Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Δήμος Αμπελόκηπων Μενεμένης

«Ζέιτενλικ»: Eπετείος ανακωχής και λήξης του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου

Μνημόσυνο και κατάθεση στεφάνων στα Συμμαχικά Κοιμητήρια

Με καταθέσεις στεφάνων στους τομείς του συμμαχικού στρατιωτικού κοιμητηρίου των συμμαχικών δυνάμεων (Ζέιτενλικ) στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης και την ανάκρουση των εθνικών ύμνων των εμπλεκόμενων χωρών πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός της επετείου της ανακωχής και λήξης του Α’ ΠΠ, παρουσία του υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη, του υφυπουργού Εργασίας της Σερβίας Ζόραν Άντιτς, (Zoran Antic), διπλωματών και στρατιωτικών ακολούθων άλλων χωρών.

   Νωρίτερα, στεφάνι στο μνημείο του σερβικού τομέα κατέθεσε ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Νίκολα Σελάκοβιτς (Nikola Selakovic).

Η τελετή πραγματοποιήθηκε με καταθέσεις στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των πεσόντων και ανάκρουση των εθνικών ύμνων, του ελληνικού και των άλλων εμπλεκόμενων χωρών, παρουσία Ελλήνων και ξένων επισήμων, διαδοχικά, στον σερβικό, τον ρωσικό, τον ιταλικό, τον βρετανικό, τον γαλλικό και τον ελληνικό τομέα των στρατιωτικών συμμαχικών κοιμητηρίων, ενώ ακούστηκαν από τη στρατιωτική μπάντα οι εθνικοί ύμνοι της Ελλάδας και άλλων ξένων χωρών, οι οποίες πήραν μέρος είτε με την μία, ή την άλλη πλευρά, στον Α’ ΠΠ.

   «Υποκλινόμαστε σήμερα σε εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους για να είμαστε σήμερα ελεύθεροι, για να μπορεί σήμερα η πατρίδα μας και όλος ο ελεύθερος κόσμος να απολαμβάνουν τα αγαθά της δημοκρατίας και της ελευθερίας» δήλωσε, μετά τη λήξη της τελετής, ο κ. Καλαφάτης και πρόσθεσε: «Τιμούμε, θυμόμαστε και διδασκόμαστε από το παρελθόν. Ταυτόχρονα, προχωρούμε στο κοινό ευρωπαϊκό μέλλον. Αποφασισμένοι να πρωταγωνιστήσουμε στη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης, αλλά και να ενδυναμώσουμε τη γεωπολιτική μας θέση και να ενισχύσουμε την αμυντική ικανότητα της χώρας. Αποφασισμένοι να προστατέψουμε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, όπως χρειαστεί, όποτε χρειαστεί».

   Στην ομιλία της, στον ελληνικό μνημείο των συμμαχικών κοιμητηρίων, η αντιπεριφερειάρχης της μητροπολιτικής ενότητας Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Βούλα Πατουλίδου υπογράμμισε την ενεργό συμμετοχή των ελληνικών δυνάμεων, στο πλευρό της Αντάντ κατά των Κεντρικών Αυτοκρατοριών και των συμμάχων τους, στη μάχη του Σκρα, στις 30 Μαΐου του 1918, στην τελική επίθεση των δυνάμεων της Αντάντ και διάσπαση του αντιπάλου μετώπου τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, καθώς και στα επαινετικά λόγια του αρχιστρατήγου του Βαλκανικού Μετώπου, Louis Franchet d’Esperey για την ανδρεία των Ελλήνων μαχητών.

   Αναφέρθηκε ακόμη στα συμπεράσματα που προκύπτουν από τον Α’ ΠΠ και από την παραδοχή, ότι σε κάθε πόλεμο και ο νικητής και ο ηττημένος μετρούν απώλειες και πληγές, καθώς ο φόρος αίματος νέων ανθρώπων είναι βαρύς.

   «Νέοι άνθρωποι, που δεν ξεπέρασαν τα τριάντα τους χρόνια, ελάχιστοι λίγο μεγαλύτεροι, άνθρωποι που βρέθηκαν να πολεμούν σε ξένα εδάφη μακριά από τα σπίτια τους και τις οικογένειές τους. Το Ζέϊντελικ θα έπρεπε να είναι ένας υποχρεωτικός τόπος επίσκεψης των σχολείων» υπογράμμισε η κ. Πατουλίδου και πρόσθεσε: «Μακάβριο, αλλά εκπαιδευτικό. Ήταν ο Α’ ΠΠ, ο πόλεμος που τα άλλαξε όλα. Εδαφικά, η Ελλάδα βγήκε κερδισμένη. Στον πόλεμο όμως θάνατος και καταστροφή είναι τα ίδια, είτε είσαι νικητής, είτε ηττημένος… Η ελληνική ιστορία έχει πάρα πολλούς σταθμούς, με τους Έλληνες να επιδεικνύουν ζήλο, ανδρεία και παροιμιώδη ορμή, το πληρώσαμε με αίμα…».

   Στις εκδηλώσεις παρέστησαν, επίσης, και κατέθεσαν στεφάνι, οι γενικοί πρόξενοι της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ρωσίας και της Κύπρου, οι επίτιμοι πρόξενοι του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιταλίας, της Μάλτας, της Κύπρου, του Καναδά και του Βιετνάμ, ο επιτετραμμένος του προξενείου της Βουλγαρίας, ο διοικητής του Γ’ ΣΣ, οι δήμαρχοι Αμπελοκήπων- Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου και Ωραιοκάστρου Παντελής Τσακίρης, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Θεσσαλονίκης Πέτρος Λεκάκης, εκπρόσωπος του δημάρχου Νεάπολης- Συκεών, εκπρόσωπος του κόμματος «Ελληνική Λύση», εκπρόσωπος του μητροπολίτη Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος, της ένωσης αποστράτων, στρατιωτικοί ακόλουθοι των ξένων αντιπροσωπειών, κ.ά.

Πηγή κειμένου: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement