Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Δήμος Δέλτα

Αυτοψία σε κατεστραμμένες μυδοκαλλιέργειες, στις εκβολές  του ποταμού Λουδία

Η ελληνική παραγωγή μυδιών γίνεται στη συντριπτική της πλειοψηφία στο Θερμαϊκό Κόλπο

Αυτοψία σε μαζικά κατεστραμμένες μυδοκαλλιέργειες, στις εκβολές  του ποταμού Λουδία, στα Κύμινα, πραγματοποίησε σήμερα το πρωί, υπό τον Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης, Κ. Γιουτίκα, διευρυμένο κλιμάκιο των αρμόδιων Διευθύνσεων της  Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, καθώς και  της  Αποκεντρωμένης  Διοίκησης  Μακεδονίας – Θράκης, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας, Γ. Κεφαλά και τη συμμετοχή  του καθηγητή Βιολογίας  του ΑΠ.Θ. Β. Μιχαηλίδη, εκπροσώπων των συλλογικών οργάνων των μυδοκαλλιεργητών από τη Θεσσαλονίκη και την Πιερία, καθώς  και του Αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας  του Δ. Δέλτα, Κ. Βερβίτη.

Όπως τόνισαν οι  εκπρόσωποι των μυδοκαλλιεργητών, προς  τους  δύο Αντιπεριφερειάρχες και τα μέλη του κλιμακίου, «ο  αφανισμός των μυδιών είναι πρωτοφανής και αφορά σε όλο τον Θερμαϊκό Κόλπο. Σαν να μπήκε φωτιά στη θάλασσα και τα έκαψε όλα. Όχι μόνο  δεν έχει απομείνει τίποτα στις καλλιέργειες, αλλά καταστράφηκε μαζικά και ο γόνος. Μπαίνουμε σε βαθιά  ύφεση, αφού δεν θα μπορέσουμε να έχουμε παραγωγή ούτε την επόμενη χρονιά. Χρειαζόμαστε αποτελεσματική  στήριξη από την Πολιτεία, για να μπορέσουμε  να ανταπεξέλθουμε».

Επισημαίνεται ότι η ελληνική παραγωγή μυδιών γίνεται στη συντριπτική της πλειοψηφία στο Θερμαϊκό Κόλπο, (Θεσσαλονίκη, Ημαθία, Πιερία). Το παραγόμενο προϊόν είναι  αναγνωρισμένης υψηλής ποιότητας και  κατά  90%  εξάγεται  σε Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία.

Οι μυδοκαλλιεργητές εκτιμούν ότι η αιτία  της ολοσχερούς καταστροφής, είναι οι υψηλές θερμοκρασίες στο θαλάσσιο περιβάλλον, εξαιτίας  του φετινού  παρατεταμένου καύσωνα. Ωστόσο, το κλιμάκιο έλαβε δείγματα νερού και σάρκας  μυδιών, στα οποία  θα γίνουν  εργαστηριακές αναλύσεις, ώστε να εντοπιστεί η ακριβής αιτία και να αποτιμηθεί συνολικά η κατάσταση.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, υπογράμμισε ότι όλοι οι συναρμόδιοι φορείς που εκπροσωπήθηκαν σήμερα στο διευρυμένο κλιμάκιο, θα είναι  σε συνεχή συνεργασία το επόμενο διάστημα, για  να αποτιμήσουν και να τεκμηριώσουν με στοιχεία την έκταση του προβλήματος, αλλά και για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του κλάδου.

«Είμαστε εδώ όλοι μαζί, δηλώνοντας ότι θα συνεργαστούμε προκειμένου να αποζημιωθούν άμεσα οι μυδοκαλλιεργητές. Σκοπεύουμε  να δουλέψουμε και να απευθυνθούμε συντονισμένα στην κυβέρνηση, γιατί είναι επίσης  απολύτως αναγκαίο να υπάρξουν  ειδικά  μέτρα στήριξης  του κλάδου το 2025, που δεν θα υπάρχει παραγωγή, σε συνδυασμό με ρυθμίσεις που θα επιτρέψουν την συνέχιση  της μυδοκαλλιέργειας στο Θερμαϊκό Κόλπο», τόνισε ο κ. Γιουτίκας.

Στο διευρυμένο κλιμάκιο, μετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Γ. Κεφαλάς, ο Διευθυντής Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης Χρ. Μακρίδης και τα στελέχη της Διεύθυνσης, Αθ. Κούττος και Δ.Λιαμάδης, ο  Γενικός Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας  και Κτηνιατρικής της  ΠΚΜ, Κ. Τερτιβανίδης, η Διευθύντρια Αγροτικής Οικονομίας και Αλιείας της ΠΚΜ, Γλ. Καραλή,  ο Προϊστάμενος  του Τμήματος Αλιείας της ΠΚΜ, Πλ. Κλεανθίδης, η Διευθύντρια Κτηνιατρικής της  ΠΚΜ, Μ. Μπόρη, η Διευθύντρια Κτηνιατρικής της ΜΕΘ, Ν. Περιστέρα, η  Προϊσταμένη του Τμήματος  Αλιείας της  Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Αλιείας της ΜΕΘ, Χρ. Καρλή, ο Καθηγητής Βιολογίας Α.Π.Θ., Β. Μιχαηλίδης και  ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Δέλτα, Κ. Βερβίτης.

Από την πλευρά των μυδοκαλλιεργητών μετείχαν ο Πρόεδρος του  Αλιευτικού Συλλόγου Κυμίνων, Χρ. Μπακάλης, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Μυδοκαλλιεργητών Χαλάστρας Ευ. Κουτρούτσιος, ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Μυδοκαλλιεργητών Μακρύγιαλου, Αν. Δραγάνης και μυδοκαλλιεργητές  του Δ. Δέλτα.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement