Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Δήμος Νέαπολης Συκεών

«Πόλη Αλλιώς»: Στον αέρα σημαντικά έργα του Δ.Νεάπολης – Συκεών, «φούσκα» το Αντ.Τρίτσης

Κριτική στη διοίκηση του Σίμου Δανιηλίδη ασκεί η παράταξη «Η Πόλη Αλλιώς» αναφορικά με τις μελέτες και τα έργα που έφερε προς συζήτηση στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Η παράταξη κάνει λόγο για έργα που εισήχθηκαν για συζήτηση και θα μπορούσαν να συμβάλουν στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και αποσύρθηκαν με την έναρξη της συνεδρίασης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης «Η Πόλη Αλλιώς» Ανατρεπτική Δημοτική Κίνηση Νεάπολης – Συκεών:

Στην 6Η δια τηλεδιασκέψεως συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νεάπολης- Συκεών η δημοτική αρχή εισήγαγε για συζήτηση –με τις γενικόλογες τεχνικές μελέτες να φτάνουν σχεδόν στο παραπέντε- πέντε (5) σημαντικά θέματα.

Θέματα που αφορούν χρηματοδοτήσεις μελετών και έργων από το πρόγραμμα « ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» του Υπουργείου Εσωτερικών (πρόγραμμα ύψους 2,5 δις. που έρχεται ως συνέχεια του προγράμματος ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ και υλοποιείται με εσωτερικό δανεισμό από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων).

Τα έργα αυτά, δηλαδή η ανάπλαση του Δημοτικού Άλσους Συκεών ( Δενδροφυτεία) , η ανάπλαση του πάρκου Δελασάλ και η συντήρηση-ανάδειξη τεσσάρων μνημείων του 16ου-19ου αιώνα (Πεύκα), η ανέγερση των 1ου -5ου Δημοτικών (Συκιές)ανάπλαση της πλατείας Καλλιθέας και η «αναζωογόνηση» περιοχών σε Νεάπολη και Συκιές ( με διαμόρφωση οδών ήπιας κυκλοφορίας, διαμόρφωση και ενοποίηση δικτύου ανοιχτών πράσινων και δημόσιων χώρων, δημιουργία πάρκων τσέπης και διαμόρφωση εξωτερικών χώρων άθλησης) θα μπορούσαν να συμβάλουν στην βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων και να δώσουν ανάσα τόσο σε επίπεδο σχολικής στέγης όσο και σε επίπεδο πρασίνου.

Και λέμε «θα μπορούσαν», γιατί με την έναρξη του δημοτικού συμβουλίου ανακοινώθηκε η απόσυρσή τους (!) ,αφού το 1,3 δις ευρώ του συνολικού προγράμματος δεν δίνεται σε νέα έργα αλλά σε εκείνα που είχαν ενταχθεί , συμβασιοποιηθεί με το προηγούμενο πρόγραμμα « Φιλόδημος» και δεν έχουν ολοκληρωθεί. Το αποτέλεσμα: άμεσα διαθέσιμα μόνο 500 εκ. ευρώ- σύμφωνα με δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών- την ώρα που οι συνολικές προτάσεις χρηματοδότησης θα έφταναν τα 5 δισ ευρώ, όπως ανέφερε και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Την ανάγκη , βέβαια, αυτών ή και ανάλογων έργων ανέδειξε και συνεχίζει να αναδεικνύει η ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ στη διάρκεια των δημοτικών συμβουλίων καταθέτοντας και συγκεκριμένες προτάσεις . Ειδικότερα για το δημοτικό Άλσος της Δεντροφυτείας επανειλημμένα καταδείξαμε την για δεκαετίες απόλυτη εγκατάλειψη του χώρου -ο οποίος θα μπορούσε να αποτελεί πνεύμονα πρασίνου και χώρο αναψυχής σε μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της Θεσσαλονίκης. Προτείναμε την επανεγκατάσταση και λειτουργία των  4 παιδικών χαρών, την επιδιόρθωση, επέκταση και λειτουργία του φωτισμού, την τοποθέτηση σε όλα τα σημεία του δάσους κλειστών ξύλινων κάδων απορριμμάτων, χώρων παιχνιδιού, χώρων αφόδευσης των κατοικίδιων, την τοποθέτηση πάγκων- τραπεζιών-σκέπαστρων για την φιλοξενία κατοίκων, την περιποίηση –φύτευση δέντρων, την συντήρηση περιπατητικών διαδρόμων, την κατασκευή w.c. και την λειτουργία δωρεάν θερινού κινηματογράφου προκειμένου να αποτελέσει σημείο συνάντησης και αναψυχής των κατοίκων. Οι συνεχείς πιέσεις και παρεμβάσεις μας αναγνωρίσθηκαν και από τον ίδιο τον δήμαρχο κατά την διάρκεια της συνεδρίασης.

