Τριήμερο εκδηλώσεων λαϊκού πολιτισμού και παράδοσης στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά
Η είσοδος στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη με την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων
Ξεκινούν από σήμερα οι τριήμερες εκδηλώσεις λαϊκού πολιτισμού «Στο διάβα του χρόνου και της παράδοσης» στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά (πύλη απέναντι από το Δημαρχείο), που θα διαρκέσουν έως την 1η Ιουλίου,με ώρα έναρξης 20.30.
«Ένα ταξίδι στον λαϊκό πολιτισμό, στους κρυμμένους θησαυρούς της πλούσιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Για να μην ξεχνάμε, για να τιμάμε, για να μεταλαμπαδεύουμε στις νέες γενιές την παράδοση και την ιστορία του τόπου, στοιχεία δηλαδή που συνθέτουν την πολιτιστική μας ταυτότητα. Είπε ο ποιητής μας Γιώργος Σεφέρης: “Είναι μικρός ο τόπος μας, αλλά η παράδοσή του είναι τεράστια και αυτό που τη χαρακτηρίζει είναι ότι μας παραδόθηκε χωρίς διακοπή”. Κι εμείς οφείλουμε να τη διασώσουμε και να τη διαδώσουμε»αναφέρει στο χαιρετισμό της η Εντεταλμένη Σύμβουλος Πολιτισμού Ευαγγελία Καρακούτα και προσθέτει «Φίλες και φίλοι, μικρός είναι ο τόπος μας, αλλά μεγάλη η ψυχή του, και αυτήν την ψυχή σας καλούμε να δούμε όλοι μαζί να ξεπηδάει από την κάθε μουσική νότα παράδοσης του τριημέρου, από το κάθε βήμα των χορευτών».
Η είσοδος στις εκδηλώσεις είναι χωρίς αντίτιμο, με την αυστηρή τήρηση όλων των υγειονομικών και άλλων μέτρων που υποδεικνύουν οι αρμόδιοι φορείς για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού (καθήμενοι θεατές, μειωμένη πληρότητα, αποστάσεις ασφαλείας και όλες οι ισχύουσες οδηγίες). Παρακαλούμε για την έγκαιρη προσέλευσή σας, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
➢Τρίτη 29 Ιουνίου
200 χρόνια παραδοσιακής ελληνικής μουσικής, 1821 – 2021
Το μουσικό σχήμα «Μανεριτζήδες» αφηγείται με ένα ξεχωριστό τρόπο, μέσα από φυσικούς ήχους και ηχοχρώματα, μουσικές από όλες τις περιοχές της Ελλάδος. Η ετυμολογία της λέξης «μανέρω» έχει την έννοια «έχω μανίαν έρωτος» και τα μέλη του συγκροτήματος λειτουργούν με απώτερο σκοπό να συνεργάζονται, να μεγαλώνουν τον κύκλο τους σε καλλιτεχνικά ανταμώματα, αναδεικνύοντας έτσι τη μαγεία της μουσικής.
Τα μέλη του συγκροτήματος: Κυριάκος Γκουβέντας (βιολί), Βασίλης Κασούρας (τραγούδι, λαούτο) Βαγγέλης Πασχαλίδης (σαντούρι)
Συνεργάζονται ο Γιάννης Μπαλιάκας (κλαρίνο) και ο Τάσος Μπαμπατάνης (κρουστά)
Χορεύουν:
•Εκπολιτιστικός Όμιλος Σταυρούπολης (Ε.Ο.Σ)
•Λαογραφικό Εργαστήρι Πολίχνης ‘’ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ’’
•Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Κατοίκων Πολίχνης ‘’Ο ΝΟΣΤΟΣ”
•Πολιτιστικός – Χορευτικός Σύλλογος ‘’ΔΙΟΝΥΣΟΣ’’
•Πολιτιστικός Σύλλογος Μετεώρων “Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος”
Αφιέρωμα στην παράδοση της Θράκης και της Μακεδονίας
Εβρίτικη Ζυγιά
Το παραδοσιακό μουσικό συγκρότημα «Εβρίτικη Ζυγιά» αποτελείται από μουσικά όργανα αρχέγονα, βαθιά ριζωμένα στη μνήμη των ανθρώπων, απόλυτα συνυφασμένα με το λαογραφικό πολιτισμό της Θράκης. Η προσήλωση στον αυθεντικό τρόπο έκφρασης της παραδοσιακής θρακικής μουσικής, η συνεχής έρευνα, καταγραφή και αναπαραγωγή ανέκδοτων τραγουδιών, η αδιάλειπτη συμμετοχή σε θρακικά ήθη και έθιμα, καθώς και η έντονη παρουσία σε πολιτιστικά δρώμενα εντός και εκτός Ελλάδας συνθέτουν την ταυτότητα της Εβρίτικης Ζυγιάς.
Στη συγκεκριμένη εκδήλωση θα παρουσιάσουν τη μουσική παράδοση της Δυτικής, Ανατολικής και Βόρειας Θράκης και σε συνεργασία με τον Αλέξανδρο Παπαγεωργόπουλο στο κλαρίνο, παραδοσιακά τραγούδια και μουσικές από διάφορες περιοχές της Μακεδονίας.
Τα μέλη της Εβρίτικης Ζυγιάς: Σπύρος Στράτος (γκάιντα, καβάλι), Αλέξης Παρτινούδης (θρακιώτικη λύρα), Στρατής Πασόπουλος (τραγούδι, καβάλι), Άγγελος Στράτος (κρουστά), Γιώργος Δρικούδης (ακορντεόν), Σωκράτης Γουγουλίδης (ηχολήπτης)
Συνοδεύουν ο Αλέξανδρος Παπαγεωργόπουλος (κλαρίνο) και ο Χρήστος Γιαρένης (λαούτο, τραγούδι)
Χορεύουν:
•Θρακική Εστία Δράμας
•Εργαστήρι Λαογραφίας και Παραδοσιακού Χορού “Όρμος Καστοριάς”
•Πολιτιστικό Σωματείο “Χοροστάτες”
➢Πέμπτη 1 Ιουλίου
Αφιέρωμα στην παράδοση της Κρήτης και του Πόντου
Αλέξης Παρχαρίδης, Μανώλης Λιανουδάκης
Καλλιτεχνική συνάντηση της λεβεντιάς και της λαϊκής κληρονομιάς της Κρήτης και του Πόντου μέσα από μουσικά δρώμενα που αναδεικνύουν ήθη, έθιμα και παραδόσεις, με σεβασμό στην ιστορία των Ποντίων και των Κρητών και τη συμμετοχή των καταξιωμένων Αλέξη Παρχαρίδη και Μανώλη Λιανουδάκη.