυνση του εδάφους και του νερού.

«Του υπενθύμισα ότι όλα αυτά εξελίσσονται στη Θεσσαλονίκη, με ευθύνη της ίδιας της Πολιτείας, την ίδια περίοδο που η Κομισιόν αποφάσισε την προσβλητική παραπομπή της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για συνεχείς υπερβάσεις των επιπέδων των αιωρούμενων σωματιδίων στη Θεσσαλονίκη, παρά τις πολυάριθμες προειδοποιήσεις. Έχουμε την πεποίθηση ότι σε μια ευνομούμενη Πολιτεία κανείς δεν μπορεί να ρυπαίνει του αέρα που αναπνέουμε και να ασκεί τη δραστηριότητά του χωρίς κανόνες και σεβασμό στον άνθρωπο. Για αυτό προσφεύγουμε στο Συμβούλιο Επικρατείας με αδιάσειστα στοιχεία που αποδεικνύουν την περιβαλλοντική επιβάρυνση», αναφέρει ο δήμαρχος σε ανάρτησή του.

Παράλληλα, ο κ. Δεμουρτζίδης τονίζει ότι «θα προχωρήσουμε, όταν το επιτρέψουμε οι συνθήκες, σε επιδημιολογική μελέτη που θα επικεντρωθεί στις συνέπειες όλων των αυθαιρεσιών στην υγεία μας και θέτουμε σε λειτουργία νέα πλατφόρμα περιβαλλοντικής ενημέρωσης, μια ηλεκτρονική πύλη προσβάσιμη για το ευρύ κοινό, που θα συλλέγει στοιχεία αυτόματα σε πραγματικό χρόνο, για την ποιότητα του αέρα και τις τρέχουσες τιμές ατμοσφαιρικών παραμέτρων. Στοιχεία στατιστικά και μετρήσεις ημερήσιες, εβδομαδιαίες, μηνιαίες προς τις αρμόδιες αρχές».

«Η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και η ευαισθητοποίηση για την υγεία και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της πόλης μας, αφορούν όλους μας και δεν μπορούν να διασφαλιστούν με μισόλογα και ανακοινώσεις που δεν πείθουν ούτε τους ίδιους τους συντάκτες. Στη δυτική Θεσσαλονίκη συνεχίζουμε τον δίκαιο αγώνα μας, συγκεντρώνουμε σοβαρά – αξιόπιστα δεδομένα, βάζουμε τέλος στην ανεξέλεγκτη ρύπανση της πόλης μας», αναφέρει ο δήμαρχος Παύλου Μελά.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement