Ένταξη της Πράξης «Κατασκευή δικτύου για την ύδρευση των οικισμών Κυμίνων και Μαλγάρων από το αντλιοστάσιο της ΕΥΑΘ στην Χαλάστρα»
Η ταλαιπωρία των χιλιάδων κατοίκων της περιοχής του Αξιού επιτέλους οδεύει προς το τέλος. Μετά από δεκαετίες χωρίς πρόσβαση σε πόσιμο νερό, έφτασε η ώρα να αποκατασταθεί αυτή η αδικία.
Βέβαια για να φτάσουμε ως εδώ χρειάστηκε η συνδρομή αρκετών ανθρώπων και φυσικά η καθοριστική συμβολή του προέδρου της ΔΕΥΑΔΔ κ. Σπύρου Σταματάκη ο οποίος έχει κατορθώσει το ακατόρθωτο, μια ΔΕΥΑΔΔ που φαινόταν ότι θα ήταν η νέα «προβληματική» επιχείρηση του δήμου Δέλτα, να μετασχηματιστεί σε μια επιχείρηση αποτελεσματική, με επάρκεια τέτοια που να εξασφαλίζει την διεκδίκηση πόρων και έργων για την περιοχή.
Έτσι φτάσαμε ως εδώ με τον Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ και ΤΣ κ. Γεώργιο Ζερβό να υπογράφει την Ένταξη της Πράξης «Κατασκευή δικτύου για την ύδρευση των οικισμών Κυμίνων και Μαλγάρων από το αντλιοστάσιο της ΕΥΑΘ στην Χαλάστρα» με Κωδικό ΟΠΣ 5112099 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» και στον Άξονα Προτεραιότητας «ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ – ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΑΠΟΔΟΤΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΡΩΝ (ΤΣ)». Η πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής.
Τι περιλαμβάνει η απόφαση
Αναλυτικά περιγράφεται παρακάτω τι περιλαμβάνει η απόφαση της ένταξης του έργου:
«4.Φυσικό αντικείμενο της πράξης: Το φυσικό αντικείμενο της πράξης είναι η κατασκευή έργου ύδρευσης των οικισμών Κυμίνων και Μαλγάρων του Δήμου Δέλτα. Αφορά σε νέο έργο υδροδότησης των οικισμών από το δίκτυο ύδρευσης του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης – από το αντλιοστάσιο της ΕΥΑΘ στη Χαλάστρα -, με κατασκευή υποδομών συλλογής, μεταφοράς, αποθήκευσης και διανομής πόσιμου νερού. Το έργο συμβάλλει στη βελτίωση ποιότητας των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων, αφού σκοπός του είναι η παροχή επαρκούς σε ποσότητα και κατάλληλου σε ποιότητα νερού ανθρώπινης κατανάλωσης στις ΤΚ Κυμίνων και Μαλγάρων, οι οποίοι σήμερα υδρεύονται από γεωτρήσεις με ακατάλληλο για ανθρώπινη χρήση νερό (μη αποδεκτές τιμές συγκεντρώσεων σε μαγγάνιο, αρσενικό και νιτρικά).
Σύμφωνα με την Τεχνική Περιγραφή, το έργο περιλαμβάνει:
- Κατασκευή καταθλιπτικού αγωγού μεταφοράς νερού από την Τ.Κ. Χαλάστρας στην Τ.Κ. Κυμίνων μήκους 5.565 μέτρων Φ300 από ελατό χυτοσίδηρο.
- Κατασκευή καταθλιπτικού αγωγού μεταφοράς νερού από την Τ.Κ. Κυμίνων στην Τ.Κ. Μαλγάρων μήκους 2.300 μέτρων Φ200 από ελατό χυτοσίδηρο.
- Κατασκευή αντλιοστασίου στην Τ.Κ. Χαλάστρας. Κατασκευή τριών δεξαμενών συνολικής χωρητικότητας 3.000 κυβικών μέτρων στην Τ.Κ. Χαλάστρας.
- Κατασκευή δύο δεξαμενών συνολικής χωρητικότητας 2.000 κυβικών μέτρων στην Τ.Κ. Κυμίνων – Μαλγάρων.
- Κατασκευή μίας δεξαμενής συνολικής χωρητικότητας 1.000 κυβικών μέτρων στην Τ.Κ. Μαλγάρων.
- Κατασκευή συστήματος τηλεελέγχου – τηλεχειρισμού για την λειτουργία – εποπτεία του αντλιοστασίου και του δικτύου ύδρευσης.
- Ανακατασκευή των αντλιοστασίων Κυμίνων και Μαλγάρων προς τους δύο Υδατόπυργους αντίστοιχα.
- Εγκατάσταση συστήματος τηλε-ελέγχου και τηλεχειριρσμού για τον έλεγχο της παροχής και τη μείωση των διαρροών.
Παραδοτέα πράξης:
- Αγωγός από ελατό χυτοσίδηρο μήκους 5.565 μέτρων DN 300 κλάσης 30 ατμοσφαιρών
- Αγωγός από ελατό χυτοσίδηρο μήκους 2.300 μέτρων DN 200 κλάσης 30 ατμοσφαιρών
- Έξι ανοξείδωτες μεταλλικές δεξαμενές κατάλληλες για πόσιμο νερό χωρητικότητας έκαστη 1.000 κυβικών μέτρων.
- Αντλιοστάσιο κατάθλιψης με 100% εφεδρεία για τις αντλίες με αυτονομία μέσω ηλεκτροπαραγωγού ζεύγους.
- Ανακατασκευή του αντλιοστασίου Κυμίνων – Μαλγάρων προς τους υδατόπυργους των οικισμών με ταυτόχρονη τοποθέτηση ηλεκτροπαραγωγού ζεύγους.
- Πλήρης ηλεκτρονική παρακολούθηση του έργου μέσω συστήματος τηλεελέγχου – τηλεχειρισμού».
Πηγή:dpress.gr