Στην ίδια κατεύθυνση καταθέσαμε προτάσεις και για το πρώην στρατόπεδο Στρεμπενιώτη, το πάρκο των Ρουμανικών (Νεάπολη) και το Σέιχ Σου. Συνεχώς δε επισημαίναμε την ανάγκη έργων «αστικής αναζωογόνησης» δίνοντας έμφαση στην διαμόρφωση πράσινων και δημόσιων χώρων, προτάσσοντας την συμμετοχή των κατοίκων σε διαβουλεύσεις για τα έργα που τους αφορούν.

Η διαδικασία, λοιπόν, αναβολής- ακύρωσης (?) αυτών των έργων επιβεβαιώνει την πολιτική μας θέση. Αυτή που αφορά την λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία- σε ένα καθεστώς απόλυτης οικονομικής λιτότητας, κρατικής υποχρηματοδότησης και υπερφορολόγησης των πολιτών αναζητά αποσπασματικά « εργαλεία-προγράμματα» για την υλοποίηση έργων καθοριστικών για την ζωή στις πόλεις . Όλο αυτό, βέβαια στον δήμο μας είναι εμφανές και στην κατάρτιση τεχνικών προγραμμάτων-προϋπολογισμών στα οποία δεν υπάρχει καμία προτεραιοποίηση, αξιολόγηση, ιεράρχηση, ενώ για χρόνια ολόκληρα κωδικοί έργων, όπως η διαμόρφωση της Δενδροφυτείας, η ανάπλαση πάρκων, και η ανέγερση των 1ου-5ου Δημοτικών στις Συκιές περιμένουν χρόνια τώρα τα κατάλληλα «χρηματοδοτικά εργαλεία» για την ενεργοποίησή τους. Εν ολίγοις «μπαίνει στον πάγο» οτιδήποτε μπορεί να κάνει τη ζωή- όσων ασφυκτικά ζουν στις μεγαλουπόλεις- κατά τι ποιοτικότερη.

Και στην αισιόδοξη, βέβαια ,περίπτωση που τα έργα υλοποιηθούν με νέα πρόσκληση, αυτό θα γίνει το πιθανότερο προς όφελος των Αναπτυξιακών Εταιρειών , οι οποίες αποτελούν το νέο όχημα εκχώρησης καίριων Τεχνικών Υπηρεσιών και της Πολεοδομίας σε ιδιωτικές εταιρείες με έκτακτους υπαλλήλους και χωρίς κανέναν δημόσιο έλεγχο, όπως το θεσμικό τους πλαίσιο καθορίζει. Θα μπορούν να παρακάμπτουν τα εκλεγμένα συλλογικά όργανα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να εκχωρούν με μία απλή απόφασή τους λειτουργίες και υπηρεσίες των Δήμων σε ιδιώτες εργολάβους, Στο ίδιο καθεστώς ελαστικών σχέσεων εργασίας, που διασφαλίζεται με το νέο εργασιακό τερατούργημα της κυβέρνησης, θα υπόκεινται και οι εργαζόμενοι του δήμου που θα συντηρούν όλα αυτά τα έργα, αφού οι δημοτικές υπηρεσίες είναι εδώ και χρόνια αποψιλωμένες από μόνιμο προσωπικό (άλλωστε τα 2/3 των εργαζόμενων στον δήμο μας είναι συμβασιούχοι).

Είναι σαφές ότι η εξέλιξη αυτή αποκαλύπτει για ακόμη μια φορά το καθημαγμένο τοπίο στην Τ.Α και την αδυναμία των δήμων να προχωρήσουν σε έργα υποδομής, έργα πρασίνου και διαμόρφωσης του δημόσιου χώρου προς όφελος των κατοίκων.

Εμείς ως ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε μια τοπική αυτοδιοίκηση με την πραγματική σημασία του όρου.

Αυτή που χωρίς μνημόνια, Παρατηρητήρια και οικονομικό στραγγαλισμό αξιολογεί, ιεραρχεί και υλοποιεί με μόνο κριτήριο το δημόσιο όφελος. Αυτή που διεκδικεί την επαρκή κρατική χρηματοδότηση και όχι την υπερφορολόγηση των πολιτών.

Αυτή που απεχθάνεται την λογική της συγκεντρωτικής εξουσίας και του πολίτη-ψηφοφόρου καταναλωτή.

Αυτή που δίνει χώρο σε δημότες και δημότισσες να ενδιαφερθούν, να συμμετέχουν, να συζητήσουν, να προτείνουν ,να καλλιεργήσουν την κουλτούρα της διαβούλευσης. Είναι και αυτό ένα μεγάλο στοίχημα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Κι εμείς θέλουμε να το κερδίσουμε.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement