«Ο κήπος της Εδέμ» βρίσκεται στις Συκιές – Βραβεία για τα πράσινα μπαλκόνια
Ο πιο πράσινος θεσμός της Θεσσαλονίκης έκλεισε τα 18
Δύο μαθητικές ομάδες από το 11ο δημοτικό σχολείο Συκεών και το 2ο Νεάπολης βραβεύτηκαν για τους σχολικούς τους κήπους δημιουργώντας ελπίδες για ένα πιο πράσινο μέλλον
Ενηλικιώθηκε ο πιο φιλοπεριβαλλοντικός θεσμός της Θεσσαλονίκης, ο διαγωνισμός για το πιο «Πράσινο Μπαλκόνι» του δήμου Νεάπολης-Συκεών και τα γενέθλιά του γιορτάστηκαν χθες με την απονομή βραβείων για το 2024.
Τιμητικές διακρίσεις απέσπασαν οι τρεις πιο ξεχωριστές συμμετοχές από κάθε κατηγορία, σε μία λαμπρή τελετή που διοργάνωσε στο Κλειστό Θέατρο της Νεάπολης το τμήμα Περιβάλλοντος της αντιδημαρχίας Πρασίνου.
Υπενθυμίζοντας τη διαρκή προσπάθεια της δημοτικής αρχής για αύξηση του πρασίνου ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης υπογράμμισε ότι αποτελεί χρέος όλων μας να συνδράμουμε προς αυτήν την κατεύθυνση αυξάνοντας την έκταση του πρασίνου στις πόλεις μας, τα μπαλκόνια και τις αυλές των σπιτιών μας. Παράλληλα, επισήμανε την αξία της βιωματικής σχέσης με το πράσινο που είναι ζωογόνα και διαμορφώνεται από νωρίς γι’ αυτό και οφείλουμε από νωρίς να φέρνουμε σε επαφή τα παιδιά με το πράσινο.
Μιλώντας με αριθμούς ο Σ. Δανιηλίδης σημείωσε ότι «αν στην πόλη μας, που έχει το θλιβερό προνόμιο χιλίων θανάτων ανά έτος λόγω και της έλλειψης πρασίνου – μόλις 2τμ πρασίνου ανά κάτοικο σε αντίθεση με τη Σόφια της Βουλγαρίας που διαθέτει 21τμ – εφαρμοζόταν ένα ευρύ σχέδιο φυτεύσεων σε μπαλκόνια, ταράτσες, κήπους, ελεύθερους χώρους αλλά και κάθετες φυτεύσεις σε κτήρια και αλλού, θα προέκυπταν επιπλέον 100 χιλ. στρέμματα πρασίνου. Το άμεσο αποτέλεσμα θα ήταν η σημαντική αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου μας», κατέληξε.
Συνεχίζοντας έκανε ιδιαίτερη μνεία στις 11 χιλιάδες φυτεύσεις που περιλαμβάνονται στο σχέδιο ανάπλασης της οδού Επταπυργίου, και υποστήριξε ότι όλοι οι δήμοι της πόλης οφείλουν υιοθετήσουν ανάλογη στάση για να δημιουργηθεί το λεγόμενο «Πράσινο Πέταλο», από το Σέϊχ Σου έως το λιμάνι. «Η Πολιτεία, συμπλήρωσε, οφείλει να μας ακούσει για να αφήσουμε ένα πιο πράσινο μέλλον στα παιδιά μας».
Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό της πορείας του διαγωνισμού στις περίπου δύο δεκαετίες της ζωής του η αντιδήμαρχος Πρασίνου Παρή Γενίτσαρη μίλησε για τις δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινότητας τόσο των ενηλίκων όσο των μαθητών, που πραγματοποίησαν τα υπηρεσιακά στελέχη σε συνεργασία με τις διευθύνσεις και τους εκπαιδευτικούς σχολείων του δήμου καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο, μέσα στους επόμενους μήνες ένας ειδικός συμβουλευτικός οδηγός για τα είδη που ενδείκνυται να φυτεύουμε στα μπαλκόνια και τις πόλεις θα λειτουργήσει μέσω ψηφιακής πλατφόρμας στην οποία όλοι θα έχουν πρόσβαση. Παράλληλα ανέφερε ότι δρομολογείται η ηλεκτρονική ψηφοφορία για την ανάδειξη των βραβείων από τον επόμενο (19ο) διαγωνισμό και εξέφρασε την επιθυμία της αντιδημαρχίας Πρασίνου να εμπλακούν στις δράσεις ευαισθητοποίησης και δημοτικές δομές όπως τα ΚΑΠΗ κ.α.
Σημαντικό να βλέπουμε πράσινο στην καθημερινότητά μας
Η βελτίωση του περιβάλλοντος γύρω μας ξεκινάει από εμάς τους ίδιους επισήμανε κατά την τοποθέτησή της στην εκδήλωση η προσκεκλημένη καθηγήτρια αρχιτεκτονικής τοπίου του ΑΠΘ και γεωπόνος, Ελένη Αθανασιάδου, που υπογράμμισε τη σημασία να εντοπίζεται οπτικά το πράσινο γύρω μας.
