Πέμπτη 7 και Παρασκευή 8 Ιουλίου 2022
Την Πέμπτη 7 και την Παρασκευή 8 Ιουλίου 2022 το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης σας προσκαλεί σε ένα διήμερο φεστιβάλ μουσικής πανδαισίας το οποίο θα ταξιδέψει το κοινό στα λιμάνια της Μεσογείου που δικαιωματικά θεωρούνται αλλά και είναι εμβληματικά τοπόσημα της παγκόσμιας γεωγραφίας.
Στις δυο μοναδικές συναυλίες, οι οποίες είναι αφιερωμένες στη μεσογειακή μουσική κληρονομιά, ο δεξιοτέχνης ουτίστας και καλλιτεχνικός διευθυντής του «Εν Χορδαίς», Κυριάκος Καλαϊτζίδης, επιμελείται ένα μουσικό περίπλου στη θάλασσα της Μεσογείου υποδεχόμενος στην Πλατεία του Μεγάρου εξαίρετους μουσικούς από τη Βηρυτό, την Κωνσταντινούπολη, τη Μασσαλία και τη Θεσσαλονίκη. Άλλωστε, η Μεσόγειος είναι η θάλασσα που «παρήγαγε» πολιτισμό και αποκάλυψε νέους δρόμους μουσικής έκφρασης.
Την πρώτη μέρα του μελωδικού ταξιδιού του νόστου, της διεύρυνσης των καλλιτεχνικών οριζόντων και της μουσικής περιπλάνησης (Πέμπτη 7 Ιουλίου), «συνταξιδιώτες» του Κυριάκου Καλαϊτζίδη είναι ο Δημήτρης Παναγούλιας (τουμπερλέκι, ρεκ, νταφ), ο Κώστας Παπαγιαννίδης (λαούτο), ο Σταύρος Παζαρέντζης (κλαρίνο). Στο δεύτερο μέρος εμφανίζεται η Καλλιρρόη Ραουζαίου (τραγουδίστρια, πιανίστρια και συνθέτης) που το 2013 δημιούργησε το Fadorebetiko Project μαζί με τους μουσικούς Jérémie Schacre (κιθάρα), Nicolas Koedinger (κοντραμπάσο) και Jean-Marc Gibert (μπουζούκι).
Τη δεύτερη ημέρα του φεστιβάλ (Παρασκευή 8 Ιουλίου) το πηδάλιο του μουσικού ταξιδιού κρατά το σύνολο παραδοσιακής μουσικής Sinafi Trio (Κωνσταντινούπολη). Αποτελείται από τρεις Ελληνίδες μουσικούς οι οποίες από το 2014 έως και σήμερα διηγούνται ιστορίες από τα cafe aman και τους μεϋχανέδες της Κωνσταντινούπολης, ιστορίες ξενιτιάς, χωρισμού, αγάπης, γλεντιού από την ευρύτερη περιοχή της Μικράς Ασίας, του Αιγαίου και της Ελλάδας.
Το Sinafi Trio απαρτίζουν οι Φωτεινή Ασινέθ Κοκκάλα (κανονάκι), Μαρίνα Μοχάμεντ Λιόντου (ούτι) και Έλενα Μουδίρη Χασιώτου (τραγούδι, κρουστά). Στο δεύτερο μέρος θα παρουσιαστεί το Tarab Safar, μια ενότητα εννιά ορχηστρικών μουσικών κομματιών σε σύνθεση και εκτέλεση διάσημων Λιβανέζων καλλιτεχνών βιρτουόζων, του Charbel Rouhana (ούτι, φωνή), του Elie Khoury (buzuq) και του Antoine Khalife (βιολί).