Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Δήμος Αμπελόκηπων Μενεμένης

Δενδροπόταμος: Ο «Φάρος του Κόσμου» που φωτίζει τις ζωές εκατοντάδων τσιγγανόπουλων

Οι νέοι στόχοι για το 2022

   Με καμάρι, ο πατέρας Αθηναγόρας παρακολουθεί τα μικρά τσιγγανόπουλα να πηγαίνουν σχολείο, να εξελίσσονται, να κατακτούν τα κολέγια και τα πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης, να ταξιδεύουν στον πλανήτη, να διακρίνονται και, σήμερα, να βάζουν τους νέους στόχους για το 2022. Ο ιδρυτής του Κέντρου Προστασίας Ανηλίκων «Φάρος του Κόσμου» στον Δενδροπόταμο της Θεσσαλονίκης, πατέρας Αθηναγόρας Λουκατάρης, μέσω του ραδιοφωνικού σταθμού του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM», απάντησε μ’ ένα πλατύ χαμόγελο στο ερώτημα του πώς νιώθει κάθε φορά που ένα παιδί του καταφέρνει και ξεφεύγει από την απομόνωση, την γκετοποίηση και τον ρατσισμό.

   «Νιώθω σαν να έχω γίνει δέκα φορές Μητροπολίτης για το κάθε παιδί μου. Αισθάνομαι ότι θα έπρεπε να έχω δέκα ζωές για να ζήσω τις χαρές που μού έδωσαν. Αλλά τις έζησα και το μέλλον είναι πολύ αισιόδοξο. Δίνουμε την ευκαιρία σε αυτά τα παιδιά, τα ξεχασμένα, ενός άλλου Θεού, να αποδείξουν ότι μπορούν να σταθούν δίπλα στον υπόλοιπο κόσμο και να ξεφύγουν από αυτό που ταλανίζει πολλές γενιές τώρα τη φυλή τους. Την απομόνωση, την γκετοποίηση, τον ρατσισμό. Τα βλέπουμε και τα καμαρώνουμε να στέκονται στα πανεπιστήμια, στα κολέγια, γιατί είναι με δεξιότητες, με ικανότητες», είπε χαρακτηριστικά.

   Σήμερα, 450 τσιγγανόπουλα πηγαίνουν καθημερινά στο σχολείο. «Πριν από 17 χρόνια ψάχναμε ποιο παιδάκι πηγαίνει σχολείο. Τώρα ψάχνουμε ποιο παιδάκι δεν πηγαίνει», θυμάται ο πατέρας Αθηναγόρας και εξηγεί: «δεν έχουμε απλώς φοίτηση, όπως τα προηγούμενα χρόνια, αλλά έχουμε και μάθηση. Τα παιδιά μας απέδειξαν ότι μπορούν να σταθούν δίπλα στα παιδιά της υπόλοιπης Θεσσαλονίκης και να έχουν αξιοπρέπεια και να τα ξεπερνούν».

   Μαζί με τα παιδιά και την ομάδα Ρομποτικής ταξίδεψε και ο ίδιος πέντε φορές στην Αμερική και, όπως τονίζει, μετά το δεύτερο ταξίδι, στις ΗΠΑ σημειώθηκε μια επανάσταση! «Ήταν πολλοί οι γονείς που ήταν σύμμαχοί μας. Αν και παρέμεναν οι ίδιοι στον τρόπο ζωής τους ή και στην παραβατικότητά τους, δεν ήθελαν τα παιδιά τους να γίνουν σαν κι αυτούς. Τους έχουμε συμμάχους, χαίρονται που τα παιδιά τους δεν ακολουθούν τον ίδιο τρόπο ζωής, τα καμαρώνουν και αντιλαμβάνονται ότι δεν πρέπει να σταματήσουν την αυτοεξέλιξή τους με έναν γάμο σε πρώιμη ηλικία», αναφέρει χαρακτηριστικά.

   Προσθέτει, πάντως, πως τα όνειρα στον «Φάρο του Κόσμου» δεν έχουν ταβάνι και πως όλοι τους θέλουν «το άπιαστο. Συνεχώς να προχωρούμε. Γιατί, όπως μάθαμε, η αξία είναι στο ταξίδι και όχι στον προορισμό. Κι εμείς θέλουμε το ταξίδι να μην τελειώσει ποτέ».

   Στην πραγματοποίηση των ακόμη μεγαλύτερων στόχων έχει συμβάλει και το νέο πρότυπο, πράσινο σπίτι, στον Δενδροπόταμο, που εγκαινιάστηκε την περασμένη χρονιά κι αυτή τη στιγμή ζουν 17 παιδιά, ενώ πάνω από 150 είναι στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης. Επιθυμία όλων μέσα στο 2022, όπως λέει ο πατέρας Αθηναγόρας, είναι να μπουν φωτοβολταϊκά στη στέγη ώστε να υπάρχει πλήρης αυτονομία, να δημιουργηθούν οι χώροι υποδοχής, να διαμορφωθεί ο κήπος με όλων των ειδών τα οπωροκηπευτικά και να αποτελεί το σπίτι κι ένα «καταφύγιο» για τα αδέσποτα ζώα.

   «Τα όνειρά μας είναι πολλά, η μέρα έχει λίγες ώρες και η ζωή έχει λίγα χρόνια και δεν μας φτάνουν. Ό,τι καταφέρουμε, ό,τι προλάβουμε. Αποτελειώνουμε το σπίτι μας με τους πλαϊνούς χώρους. Να υπάρχουν χώροι υποδοχής, να δούμε τον κήπο μας, να γίνουμε ανεξάρτητοι να έχουμε τα οπωροκηπευτικά μας. Προσπαθούμε να μαζέψουμε όλα τα αδέσποτα της περιοχής, γιατί έχουμε μεγάλο οικόπεδο με αυλές, να τα έχουμε στειρωμένα, καθαρά, εμβολιασμένα. Τα θεωρούμε οικογένειά μας. Αισθανόμαστε ότι είμαστε πολύ κοντά με τη φύση, να καλλιεργούμε τη γη και να έχουμε τα ζωάκια μας μαζί», καταλήγει.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement