Συνεχίζονται οι εργασίες καθαρισμού του δυτικού θαλασσίου μετώπου της θεσσαλονίκης
Η παρέμβαση στο δυτικό παράκτιο μέτωπο χρηματοδοτείται με επτά εκατο
Με γοργούς ρυθμούς συνεχίζονται οι εργασίες καθαρισμού, εξυγίανσης του εδάφους και των υπόγειων υδάτων και αποκατάστασης του δυτικού θαλάσσιου μετώπου της Θεσσαλονίκης, από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Η παρέμβαση αυτή καλύπτει τα διοικητικά όρια των Δήμων Θεσσαλονίκης, Αμπελοκήπων- Μενεμένης και Δέλτα, από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης ως και το Εθνικό Πάρκο Αξιού και στο τέλος των εργασιών θα έχει καθαριστεί περιοχή 600 στρεμμάτων σε ένα μήκος ακτογραμμής 6 χιλιομέτρων και εκτιμάται ότι θα απομακρυνθούν περισσότεροι από 1350 τόνοι μη επικινδύνων αποβλήτων και περισσότεροι από 950 τόνοι επικίνδυνων αποβλήτων. Με αυτό τον τρόπο τίθεται ουσιαστικά τέλος στην υποβάθμιση, τη ρύπανση και την εγκατάλειψη της περιοχής.
Κατά την πρώτη φάση πραγματοποιείται η απορρύπανση, η διαχείριση αποβλήτων, καθώς και όλες οι απαραίτητες ενέργειες που θα εγγυηθούν τη δημόσια υγεία, την ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος, την εφαρμογή μέτρων εξυγίανσης του υπεδάφους, αλλά και των υπόγειων νερών και τη συστηματική παρακολούθηση της κατάστασης του εδάφους και των υπόγειων νερών, μετά την ολοκλήρωση των έργων απορρύπανσης ενώ οι επόμενες φάσεις της συνολικής παρέμβασης αφορούν την αναβάθμιση και ανάδειξης τη περιοχής, σε συνεργασία πάντα με τους Δήμους και τους παραγωγικούς φορείς.
Επιγραμματικά, οι εργασίες που συνεχίζονται αφορούν: • Στον καθαρισμό, τη διαχείριση των αποβλήτων για τη δημόσια υγεία, την ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος στο δυτικό θαλάσσιο μέτωπο του Θερμαϊκού Κόλπου. Δεδομένου μάλιστα ότι το 2021 προχώρησε σημαντικά η απομάκρυνση αποβλήτων από την περιοχή του Καλοχωρίου, αλλά και η απομάκρυνση επικινδύνων ρύπων από την περιοχή των Βυρσοδεψείων, εκτιμάται ότι συνολικά θα απομακρυνθούν περισσότεροι από 1.350 τόνοι μη επικίνδυνων αποβλήτων και περισσότεροι από 950 τόνοι επικινδύνων αποβλήτων από την ευρύτερη περιοχή.
• Στην εφαρμογή μέτρων εξυγίανσης του υπεδάφους, αλλά και των υπόγειων νερών.
• Στη συστηματική παρακολούθηση της κατάστασης του εδάφους και των υπόγειων νερών, μετά την ολοκλήρωση των έργων απορρύπανσης.
• Στη σύνδεση του αποχετευτικού δικτύου του Δενδροποτάμου και περιοχών της Δυτικής Θεσσαλονίκης με τον Κεντρικό Αποχετευτικό Αγωγό και με την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων της Θεσσαλονίκης στη Σίνδο, που συγχρηματοδοτούν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η ΕΥΑΘ Α.Ε. , καθώς και οι παρεμβάσεις στις εκβολές του χειμάρρου του Δενδροποτάμου.
Η παρέμβαση στο δυτικό παράκτιο μέτωπο χρηματοδοτείται με επτά εκατομμύρια ευρώ και υλοποιείται μέσω του Προγράμματος της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης. Οι εργασίες που ήδη ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2021 θα διαρκέσουν τριάντα μήνες συνολικά.