Μνήμες και θύμησες από τη ζωή στον Πόντο στη θεατρική παράσταση στο Ωραιόκαστρο
Η παράσταση δόθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργάνωσε ο Δήμος Ωραιοκάστρου
Η αίθουσα εκδηλώσεων του 2ου Γυμνασίου Ωραιοκάστρου το βράδυ της Κυριακής, 15 Μαΐου, ήταν κατάμεστη από κόσμο. Επί δύο ώρες το κοινό παρακολουθούσε με αμείωτο ενδιαφέρον τη θεατρική παράσταση «Φώταγας», που ανέβασε στη σκηνή η θεατρική ομάδα της Ένωσης Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων (ΕΠΩΦ).
Μνήμες και θύμησες από τη ζωή στον Πόντο, από τον ξεριζωμό από τις πατρογονικές εστίες και την προσφυγιά ζωντάνεψαν στη σκηνή, προκαλώντας ρίγη και δάκρυα συγκίνησης στους θεατές. Οι ερμηνείες των ηθοποιών ήταν συγκλονιστικές.
Η παράσταση δόθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργάνωσε ο Δήμος Ωραιοκάστρου, σε συνεργασία με την Ένωση Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων (ΕΠΩΦ), για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, καθώς επίσης και για την συμπλήρωση 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή και την εγκατάσταση των προσφύγων στο Ωραιόκαστρο.
Το κοινό καλωσόρισε η πρόεδρος της ΕΠΩΦ, Γεωργία Πετρίδου, η οποία αναφέρθηκε σύντομα στην υπόθεση του έργου και εξέφρασε τη χαρά της, καθώς μετά από μια δύσκολη διετία λόγω του Covid-19 έγινε επανεκκίνηση στον πολιτισμό.
Χαιρετισμό απηύθυνε ο αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Ωραιοκάστρου, Δημήτρης Καρασαββίδης. Αναφέρθηκε στην έλευση των προσφύγων στο Ωραιόκαστρο και στις σχέσεις που ανέπτυξαν με τους ντόπιους κατοίκους, που οδήγησαν στην ανάπτυξη του τόπου.
Η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτισμού, Χριστίνα Ζάπρα, ευχαρίστησε την ΕΠΩΦ για τη συνδιοργάνωση των εκδηλώσεων μνήμης και επισήμανε πως μέσω της συνεργασίας και της ανάπτυξης ομαδικού πνεύματος μπορούμε να πετύχουμε ακόμη περισσότερα προς όφελος του τόπου και των ανθρώπων του.
Η υπόθεση του «Φώταγα»
Πρόκειται για αληθινή ιστορία στην οποία τα γεγονότα στις δύο πράξεις -πρώτη και δεύτερη- διαδραματίζονται στον Πόντο, στα μεσόγεια του νομού Τραπεζούντας. Το γεγονός ότι ο δευτερότοκος γιος του Φώταγα -άρχοντα προεστού- παντρεύεται τουρκάλα από την μία και από την άλλη, ο σκληρός ξεριζωμός, σημαδεύουν τη ζωή της οικογένειας του Φώταγα και καθορίζουν το μέλλον της. Η τρίτη πράξη αφηγείται γεγονότα μετά την εγκατάσταση σε χωριό της Δράμας, στη Μακεδονία, όπου βρίσκουμε την οικογένεια του Φώταγα αποδεκατισμένη.