Την παρακολούθησαν εκατοντάδες μαθητές αλλά και άνεργοι
Τελικά η γυναικεία επιχειρηματικότητα είναι μια μεγάλη πρόκληση με πολλές ευκαιρίες. Όπως ακριβώς επιχείρησε να την «δει» η ημερίδα που πραγματοποίησε σήμερα η αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής και συγκεκριμένα το τμήμα Απασχόλησης, Επαγγελματικού προσανατολισμού, Εθελοντισμού και Προαγωγής της υγείας του δήμου Νεάπολης- Συκεών σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια βίου μάθησης του υπουργείου Παιδείας.
Οι γυναίκες μπορούν να τα κάνουν όλα, και φυσικά έχουν τη δυνατότητα να γίνουν επιτυχημένες επιχειρηματίες αρκεί να το πιστέψουν οι ίδιες, να είναι διατεθειμένες να εργαστούν με πάθος και ικανές να αντλούν χαρά και ικανοποίηση από τη δουλειά τους. Αυτό ήταν το κεντρικό συμπέρασμα που βγήκε στο τέλος της ημερίδας που είχε στόχο να μυήσει στο επιχειρείν την καθεμία και τον καθένα που επιθυμεί να δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά και να χαράξει τη δική του πορεία.
Ανοίγοντας τις εργασίες της ημερίδας που συντόνισε η αν. προϊσταμένη του τμήματος Απασχόλησης, Επαγγελματικού προσανατολισμού, Εθελοντισμού και Προαγωγής της υγείας του δήμου Νεάπολης- Συκεών Νικολέττα Δαλάτση, ο δήμαρχος Νεάπολης- Συκεών Σίμος Θ. Δανιηλίδης καλωσόρισε «στο σπίτι τους» τους μαθητές και τις μαθήτριες όλων των λυκείων που γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου.
Υπογραμμίζοντας για άλλη μία φορά πως οι δήμοι δεν είναι μόνο για να συλλέγουν τα απορρίμματα, να φροντίζουν για τις λακκούβες και για το κλάδεμα των δέντρων (είναι βέβαια και για αυτά) αλλά και για να καλύπτουν τα κενά που αφήνει η κλασσική ή τυπική εκπαίδευση όπως ακριβώς συμβαίνει σε όλες τις Σκανδιναβικές χώρες. Επισήμανε ότι «αυτή η διοίκηση προσπαθεί με κάθε ευκαιρία να δίνει βιωματικά μαθήματα στους αυριανούς πολίτες και υπενθύμισε τη ρήση του Καρόλου Μαρξ ο οποίος πριν από 150 χρόνια υποστήριξε ότι την ευημερία θα την έχουν αυτοί που θα έχουν στα χέρια τους τη γνώση.
Από την πλευρά της η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Ειρήνη Καγιαμπίνη ευχαρίστησε για την παρουσία τους τουλάχιστον 500 μαθητές και μαθήτριες των λυκείων που προσήλθαν για να παρακολουθήσουν την ημερίδα, τόνισε την αξία της βιωματικής γνώσης και εκτίμησε ότι το επόμενο βήμα είναι η ενεργοποίηση του συμβουλίου νέων του δήμου Νεάπολης-Συκεών για να έχει η νεολαία λόγο στα κοινά.
Στη συνέχεια το λόγο έλαβαν δύο μαθητές-μέλη του Ομίλου Επιχειρηματικότητας του Πειραματικού Λυκείου του ΠΑΜΑΚ ο οποίος έχει βραβευθεί σε διεθνή κλίμακα. Πρόκειται για έναν όμιλο που ξεκίνησε να λειτουργεί από το 2005 όταν κάποιοι από τα σημερινά μέλη του δεν είχαν καν γεννηθεί! Ο Απόστολος Κουλτούκης και η Ίρις Σωτηροπούλου, οι μαθητές-επιχειρηματίες που ανέλαβαν την παρουσίαση των επιτυχιών του Ομίλου, επικεντρώθηκαν στα συναισθήματα που δημιουργεί η συμμετοχή σε αυτόν όπως η χαρά, η αρμονία, η απόλαυση της δημιουργίας αλλά και η αίσθηση της ισότητας ή της αειφορίας σε συνδυασμό βέβαια με την οικονομική επιτυχία. Οι μαθητές έκαναν ιδιαίτερη μνεία στην ομάδα της Isometricks που σχεδίασε το ήδη βραβευμένο παιχνίδι wizzle και το οποίο διαγωνίζεται σε έναν ακόμη διεθνή διαγωνισμό στις 26 Απριλίου. Για το αν υπάρχει ισότητα στο επιχειρείν βέβαια, άνδρες και γυναίκες έχουν διαφορετική άποψη ακόμη κι αν πρόκειται για μαθητές/τριες. Σύμφωνα με τον Όμιλο Επιχειρηματικότητας του Πειραματικού του ΠΑΜΑΚ, το 50% των ανδρών πιστεύει πως υπάρχει. Την ίδια γνώμη έχει μόλις το 27% των γυναικών.