Επισήμανε σχετικά την ανάγκη δημιουργίας πράσινου περιβάλλοντος στα σπίτια μας και γύρω από αυτά αλλά και γύρω από παιδικές χαρές και σχολεία, ώστε να βλέπουμε καθημερινά το πράσινο. Επιπλέον, αναφέρθηκε στη σημασία ενεργοποίησης της κοινότητας και εμπλοκής της σε εθελοντικές δράσεις φυτεύσεων φέρνοντας αντίστοιχα παραδείγματα από το εξωτερικό. Όπως είπε, στη Γαλλία η πολιτεία διέθεσε μεγάλους χώρους ακόμα και πρώην βιομηχανικά τετράγωνα τα οποία μετατράπηκαν σε εκπληκτικά καλαίσθητα πάρκα.
«Ο κήπος της Εδέμ» βρίσκεται στις Συκιές
Από το 1995 συμμετέχει στον πράσινο διαγωνισμό του δήμου η κυρία Δέσποινα Τσώλη που ΄χει σπάσει όλα τα… κοντέρ δημιουργώντας με τη βοήθεια και του συζύγου της τον δικό τους κήπο της Εδέμ στις Συκιές.
Μάλιστα εδώ και χρόνια ο κήπος έγινε επισκέψιμος με μαθητές και μαθήτριες νηπιαγωγείων και δημοτικών να διδάσκονται βιωματικά από τους εκπαιδευτικούς τους και την ίδια πώς καλλιεργείται και αναπτύσσεται σε αστικό περιβάλλον ένας πανέμορφος και πλούσιος λουλουδόκηπος. Όπως ανέφερε η ίδια μέσω της δημοσιότητας που έχει λάβει ο κήπος της από τη συμμετοχή της στο διαγωνισμό κλήθηκε να στείλει σπόρους φυτού σε κάτοικο της Αθήνας! Συγκινημένη η κυρία Δέσποινα ανέφερε τέλος ότι όταν πριν δέκα χρόνια ο γιος της και τα εγγόνια της μετανάστευαν στην Αμερική και εκείνη στενοχωρημένη τους αποχαιρετούσε ο 5χρονος εγγονός της είπε: «γιαγιά μη στενοχωριέσαι … όταν στενοχωριέσαι, φύτευε ένα λουλούδι».
Τα βραβεία έλαβαν
Ομορφότερο μπαλκόνι:
Α΄ βραβείο: Δημήτρης Τσιλογλανίδης
Β΄ βραβείο: Νίκη Καζαντζίδου
Γ΄ βραβείο: Κατερίνα Μπίλη
Ομορφότερος κήπος:
Α ΄βραβείο: Χρήστος Χαΐδεμένος
Β΄ βραβείο: Σοφία Πετρεντζίου
Γ΄ βραβείο: Ιορδάνης Λαζαρίδης
Ομορφότερη ταράτσα: Γιώργος Κοτζαΐτσης
Ομορφότερο μικρό μπαλκόνι: Φωτεινή Σαμψωνίδου
Εκτός συναγωνισμού βραβείο έλαβε ο κ. Γιάννης Χρυσοβέργης
Βραβεία για τα ομορφότερα σχολικά μπαλκόνια και κήπους έλαβαν οι μαθητικές ομάδες του 2ου δημοτικού σχολείου Νεάπολης με τη συμμετοχή της αναπλ. διευθύντριας του σχολείου Κυριακή Χατζηκωνσταντίνου και του 11ου δημοτικού σχολείου Συκεών με τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών Κερασίας Μιχαηλίδου και Βαρβάρας Ορφανίδου. Στα σχολεία η αντιδημαρχία Πρασίνου θα δωρίσει εκτός από δωροεπιταγές και παρτέρι για να δημιουργήσουν τα παιδιά τον δικό τους λαχανόκηπο.
Εκτός από τον δήμαρχο και την αρμόδια αντιδήμαρχο βραβεία στους νικητές απένειμαν οι αντιδήμαρχοι Κοινωνικής Πολιτικής Ειρήνη Καγιαμπίνη, Παιδείας Μιχάλης Βουλγαρίδης, Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Ζαρίφης, η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος για θέματα ΑμεΑ και διευθύντρια του 11ου δημοτικού σχολείου Σοφία Ασβεστά, ο πρόεδρος της ΚΕΥΝΣ Δημήτρης Απατσίδης, και οι δημοτικές σύμβουλοι Σοφία Ανδριανίδου και Ιωάννα Αλεξιάδου και Σταυρούλα Χαριτίδου.
Να σημειωθεί ότι τα πρώτα βραβεία συνοδεύονταν από δωροεπιταγές για φυτά ύψους 300 ευρώ, τα δεύτερα ύψους 200 ευρώ και τα τρίτα ύψους 100 ευρώ.