Ο αντιδήμαρχος Παύλου Μελά, μέσω ανάρτησης, στέκεται στην περιβαλλοντική συνείδηση συναδέλφων του δημοτικών συμβούλων
Σαφείς αιχμές κατά της αντιπολίτευσης για το θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος αφήνει ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Πρασίνου, Αθλητισμού, Εθελοντισμού και Πολιτικής Προστασίας του δήμου Παύλου Μελά, Σάκης Λαζαρίδης.
Μέσω ανάρτησής του στο facebook ο κ.Λαζαρίδης τονίζει πως η «στείρα αντιπολίτευση δεν έχει θέση στην περιβαλλοντική συνείδηση» και κάνει λόγο για «αντιφατικές πρακτικές». Προσθέτει μάλιστα πως «ο Δήμος Παύλου Μελά τα τελευταία χρόνια βραβεύεται και παίρνει τα εύσημα από τη Σχολική Κοινότητα, τα Πανεπιστήμια και τα αρμόδια Υπουργεία για τη μεθοδολογία και αποτελεσματικότητα στην υλοποίηση των προγραμμάτων Ανακύκλωσης με Διαλογή στην Πηγή με συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών».
Αναλυτικά η ανάρτησή του κ.Λαζαρίδη προς την αντιπολίτευση για θέματα που συζητήθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο και αφορούν το περιβάλλον:
«Η “στείρα” αντιπολίτευση, δεν έχει θέση στην περιβαλλοντική συνείδηση. Κατά τη διάρκεια του δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Παύλου Μελά, που έγινε στις 3/3/2021 συνάδελφοι δημοτικοί σύμβουλοι οι οποίοι από τη μια (και σωστά) αντιτίθενται στην καύση RDF – SRF (εναλλακτικά καύσιμα από σύμμεικτα απορρίμματα περιεκτικότητας 70-80% πλαστικό) στην τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ και από την άλλη καταψηφίζουν στο ίδιο δημοτικό συμβούλιο, θέμα σχετικό με την έγκριση δημοπρασίας για την εκποίηση καθαρού πλαστικού το οποίο συλλέχθηκε από τη συγκινητική προσπάθεια μαθητών του δήμου μας μέσω του προγράμματος Ανακύκλωση με Διαλογή στην Πηγή στις σχολικές μονάδες του Δήμου Παύλου Μελά και των κατοίκων του δήμου Παύλου Μελά που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ανταποδοτικής ανακύκλωσης με Διαλογή στην Πηγή Tropaverde.org.
Αναζητώ πραγματικά ένα ορθολογικό επιχείρημα για αυτή την τελείως αντιφατική πρακτική και αναρωτιέμαι ποια είναι τελικά η πρότασή τους, αφού διαφωνούν με την εκποίηση των 10 περίπου τόνων καθαρού πλαστικού, που συλλέγεται κάθε χρόνο στον Δήμο Παύλου Μελά. Μήπως να στείλουμε τους 10 τόνους πλαστικού για καύση στο ΤΙΤΑΝ…; Σύντομο ιστορικό. Στον Δήμο Παύλου Μελά τα τελευταία χρόνια ξεκίνησε μια προσπάθεια ενίσχυσης της περιβαλλοντικής διαχείρισης των απορριμμάτων σύμφωνα με τις αρχές της Ορθής Διαχείρισης και της Κυκλικής Οικονομίας, με Πρόληψη, Μείωση, Επανάχρηση, Κομποστοποίηση και Ανακύκλωση με Διαλογή στην Πηγή. Ένα τέτοιο εγχείρημα για να είναι αποτελεσματικό προϋποθέτει επένδυση στην Παιδεία με σωστή ενημέρωση, εκπαίδευση και βιωματική συμμετοχή σε προγράμματα ανακύκλωσης.
Ο Δήμος Παύλου Μελά τον Οκτώβριο του 2016 σε συνεργασία με τα Γραφεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευθερίου Κορδελιού και Βερτίσκου ίδρυσε το Τοπικό Θεματικό Περιβαλλοντικό Δίκτυο “Σχολείο Ανοιχτό στην Κοινωνία – Ενεργός Πολίτης στον Δήμο Παύλου Μελά”, όπου μια από τις θεματικές ενότητες του Δικτύου είναι: “Ανακύκλωση με Διαλογή στην Πηγή στις σχολικές μονάδες του Δήμου Παύλου Μελά”. Έτσι από το Δεκέμβριο του 2017 ξεκίνησε να λειτουργεί το πιλοτικό πρόγραμμα μέσα στα σχολεία, όπου συλλέγονται σε χωριστούς κάδους πλαστικό, χαρτί, αλουμίνιο και τηγανέλαιο.
Έχοντας ως καλή πρακτική το πιλοτικό πρόγραμμα ανακύκλωσης στα σχολεία, ο Δήμος Παύλου Μελά επιλέχθηκε να συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανταλλαγής τεχνογνωσίας URBACT σε συνεργασία με άλλους 5 Ευρωπαϊκούς Δήμους για την εφαρμογή ενός πρότυπου προγράμματος ανταποδοτικής ανακύκλωσης Tropaverde.org με Διαλογή στην Πηγή. Το πρόγραμμα ξεκίνησε τη λειτουργία στον Δήμο Παύλου Μελά τον Ιούνιο του 2020, όπου οι πολίτες συλλέγουν καθαρά ανακυκλώσιμα υλικά (πλαστικό, χαρτί, αλουμίνιο και τηγανέλαιο) κερδίζοντας πόντους, που τους εξαργυρώνουν μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας Tropaverde.org, κερδίζοντας δωροεπιταγές από τους τοπικούς χορηγούς – υποστηρικτές του προγράμματος. Το συνολικό έργο των 2 προγραμμάτων ανακύκλωσης υλοποιείται από εργαζόμενους του Δήμου Παύλου Μελά και τα καθαρά υλικά που συλλέγονται εκποιούνται κάθε χρόνο μέσω δημοπρασίας.
Τα οφέλη από τις παραπάνω δράσεις είναι πρωτίστως περιβαλλοντικά, καθώς οι συμμετέχοντες πολίτες διαμορφώνουν περιβαλλοντική – οικολογική συνείδηση, αλλά και οικονομικά που προκύπτουν από τη μείωση του όγκου απορριμμάτων που οδηγούνται στο ΧΥΤΑ και από τα έσοδα από την πώληση των καθαρών ανακυκλώσιμων υλικών. Ο Δήμος Παύλου Μελά τα τελευταία χρόνια βραβεύεται και παίρνει τα εύσημα από τη Σχολική Κοινότητα, τα Πανεπιστήμια και τα αρμόδια Υπουργεία για τη μεθοδολογία και αποτελεσματικότητα στην υλοποίηση των προγραμμάτων Ανακύκλωσης με Διαλογή στην Πηγή με συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών».