Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Πολιτισμός

16 θεατρικές παραστάσεις και 13 συναυλίες στο 8ο Φεστιβάλ Δάσους του ΚΘΒΕ

Published

on

Το πρόγραμμα

  Δεκαέξι θεατρικές παραστάσεις και 13 συναυλίες στο Θέατρο Δάσους και στο Θέατρο Γης περιλαμβάνει το 8ο Φεστιβάλ Δάσους του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, το οποίο έκανε πρεμιέρα την 1η Ιουνίου με τη συναυλία του Γιάννη Κότσιρα και της Γιώτας Νέγκα και συνεχίζει στις 9 Ιουνίου 2022 με την παράσταση «Ματωμένα Χώματα» βασισμένη στο βιβλίο της Διδώς Σωτηρίου, σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη με πρωταγωνιστές τους Νικήτα Τσακίρογλου, Μιχάλη Σαράντη και Αντίνοο Αλμπάνη.

   To Φεστιβάλ Δάσους για όγδοη συνεχή χρονιά φιλοξενεί κορυφαίες παραστάσεις και συναυλίες, ενώ στις 6 και 7 Ιουλίου θα κάνει πρεμιέρα η καλοκαιρινή παραγωγή του ΚΘΒΕ «Aριστοφάνης – Ηρώνδας: Contra Tempo», σε δημιουργική σύνθεση κειμένων από τον Άκη Δήμου και σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα, με πρωταγωνιστές τους: Δημήτρη Πιατά, Τάσο Χαλκιά, Ταξιάρχη Χάνο, Σταμάτη Γαρδέλη και Κωνσταντίνο Χατζησάββα.

   Πρόκειται για μια «σύγκρουση ανάμεσα στον Αριστοφάνη και στον Ηρώνδα, στο παλιό και το καινούργιο», όπως είπε ο κ. Ρήγας, χαρακτηρίζοντας την παράσταση «γελαστική, αλλά και πολύ σοβαρή».

   Για δεύτερη χρονιά, θα συνεχίζει το «ταξίδι» της η «Ελένη» του Ευριπίδη, σε μετάφραση Παντελή Μπουκάλα και σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου, η οποία φέτος θα εκπροσωπήσει το ΚΘΒΕ στο Φεστιβάλ Επιδαύρου, παράσταση που αναβλήθηκε πέρυσι, καθώς μαίνονταν καταστροφικές πυρκαγιές σε πολλά σημεία της Ελλάδας.

   Για μια «ευτυχή συγκυρία» έκανε λόγο μιλώντας για την «Ελένη» ο κ. Παπαβασιλείου, σημειώνοντας ότι η παράσταση θέτει το ερώτημα του πως μπορεί μια τραγωδία να μην είναι εντελώς τραγική, κάτι που όπως είπε τον απασχολεί πολύ.

   Σχεδιασμός 3ετίας, συνεργασίες με μεγάλα ονόματα και «πράσινο ΚΘΒΕ»

   Ο συνολικός σχεδιασμός για την επόμενη σεζόν και την πρώτη τριετία της νέας καλλιτεχνικής διεύθυνσης θα ανακοινωθεί το Σεπτέμβριο και ένας από τους κεντρικούς στόχους του ΚΘΒΕ είναι η εξωστρέφεια και η συνομιλία με το κοινό της Θεσσαλονίκης, όπως τόνισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής Αστέρης Πελτέκης, ενώ η πρόεδρος του οργανισμού Γιαννούλα Καρύμπαλη- Τσίπτσιου, επισήμανε ότι το Κρατικό κατάφερε τη διετία της πανδημίας, με πολλά εμπόδια να είναι παρόν στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης.

   Για το επόμενο διάστημα υπάρχει ήδη συμφωνία με κορυφαίους σκηνοθέτες όπως οι: Χουβαρδάς, Γκραουζίνις, Καραζήσης, Σκουρλέτης, Μοσχόπουλος, Τζουμέρκας, Μαρκουλάκης, Αζάς, Τσινικόρης, Φιλίππογλου, Παπούλια, Δεντάκης, Μπινιάρης, Φριντζήλα, Ασπιώτης, Φεζολάρη Χατζηαντωνίου, Ράπτης, Κακάλας και Μπισμπίκης. «Ελπίζω να κάνουμε πράξη αυτό που από την αρχή θέλησα. Να φέρουμε τους καλύτερους για τους καλύτερους», τόνισε ο κ. Πελτέκης.

   Ο υπεύθυνος καλλιτεχνικού σχεδιασμού του ΚΘΒΕ Χρήστος Σουγάρης ανέφερε ότι οι καλλιτέχνες που θα συνεργαστούν θα έχουν όλοι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σχέση με τη Θεσσαλονίκη.

   Σημαντικό ρόλο στο σχεδιασμό του ΚΘΒΕ για το επόμενο διάστημα παίζει η θεατρική παιδεία και εκπαίδευσης, ενώ από το Σεπτέμβριο προγραμματίζεται να ενταχθεί στη λειτουργία του θεάτρου μια «πράσινη λογική, μια συνολική πολιτική βιώσιμης διαχείρισης σε ολόκληρο τον οργανισμό», όπως είπε ο καλλιτεχνικός διευθυντής.

   Διεθνές Φεστιβάλ Δάσους στη σκηνή και στο δημόσιο χώρο

   Ζωντανά στις σκηνές του ΚΘΒΕ -μετά την πανδημία- επιστρέφει και το Διεθνές Φεστιβάλ Δάσους από τις 28 Ιουνίου έως και τις 13 Ιουλίου 2022.Τη βάση του προγράμματος θα αποτελέσουν παραγωγές και δημιουργοί από την Ισπανία, τη Γαλλία, τη Βραζιλία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ελβετία και τη Γερμανία.

   Στο Διεθνές Φεστιβάλ Δάσους έρχεται μεταξύ άλλων η «Julia» της βραβευμένης με Χρυσό Λέοντα για το Θέατρο, το 2022, της σκηνοθέτιδας Christiane Jatahy από τη Βραζιλία, βασισμένη στη «Δεσποινίδα Τζούλια» του Αύγουστου Στρίνμπεργκ και το έργο «Δεσμώτης» / “Gefesselt” της Νατάσας Σίδερη, που έλαβε το πρώτο βραβείο του διαγωνισμού MYTHOS?!, που υλοποιήθηκε σε μια διεθνή συνεργασία του Κ.Θ.Β.Ε. με το θέατρο του Regensburg, θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, διαδικτυακά, λίγες μέρες μετά την πρεμιέρα του στη Γερμανία.

   Για κάθε μία από τις παραστάσεις του Φεστιβάλ θα πραγματοποιούνται συζητήσεις με θεωρητικούς του θεάτρου αλλά και τους ξένους καλλιτέχνες.

   Αναλυτικές πληροφορίες για τα προγράμματα στο: www.ntng.gr

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement