Εκστρατεία συμμετοχικής χρηματοδότησης, με την υποστήριξη της ΠΚΜ προκειμένου να καταστεί επισκέψιμη η περιοχη
Όταν ο Γιώργος Κωνσταντινίδης ήταν παιδί, πήγαινε εκδρομή με το σχολείο στο δέλτα του Γαλλικού ποταμού ενώ στην ίδια περιοχή γιόρταζε την Πρωτομαγιά η οικογένειά του όπως και πολλές άλλες οικογένειες από την περιοχή. Αρκετά χρόνια μετά ο τόπος εγκαταλείφθηκε, αποτέλεσε σημείο απόθεσης σκουπιδιών και μπαζών αλλά και περιοχή παράνομου κυνηγιού. Τα μονοπάτια καταστράφηκαν και στο σημείο που σχηματίζονται λίμνες στο δέλτα του ποταμού, η πλωτή γέφυρα έχει φύγει από τη θέση της, με συνέπεια ο σημερινός επισκέπτης να αναγκάζεται να κάνει μια παράκαμψη 2,5 χιλιομέτρων σε ένα μονοπάτι 3,5 χιλιομέτρων για να ξαναβρεθεί στην απέναντι πλευρά της γέφυρας. Παρεμβάσεις σε αυτή την περιοχή σχεδιάζει σήμερα ο φορέας «Εχεδώρου Φύσις» στο πλαίσιο μιας εκστρατείας συμμετοχικής χρηματοδότησης, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να καταστεί επισκέψιμη και να αποτελέσει μια διέξοδο αναψυχής για τους Θεσσαλονικείς, καθώς απέχει μόλις δέκα χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης.
Εκστρατεία για την επαναλειτουργία των μονοπατιών
Μιλώντας σε διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε η Αυτοτελής Διεύθυνση Υποστήριξης Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και το One Stop Liaison Office το εργαλείο της συμμετοχικής χρηματοδότησης Crowdfunding, o κ. Κωνσταντινίδης έκανε λόγο για «έναν τόπο μαγικό, ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς» ενώ γνωστοποίησε ότι στόχος της εκστρατείας είναι η επαναλειτουργία των μονοπατιών στο δέλτα του Γαλλικού για τους παρατηρητές πουλιών και τους πεζοπόρους, η αποκατάσταση και συντήρηση της πλωτής γέφυρας που κόβει το μονοπάτι στη μέση, η αποκατάσταση των φθορών της γέφυρας που μπαίνει στο Δέλτα, η στεγάνωση του παρατηρητηρίου Ίκαρος και η τοποθέτηση πινακίδων σήμανσης. Η εκστρατεία υλοποιείται μέσω της πλατφόρμας goteo για έργα με κοινωνικό και κοινωφελή χαρακτήρα και έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής το ποσό των 635 ευρώ ενώ χρειάζονται αρκετά περισσότερα για τη χρηματοδότηση των δράσεων.
Εκστρατεία για την περίθαλψη και φροντίδα άγριων ζώων
Από την πλευρά του ο Σταύρος Καλπάκης από τη «Δράση για την Άγρια Ζωή» παρουσίασε τη δεύτερη εκστρατεία συμμετοχικής χρηματοδότησης που πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Περιφέρειας με σκοπό τη δημιουργία νέων υποδομών, την απόκτηση εξειδικευμένου εξοπλισμού και την προμήθεια των απαραίτητων αναλώσιμων για τη φροντίδα των υπό νοσηλεία ζώων. Με το έργο θα δημιουργηθεί κλωβός επανένταξης θηλαστικών, θα γίνει πιο εύκολη η αποκατάσταση της υγείας των θαλασσοπουλιών και άλλων πουλιών που θα έχουν λερωθεί από πετρέλαιο, λάδια και άλλες ουσίες και θα τοποθετηθούν κάμερες παρακολούθησης άγριων ζώων στις φωλιές τους. Η εκστρατεία έχει συγκεντρώσει ως τώρα το ποσό των 7.546 ευρώ και συνεχίζεται.
Μιλώντας στην εκδήλωση ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «τα πλάνα που παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση δεν είναι ούτε από τον Αμαζόνιο ούτε από το Μαϊάμι αλλά από μια περιοχή που βρίσκεται σε απόσταση δέκα χιλιομέτρων από το κέντρο της Θεσσαλονίκης». Τόνισε, άλλωστε, ότι «είναι μια πολύ μεγάλη ευκαιρία να συμβάλλουμε όλοι στην μεγάλη προσπάθεια που γίνεται από δύο μη κερδοσκοπικούς φορείς που δραστηριοποιούνται στην περιοχή» η οποία, όπως υπογράμμισε, μπορεί να καταστεί και επισκέψιμη και να συνδεθεί λειτουργικά με τον υπόλοιπο αστικό ιστό της πόλης.
Σημειώνεται ότι η δράση γίνεται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έργου «Blue Crowdfunding», στο οποίο μετέχει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ως εταίρος μαζί με άλλες Περιφέρειες και φορείς, μέσω του Προγράμματος Διακρατικής Συνεργασίας Interreg Mediterranean 2014-2020. Τις υπηρεσίες που προσφέρει η Διεύθυνση Υποστήριξης Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, παρουσίασε στην εκδήλωση ο επικεφαλής της, Κωνσταντίνος Μιχαηλίδης ενώ το στέλεχος του Τμήματος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Συνεργασιών της Διεύθυνσης, Βασίλης Τσανίδης παρουσίασε τα αποτελέσματα έρευνας που έγινε στην Κεντρική Μακεδονία.
Έρευνα στην Κεντρική Μακεδονία για τη συμμετοχική χρηματοδότηση
Σύμφωνα με αυτά, ποσοστό 57,69% των συμμετεχόντων στην έρευνα απάντησαν ότι δεν γνωρίζουν ούτε συμμετείχαν ποτέ σε καμπάνια συμμετοχικής χρηματοδότησης ενώ ένα ποσοστό 42% συμμετείχε σε τέτοιου είδους εκστρατείες. Στο ερώτημα αν γνωρίζουν τις πλατφόρμες συμμετοχικής χρηματοδότησης στην Ελλάδα, η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων απάντησε αρνητικά. Ειδικά για τις εκστρατείες κοινωφελούς σκοπού οι συμμετέχοντες στην έρευνα απάντησαν στην πλειοψηφία τους ότι είναι σημαντικό για όσους συμμετέχουν σε αυτές τις εκστρατείες να υπάρχει ένας κοινωνικός αντίκτυπος της προτεινόμενης δράσης και αυξημένη εγγύηση από το φορέα που συμμετέχει στη δράση αυτή. Έργα με περιβαλλοντικό πρόσημο είναι, άλλωστε, πολύ υψηλά στη λίστα των πολιτών της Κεντρικής Μακεδονίας όσον αφορά στην πιθανή χρηματοδότηση και την προσβασιμότητα. Στην ερώτηση ποιες πιθανές συμμαχίες ή συνεργασίες θα ήταν πιο αποδοτικές για την εκστρατείες συμμετοχικής χρηματοδότησης, η πλειονότητα των συμμετεχόντων απάντησε ότι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και δημόσιος φορέας ή και όλοι οι οργανισμοί αυτοί μαζί είναι πολύ πιθανό να έχουν μεγαλύτερη ανταπόκριση. Τέλος οι πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας ανέφεραν ότι θα ήθελαν να υπάρχει μια εθνική πλατφόρμα που να προωθεί τα θέματα αυτά και μέσω της πλατφόρμας αυτής να γίνονται οι εκστρατείες.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