‘Eνα ψηφιακό εργαλείο για την ανάπτυξη πράσινων δεξιοτήτων
Το Green-Pal, ένα εργαλείο για εφήβους και νέους, που στοχεύει στην ανάπτυξη δεξιοτήτων δράσης για το κλίμα παρουσίασε στον Δήμο Ωραιοκάστρου το Γραφείο της UNICEF στην Ελλάδα, στο πλαίσιο δράσεων για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γης.
Η παρουσίαση έγινε στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ωραιοκάστρου, σε συνεργασία με το Συμβούλιο Νέων του Δήμου Ωραιοκάστρου.
Ειδικότερα κατά την διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε το ψηφιακό εργαλείο GreenPal και ακολούθησε συζήτηση για την κλιματική αλλαγή και τις πράσινες δεξιότητες.
Επίσης, υλοποιήθηκε βιωματικό εργαστήριο που περιελάμβανε την χρήση του ψηφιακού εργαλείου και παράλληλα, τη λειτουργία των συμμετεχόντων σε υποομάδες με εστίαση στις ασκήσεις «Βελτίωσε τις γνώσεις σου για το κλίμα», «Τι είναι τελικά τα αέρια του θερμοκηπίου;», «Δημιούργησε τη δική σου καμπάνια ευαισθητοποίησης», «Γνώρισε άλλους νέους που μάχονται για την προστασία του περιβάλλοντος», «Τι μπορώ να κάνω εγώ για το κλίμα; Η φωνή σου μετράει!».
Την παρουσίαση έκανε ο Κωνσταντίνος Γαλάζιος, Youth Trainer | Green Skills & Climate Innovation της UNICEF Greece και συντόνισαν η αντιδήμαρχος Σύγχρονου Πολιτισμού, Εξωστρέφειας και Προστασίας των ζώων συντροφιάς και Φιλαρμονικής, Ευαγγελία Δρόσου και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Νέων Δήμου Ωραιοκάστρου, Άγγελος Τσιτιρίδης.
Τι είναι το ψηφιακό εργαλείο Green-Pal
Αναγνωρίζοντας τη σημασία των πράσινων δεξιοτήτων και της ενδυνάμωσης των παιδιών και των νέων, η UNICEF σχεδίασε και παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το ψηφιακό εργαλείο Green-Pal. Όλοι οι νέοι 14-24 ετών που ζουν στην Ελλάδα μπορούν να έχουν πρόσβαση στο εργαλείο δωρεάν, στέλνοντας το μήνυμα «Greenpal» μέσω WhatsApp, Viber, Instagram ή Facebook Messenger. Στη συνέχεια, οι χρήστες αλληλεπιδρούν με ένα chatbot μέσω μιας σειράς διαδραστικών ασκήσεων, αποκλειστικά σχεδιασμένων να επικεντρωθούν στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και τους τρόπους με τους οποίους οι νέοι μπορούν να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα και να συμβάλουν στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα.
Συγκεκριμένα, οι πέντε ασκήσεις, που μπορούν να ολοκληρωθούν στον χρόνο που ο καθένας επιλέξει, είναι οι εξής: «Βελτίωσε τις γνώσεις σου για το κλίμα», «Τι είναι τελικά τα αέρια του θερμοκηπίου;», «Δημιούργησε τη δική σου καμπάνια ευαισθητοποίησης», «Γνώρισε άλλους νέους που μάχονται για την προστασία του περιβάλλοντος, «Τι μπορώ να κάνω εγώ για το κλίμα; Η φωνή σου μετράει!».
Με την ολοκλήρωση των παραπάνω ασκήσεων, ο χρήστης λαμβάνει ένα Πιστοποιητικό Συμμετοχής από τη UNICEF.
Το Green-Pal χρησιμοποιεί μια μαθησιακή προσέγγιση που ακολουθεί την αρχή της βιωματικής μάθησης. Τα παιδιά και οι νέοι μαθαίνουν μέσα από διαδραστικές ασκήσεις για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, την εξοικονόμηση νερού και την υιοθέτηση φιλικών προς το περιβάλλον πρακτικών στην καθημερινή τους ζωή. Περιέχει επίσης σύντομες ασκήσεις που εστιάζουν i) στις πράσινες δεξιότητες, ii) την κριτική σκέψη και iii) την ικανότητα δράσης.
Το Green-Pal αναπτύχθηκε από το Γραφείο Καινοτομίας της UNICEF σε συνεργασία με την Ένωση για τον Σχεδιασμό Κατάρτισης και Εκπαίδευσης για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (Association for Learning Design and Education for Sustainable Development, ALDESD) και το American University of Sharjah (AUS). Το εργαλείο κυκλοφόρησε παγκοσμίως κατά την 28η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP28), τον Νοέμβριο του 2023 στο Ντουμπάι. Το Green-Pal είναι σχεδιασμένο με βάση τους πυλώνες της Δράσης για την Ενδυνάμωση του Κλίματος (ACE) που υιοθετήθηκε στο πλαίσιο της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC).
Μπορείτε να δείτε αναλυτικά πληροφορίες για το Green-Pal στην ιστοσελίδα: https://greece.ureport.in/page/greenpal/