Μπαίνει τάξη στην πλατεία με νέο σχέδιο
Τάξη στο χάος που επικρατεί στην δημοφιλή πλατεία Ευόσμου, όπου τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, καφέ – μπαρ και εστιατόρια αναπτύσσουν τραπεζοκαθίσματα σε μεγάλη έκταση, παραβιάζοντας το δημόσιο χώρο, αποφάσισε να βάλει ο δήμος Κορδελιού – Ευόσμου.
Στόχος είναι το συμμάζεμα να γίνει στην ευρύτερη περιοχή, και στις δυο Δημοτικές Ενότητες, ωστόσο το βάρος θα δοθεί στην πλατεία Ευόσμου, καθώς εκεί συγκεντρώνεται καθημερινά μεγάλος αριθμός κατοίκων και επισκεπτών, λόγω των δεκάδων καταστημάτων που προσφέρουν πολλές επιλογές στην διασκέδαση.
Ωστόσο η εικόνα που διαμορφώνεται στην πλατεία Ευόσμου απασχολεί έντονα τη δημοτική αρχή, καθώς οι περισσότερες επιχειρήσεις… απλώνουν τα τραπεζοκαθίσματά τους, κάνοντας στην κυριολεξία κατάληψη του δημόσιου χώρου, εμποδίζοντας τη διέλευση των πεζών και σχεδόν απαγορεύοντας στους πολίτες να απολαύσουν τις βόλτες τους.
Η διοίκηση του δήμου παραδέχεται ότι η κατάσταση ειδικά στην συγκεκριμένη πλατεία είναι αφόρητη, ενώ παράλληλα λαμβάνει διαρκώς μηνύματα για να συμμάζεμα, έχει αποφασίσει να εφαρμόσει σχέδιο για την προστασία του δημόσιου χώρου και τη διασφάλιση της απρόσκοπτης κίνησης των πεζών, σε κεντρικές πλατείες και πεζόδρομους.
Σκοπεύει δηλαδή να προβεί σε πλήρη αναδιάταξη των τ.μ,, εφαρμόζοντας την Κανονιστική Διάταξη για όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και παράλληλα να προχωρήσει σε τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου για να μπουν οι κόκκινες γραμμές στον δημόσιο κοινόχρηστο χώρο.
Μιλώντας στο makthes.gr ο δήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου Λευτέρης Αλεξανδρίδης τόνισε ότι «αναζητούμε τα αναγκαία κονδύλια για να προχωρήσουμε άμεσα σε μια σημειακή τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου, μέσα από κυκλοφοριακή – τοπογραφική μελέτη για την περιοχή του Ευόσμου και του Κορδελιού».
Παραδέχθηκε μάλιστα ότι εκτός από το χάος που παρατηρείται ο δήμος δεν εισπράττει και τα ανάλογα έσοδα που θα έπρεπε, γιατί από τη μια υπάρχει Κανονιστική Διάταξη, αλλά από την άλλη η προηγούμενη διοίκηση δεν καθόρισε τα τέλη κοινόχρηστου χώρου και σήμερα να παραμένει ένα καθεστώς που είναι περίεργο και πρέπει, όπως είπε, να αλλάξει. «Πέρυσι στο κλείσιμο της προηγούμενης χρονιάς τα έσοδα που εισέπραξε η προηγούμενη διοίκηση από τα καταστήματα, ήταν τουλάχιστον αστεία, δηλαδή έφτασαν τα 1.650 ευρώ, όταν με βάση τα τ,μ που καταλαμβάνει ένα μεγάλο μαγαζί πρέπει να πληρώνει 7.000 – 8.000 ευρώ» τόνισε ο κ. Αλεξανδρίδης.
Τέλος στις τιμές του 2017, αλλάζει ο τιμοκατάλογος
Το θέμα της πλατείας τέθηκε και σε πρόσφατη ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας του δημοτικού συμβουλίου Κορδελιού – Ευόσμου, από την δημοτική σύμβουλο της αντιπολίτευσης, αντιπρόεδρο του Δ.Σ Αννέτα Δαλαμπίρα.
Η ίδια, μιλώντας στη συνεδρίαση επικαλέστηκε δήλωση του δημάρχου κ. Αλεξανδρίδη που είχε αναφέρει κάποια στιγμή ότι είναι τόσο απλωμένα τα τραπεζοκαθίμαστα που αν ω μη γένοιτο σημειωθεί κάποιο ατύχημα ή μια πυρκαγιά στην πλατεία ή και πέριξ αυτής δεν θα μπορέσει να περάσει ασθενοφόρο. «Μιλήσατε με έκδηλη ανησυχία και φόβο. Τι γίνεται με αυτό το θέμα; Υπάρχει κανονιστική διάταξη -πλαίσιο για τα μαγαζιά της πλατείας;» ρώτησε η κ. Δαλαμπίρα.
Απαντώντας στο ερώτημα η αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών Μαρία Πουρσανίδου, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι Κανονιστική Διάταξη υπάρχει, είναι η 233, η οποία, όπως είπε, έχει ολοκληρωθεί από την προηγούμενη διοίκηση. «Έγιναν αρκετές ενέργειες με τα όποια προβλήματα, και έχει επιστρέψει τρεις φορές διορθωμένη από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Είναι όμως σε ισχύ» είπε χαρακτηριστικά.
Αυτό που δεν υπήρχε, συνέχισε η αντιδήμαρχος, είναι ο καθορισμός τελών για να κουμπώσει πάνω στην κανονιστική διάταξη και για το λόγο αυτό ίσχυαν τα τέλη του 2017.
«Εμείς με το που αναλάβαμε διοίκηση αυτό που προβλέψαμε ήταν να κάνουμε τον καθορισμό τελών, ούτως ώστε να μπορούν να αδειοδοτηθούν οι ενδιαφερόμενοι πολίτες κα να μπορέσει και ο δήμος να εισπράττει με τις τιμές του 2017. Κάνουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να γίνει μια νέα κανονιστική που θα είναι ολοκληρωμένη και θα περιλαμβάνει όλους τους χώρους» επισήμανε η κ. Πουρσανίδου.
Ανέφερε ότι υπάρχουν προβλήματα πολεοδομικού σχεδιασμού, όπως είναι στην πλατεία και την οδό Αντώνη Τρίτση, αλλά και τον πεζόδρομο του Κορδελιού. «Με τοπικές όμως μελέτες προσπαθούμε να λύσουμε τα όποια προβλήματα, έτσι ώστε να προέχει η ασφάλεια των πεζών, γιατί αυτό έχουμε ως προτεραιότητα, αλλά και να μπορέσει ο δήμος εν τέλει, να εισπράττει αυτά που πρέπει από τα τραπεζοκαθίσματα».
Πηγή: makthes.gr