Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Δήμος Δέλτα

Στα ίχνη του λαγόγυρου στη Δυτ.Θεσσαλονίκη

Αυτό το διάστημα είναι σε εξέλιξη η φάση καταγραφής πληθυσμών και δειγματοληψιών ζώων

Ευχάριστα είναι τα νέα από το πεδίο της καταγραφής του λαγόγυρου, καθώς η ερευνητική ομάδα που έχει συσταθεί σε μία συνεργασία του Τμήματος Βιολογίας και Κτηνιατρικής του ΑΠΘ, εντόπισε αυτές τις ημέρες ένα νέο –και αρκετά μεγάλο- πληθυσμό στην περιοχή κοντά στο χωριό Γέφυρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας μετέφερε η ερευνήτρια Λήδα Ράμμου, καταγράφηκαν περίπου πενήντα συστήματα λαγουμιών που μπορεί να σημαίνουν την ύπαρξη 25-30 ζώων, αριθμός αρκετά σημαντικός για ένα είδος ο πληθυσμός του οποίου συρρικνώνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η καταγραφή έγινε στο πλαίσιο του έργου «Παρακολούθηση των πληθυσμών του λαγόγυρου Spermophilus citellus εντός της περιοχής ευθύνης του ΦΔΠΠ Θερμαϊκού κόλπου και τεκμηρίωση των προτεραιοτήτων διαχείρισης του» που υλοποιείται για το Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου με χρηματοδότηση από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ.

Αυτό το διάστημα –και για όσο παραμένουν ενεργά τα ζώα πριν μπουν σε χειμέρια νάρκη- βρίσκεται σε εξέλιξη η φάση της καταγραφής πληθυσμών και των δειγματοληψιών ζώων, προκειμένου να γίνουν γενετικές και παρασιτολογικές αναλύσεις.

Στόχος είναι να διαπιστωθεί η πληθυσμιακή εξάπλωση και η κατάσταση των πληθυσμών και των ενδιαιτημάτων του λαγόγυρου.

Αντίστοιχη έρευνα γίνεται και στις άλλες περιοχής της Π. Π. Δέλτα Αξιού, όπου υπάρχουν λαγόγυροι, όπως το Ανατολικό, το Καλοχώρι, οι εκβολές του Λουδία και ο Μικρόκαμπος Πικρολίμνης.

Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, την επόμενη χρονιά οι μελετητές θα κληθούν να προτείνουν διαχειριστικά μέτρα για την προστασία και διατήρηση του είδους.

Πηγή φωτογραφίας: Facebook Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement