Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Δήμος Νέαπολης Συκεών

Το 2ο ΓΕΛ Νεάπολης “αγκαλιάζει” την ευρωπαϊκή εκπαίδευση: Έξι καθηγητές συμμετείχαν σε πρόγραμμα Erasmus+, στην Πορτογαλία

Τις δυνατότητες επιμόρφωσης που παρέχει το Erasmus+ KA1 αξιοποίησε για μια ακόμη φορά το 2ο ΓΕΛ Νεάπολης. Έξι εκπαιδευτικοί του σχολείου, συμμετείχαν από τις 5 έως τις 11 Ιανουαρίου 2025 σε πρόγραμμα κινητικότητας, στο Πόρτο, στην Πορτογαλία. Η θεματική ήταν το ευ ζην (well being),  για παρακολούθηση εργασίας (job shadowing).

Οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στο πρόγραμμα Erasmus+

Συγκεκριμένα, οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν ήταν, η Ελένη Δαμακούδη, η Τριανταφυλλιά Δεμερτζή, ο Χαράλαμπος Καϊμασίδης, η Στυλιανή Κουκουρίκου, ο Ευθύμιος Μούτσος και η Ελένη Χατζητάκη. Φιλοξενήθηκαν για πέντε ημέρες στις εγκαταστάσεις του σχολείου, Escola Secundária Almeida Garrett (ESAG), στην περιοχή Γαΐα, στο Πόρτο, όπου παρακολούθησαν τα μαθήματα και την εργασία των Πορτογάλων συναδέλφων τους, κατά τη διάρκεια του ωρολογίου προγράμματος.

Πηγή εικόνας: Δήμος Νεάπολης-Συκεών

Δραστηριότητες προγράμματος

Μεταξύ των δραστηριοτήτων τους ήταν ξεναγήσεις στις εγκαταστάσεις, παρακολούθηση μαθημάτων που γίνονται με τη χρήση ελκυστικών, πρωτότυπων δραστηριοτήτων και βιωματικών μεθόδων προσέγγισης της γνώσης, εργαστήρια, αλλά και συζητήσεις, στις οποίες παρουσιάστηκαν τα εκπαιδευτικά συστήματα των δύο χωρών, ενώ έγινε και συγκριτική ανάλυση.

Τι αναφέρουν οι εκπαιδευτικοί του 2ου ΓΕΛ Νεάπολης

Κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων, οι Έλληνες εκπαιδευτικοί είχαν τη δυνατότητα για γόνιμο διάλογο, αλληλεπίδραση και ανταλλαγή απόψεων, σχετικά με τα αντικείμενα της διδασκαλίας, το ρόλο, τις ανάγκες και τις προτεραιότητες των διδασκόντων. Παράλληλα, ήρθαν σε επαφή με μεθόδους και καλές πρακτικές που ακολουθούν οι συνάδελφοί τους στην Πορτογαλία.

Οι καθηγητές περιγράφουν το σχολείο ως εξαιρετικά καθαρό, παρά τον μεγάλο αριθμό μαθητών (1400 μαθητές), στο οποίο εφαρμόζονται καινοτόμες πρακτικές, όπως ο θεσμός μαθητών-μεντόρων, η απουσία κουδουνιού, η χρήση ξύλινων κουτιών για τα κινητά και χρήση τους σε περίπτωση ανάγκης ακόμα και την ώρα του μαθήματος. Ακόμα, την εντύπωση προκάλεσε (και) η αγάπη για την τέχνη και το περιβάλλον, μαζί με τη δεκτικότητα του σχολείου για ομάδες εκπαιδευτικών και μαθητών, με σκοπό τη διαπολιτισμική συνεργασία και ανταλλαγή.

Εντούτοις, όπως επισημαίνουν, το συγκεκριμένο σχολείο υποστηρίζεται από ένα εκπαιδευτικό σύστημα που παρέχει σε κάθε παιδί φορητό Η/Υ και βιβλία που επιστρέφονται στο τέλος της χρονιάς, για να χρησιμοποιηθούν εκ νέου από μαθητές επόμενων τάξεων. Παράλληλα, προβλέπει μαθήματα διάρκειας μόλις 5 διδακτικών ωρών ημερησίως στο Λύκειο το πρωί, με ποικίλες απογευματινές δραστηριότητες αθλητικής, καλλιτεχνικής και επιστημονικής φύσης προκειμένου να καλλιεργηθούν οι κλίσεις και να ξεδιπλωθούν τα ιδιαίτερα ταλέντα των παιδιών.

Τέλος αναφέρουν ότι, με την επιστροφή τους στην Ελλάδα, είναι έτοιμοι μέσα από μαθήματα και εκπαιδευτικές δραστηριότητες να αξιοποιήσουν προς όφελος των μαθητών και της εκπαιδευτικής κοινότητας τη γνώση και εμπειρία που αποκόμισαν από τη συμμετοχή τους στη θεματική του διαπιστευμένου προγράμματος, Erasmus+.

Πηγή εικόνας: Δήμος Νεάπολης-Συκεών

Πηγή: Δήμος Νεάπολης-Συκεών

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement