Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Δήμος Δέλτα

Υπεγράφη η ΚΥΑ για τη μετατροπή του Καλοχωρίου Θεσσαλονίκης σε επιχειρηματικό πάρκο εξυγίανσης

Ποια ήταν η κατάσταση στην περιοχή

Την πεποίθηση ότι η περιοχή του Καλοχωρίου περνάει πλέον από την εποχή της άτυπης βιομηχανικής συγκέντρωσης στην εποχή του οργανωμένου επιχειρηματικού πάρκου, σε μια έκταση άνω των 11.000 στρεμμάτων, εκφράζει ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, με αφορμή τη σχετική απόφαση των υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ανάπτυξης, με την οποία η περιοχή χαρακτηρίζεται ως άτυπη βιομηχανική συγκέντρωση, η οποία χρήζει περιβαλλοντικής και λειτουργικής εξυγίανσης.     

Σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Τζιτζικώστας κάνει λόγο για «μια επιτυχία για τη δυτική Θεσσαλονίκη, για την ανάπτυξη συνολικά της Κεντρικής Μακεδονίας και για την προστασία του περιβάλλοντος» αλλά και για μια «μεγάλη παρακαταθήκη που αφορά περίπου 900 επιχειρήσεις, 6.000 εργαζόμενους και όλη την τοπική κοινωνία της δυτικής Θεσσαλονίκης» καθώς, όπως λέει, το Καλοχώρι πρωταγωνιστεί στον δευτερογενή τομέα αφού εκεί παράγεται περίπου το 15% του εγχώριου βιομηχανικού ΑΕΠ.  

Σημειώνει μάλιστα ότι προηγήθηκε ένας σκληρός και πολυετής αγώνας από την Περιφέρεια που ανέλαβε σχετική πρωτοβουλία σε συνεργασία με τους Δήμους Αμπελοκήπων – Μενεμένης και Δέλτα και με τους εμπλεκόμενους φορείς. Ειδικότερα, όπως επισημαίνει, «η Περιφέρεια αξιοποίησε ευρωπαϊκά προγράμματα ενώ μέσα από σχετική μελέτη διαγνώστηκε το σύνολο των προβλημάτων και προτάθηκαν συγκεκριμένες λύσεις, που ήδη εφαρμόζονται σε ό,τι αφορά στο περιβάλλον και την προστασία του και την αποκατάσταση του θαλασσίου μετώπου, ώστε να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την ενοποίηση και ανάπλαση των 40 χιλιομέτρων της παραλίας της Θεσσαλονίκης, από το Καλοχώρι ως το Αγγελοχώρι».

Παράλληλα κατατέθηκε από την Περιφέρεια ολοκληρωμένο σχέδιο για το Καλοχώρι και πήρε πια το πράσινο φως, γεγονός που ο Περιφερειάρχης χαρακτηρίζει «δικαίωση στη μεγάλη προσπάθεια για ανάπτυξη και για βελτίωση του περιβάλλοντος, ειδικά στη δυτική Θεσσαλονίκη».

Ποιά ήταν η κατάσταση στην περιοχή    

Για την κατάσταση που επικρατούσε επί χρόνια αναφέρει ότι στην περιοχή που χωροθετείται από το δυτικό παράκτιο μέτωπο της Θεσσαλονίκης και εκτείνεται βόρεια και νότια του άξονα ΠΑΘΕ, από τη δεκαετία του 1960 υπήρχε άναρχη εγκατάσταση μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων του δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα, χωρίς πολεοδομική οργάνωση και χωρίς τα απαιτούμενα τεχνικά έργα και υποδομές.     

Ο κ. Τζιτζικώστας χαρακτηρίζει τις εξελίξεις για το Καλοχώρι ως «ένα μεγάλο βήμα» για να πετύχει η Περιφέρεια το στόχο να δημιουργήσει τη  Μακεδονία του 2030 και προσθέτει: «είναι η πρώτη φορά που τέτοιας κλίμακας παρεμβάσεις θα γίνουν σε μια περιοχή εξαιρετικά ευαίσθητη, σε μια περιοχή που επί πολλά χρόνια έμεινε ξεχασμένη συσσωρεύοντας προβλήματα».

Πρότυπο και για άλλες περιοχές η περίπτωση της Θεσσαλονίκης     

Ως ισχυρός αναπτυξιακός πόλος για τη δυτική Θεσσαλονίκη θα λειτουργήσει το επιχειρηματικό πάρκο εξυγίανσης (ΕΠΕ), που σχεδιάζεται να δημιουργηθεί στην περιοχή όπου σήμερα βρίσκεται η ‘Ατυπη Βιομηχανική Συγκέντρωση (ΑΒΣ) του Καλοχωρίου, όπως επισημαίνει από την πλευρά του ο Δημήτρης Σαμαράς, πρόεδρος του ομίλου «Σαμαράς & Συνεργάτες Α.Ε.- Σύμβουλοι Μηχανικοί», που εκπόνησε τις σχετικές μελέτες για λογαριασμό της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας.     

Σύμφωνα με τον ίδιο, με τη δημοσίευση του σχετικού ΦΕΚ, η ΑΒΣ Καλοχωρίου γίνεται η πρώτη της χώρας, που χαρακτηρίζεται θεσμικά ως τέτοια με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) κι ο χαρακτηρισμός αυτός ανοίγει τον δρόμο για την επίλυση ενός πάγιου αιτήματος της τοπικής επιχειρηματικότητας. Το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης θα αποτελέσει δε πρότυπο για τη μεθόδευση της εξυγίανσης και άλλων αντίστοιχων περιοχών στην Ελλάδα, οι οποίες είναι πολυάριθμες, όπως έχει αναδειχθεί από το «Επιχειρησιακό Σχέδιο για την ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων» της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας (σ.σ. σύμφωνα με παλαιότερο ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ, συνολικά στην Κεντρική Μακεδονία υπάρχουν περίπου 30 άτυπες βιομηχανικές συγκεντρώσεις, οι οποίες καλύπτουν εμβαδόν περίπου 90.000 στρεμμάτων, με σημαντική δραστηριότητα σε Νεοχωρούδα, Θέρμη και Ωραιόκαστρο).     

Όπως επισημαίνει ο κ.Σαμαράς, με τις μελέτες της εταιρείας τεκμηριώθηκε η ανάγκη πολεοδομικής και περιβαλλοντικής εξυγίανσης της περιοχής, μέσω -μεταξύ άλλων- της καταγραφής της υφιστάμενης κατάστασης και της ανάλυσης όλων των χωροταξικών και τεχνικών χαρακτηριστικών. 

Η αίτηση για την έκδοση της ΚΥΑ υποβλήθηκε από την Περιφέρεια     

Υπενθυμίζεται ότι η αίτηση για την έκδοση της ΚΥΑ υπεβλήθη από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ως επισπεύδουσα κατά τον νόμο και συνυπογράφηκε από το σύνολο των φορέων που εκπροσωπούν τις επιχειρήσεις, αλλά και από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας (ΤΕΕ/ΤΚΜ) και από τους αρμόδιους δήμους Δέλτα και Αμπελοκήπων-Μενεμένης. Μάλιστα, ο αρμόδιος περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας, δεσμεύτηκε πέρυσι για την κάλυψη μέρους ή του συνόλου του κόστους των μελετών και των έργων υποδομής του ΕΠΕ Καλοχωρίου μέσω του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας, με σκοπό τον περιορισμό του προϋπολογισμού του επιχειρηματικού σχεδίου ανάπτυξης και κατ’ επέκταση τη μείωση των χρηματικών εισφορών των ιδιοκτητών γης για την εφαρμογή του ρυμοτομικού σχεδίου και την ανάπτυξη των κοινόχρηστων-κοινωφελών υποδομών του ΕΠΕ.     

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Σαμαράς, το επιχειρηματικό πάρκο θα διαχειρίζεται ανώνυμη εταιρεία ειδικού σκοπού (Εταιρεία Ανάπτυξης & Διαχείρισης Επιχειρηματικού Πάρκου – ΕΑΔΕΠ), που θα πρέπει πρώτα να συσταθεί για αυτόν τον σκοπό. Στην ΕΑΔΕΠ θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν οι εγκατεστημένες επιχειρήσεις οι οποίες θα αποφασίζουν οι ίδιες για την ανάπτυξη και λειτουργία του Πάρκου, σύμφωνα με τις ανάγκες τους, ενώ η Περιφέρεια και λοιποί φορείς που θα συμμετέχουν, θα συνεπικουρούν τις σχετικές ενέργειες και αποφάσεις.

 Υπεγράφη η ΚΥΑ για τη μετατροπή του Καλοχωρίου Θεσσαλονίκης σε επιχειρηματικό πάρκο εξυγίανσης

Επιταχύνονται οι διαδικασίες για την μετατροπή της περιοχή Καλοχωρίου Θεσσαλονίκης από ‘Ατυπη Βιομηχανική Συγκέντρωση σε Επιχειρηματικό Πάρκο Εξυγίανσης, καθώς υπεγράφη η απόφαση ότι «χρήζει περιβαλλοντικής και λειτουργικής εξυγίανσης».Κατά συνέπεια, οργανώνεται η μεγαλύτερη άτυπη βιομηχανική συγκέντρωση στη χώρα, έκτασης 11.293 στρεμμάτων, με εκατοντάδες επιχειρήσεις όλων των κλάδων, από τη μεταποίηση και τις μεταφορές μέχρι τα logistics.

Στην περιοχή θα δημιουργηθεί Επιχειρηματικό Πάρκο Εξυγίανσης (ΕΠΕ) τα ακριβή όρια του οποίου θα προσδιοριστούν με υπουργική απόφαση.Όπως σημειώνεται στην σχετική απόφαση, που υπογράφουν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, η υφυπουργός Ανάπτυξης ‘Αννα Μάνη και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νικόλαος Ταγαράς, η οποία δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια, στην συγκεκριμένη περιοχή διαπιστώθηκαν σημαντικά περιβαλλοντικά και λειτουργικά προβλήματα και καλύπτεται η απαίτηση της νομοθεσίας για να δημιουργηθεί ΕΠΕ, καθώς το άθροισμα των επιφανειών κάλυψης των δομημένων γηπέδων ανέρχεται στο 15% της συνολικής οριοθετημένη έκτασης και η απαιτούμενη συνολική προς οριοθέτηση έκταση έχει εμβαδόν άνω των 100 στρεμμάτων.Στόχος είναι η δημιουργία ενός πλήρως οργανωμένου επιχειρηματικού πάρκου, που θα προσδώσει έντονη αναπτυξιακή δυναμική και ώθηση συνολικά στην οικονομία της Κεντρικής Μακεδονίας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement