Εκδήλωση στο 4ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου
Με υπέροχο τρόπο «παντρεύτηκαν» η σύγχρονη ποίηση και η μουσική στην εκδήλωση που διοργάνωσαν με επιτυχία στο 4ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας του Δήμου Ωραιοκάστρου, με τίτλο «Η σύγχρονη ποίηση “βάλσαμο” για τον άνθρωπο της πόλης».
Στην εκδήλωση μίλησαν οι εκπαιδευτικοί – ποιητές Αφροδίτη Διαμαντοπούλου, Βαγγέλης Δρόσος και Παρασκευή Μπαράκη, ενώ συμμετείχαν ο μαέστρος, Αχιλλέας Ρούσσης και παιδιά-μέλη της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Ωραιοκάστρου.
«Η διοίκηση του Δήμου Ωραιοκάστρου υποστηρίζει και ενισχύει τις πολιτιστικές δράσεις και στηρίζει έμπρακτα τους πολιτιστικούς φορείς του τόπου μας, συνδιοργανώνοντας μαζί τους εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου. Απόψε έχουμε τη χαρά να διοργανώνουμε μια εκδήλωση που αναδεικνύει τα οφέλη της σύγχρονης ποίησης για τον άνθρωπο της πόλης με εξαιρετικούς ομιλητές και με την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου μας», ανέφερε η Χριστίνα Ζάπρα, αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτισμού, μεταφέροντας τον χαιρετισμό του δημάρχου Ωραιοκάστρου, Παντελή Τσακίρη.
Την εκδήλωση συντόνισε και παρουσίασε η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ωραιοκάστρου και της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, Ευαγγελία Δρόσου.
Την εκδήλωση άνοιξε η κ. Μπαράκη, η οποία απήγγειλε ποιήματα της κ. Διαμαντοπούλου, αναλύοντας στοιχεία τους και ταξιδεύοντας το κοινό στον κόσμο της ποίησης, έναν κόσμο όπου μπορεί ο καθένας να βρει το καταφύγιο του, όπως επισημάνθηκε.
Η ποιήτρια- φιλόλογος, Αφροδίτη Διαμαντοπούλου, διάβασε ποιήματά της και ανέδειξε την αξία της δημιουργικής γραφής στα παιδιά, καθώς επίσης και τη συμβολή του σχολείου στην κινητοποίηση των παιδιών ώστε να ασχοληθούν με την ποίηση και τη λογοτεχνία, γενικότερα.
Ο Βαγγέλης Δρόσος μίλησε για τη σπουδαιότητα κάθε μορφής Τέχνης, αλλά κυρίως της ποίησης μέσα από την οποία ο καθένας μας μπορεί να λυτρωθεί, να «ημερεύσει» την ψυχή του και να ξεφύγει από την ασχήμια της καθημερινότητας, τα προβλήματα του σήμερα. Όπως χαρακτηριστικά είπε η εισαγωγή της ποίησης στα σχολεία είναι αναγκαία και επιβάλλεται μέσα από το ρόλο του εκπαιδευτικού, που μπορεί να δημιουργήσει κατάλληλες συνθήκες, ώστε να φέρει το παιδί – μαθητή σε μια πρώτη επαφή με αυτήν.
Την εκδήλωση πλαισίωσαν μουσικά με μελοποιημένα ποιήματα του Σεφέρη κι άλλων ποιητών ο μαέστρος, Αχιλλέας Ρούσσης και παιδιά-μέλη της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Ωραιοκάστρου.
Λίγα λόγια για τους ομιλητές
Η Παρασκευή Μπαράκη είναι φιλόλογος και εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως καθηγήτρια φιλολογικών μαθημάτων. Αποφοίτησε από το τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, ακολουθώντας την ειδίκευση της Μεσαιωνικής & Νεοελληνικής Φιλολογίας. Συνέχισε τις σπουδές της στο πρόγραμμα των μεταπτυχιακών σπουδών του ίδιου πανεπιστημίου με ειδίκευση τη Νεοελληνική Φιλολογία στο Δ.Π.Θ. Η Διδακτορική της διατριβή αφορά στη σύγχρονη ελληνική ποίηση, στον αμερικανικό μεταμοντερνισμό και στη φιλοσοφία του 20ου αιώνα. Γράφει ποιήματα κάποια από τα οποία έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά.
Η Αφροδίτη Διαμαντοπούλου γεννήθηκε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτος του τμήματος Φιλοσοφίας- Παιδαγωγικής- Ψυχολογίας και κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στην «Επικοινωνία και τον Πολιτισμό», του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Έχει βραβευτεί σε ποιητικούς διαγωνισμούς και ποιήματά της έχουν δημοσιευτεί σε έντυπα και ηλεκτρονικά περιοδικά. Παραδίδει μαθήματα δημιουργικής γραφής στην ποίηση σε ομάδες μαθητών.
Ο Βαγγέλης Δρόσος ζει στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης. Είναι απόφοιτος του Αμερικανικού Κολλεγίου Ανατόλια. Τελείωσε το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης της Παιδαγωγικής Σχολής Φλώρινας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου MAed (LancasterUniversity, UK). Από το 2002 εργάζεται στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Παράλληλα, έχει διδάξει σε μεταπτυχιακό επίπεδο σε Ελλάδα και Κύπρο, αλλά και σε σεμινάρια ενδοσχολικής επιμόρφωσης εκπαιδευτικών και διά βίου μάθησης. Έχει λάβει μέρος ως ομιλητής σε πανελλήνια και διεθνή επιστημονικά συνέδρια. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά, ενώ είναι και συγγραφέας εννέα βιβλίων. Είναι διευθυντής του 3ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου Θεσσαλονίκης που συνεργάζεται με το Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ. Ποιήματά του έχουν βραβευθεί σε πανελλήνιους και ευρωπαϊκούς ποιητικούς διαγωνισμούς, έχουν συμπεριληφθεί σε ποιητικές ανθολογίες και έχουν δημοσιευθεί σε έντυπα και ηλεκτρονικά λογοτεχνικά περιοδικά. Διηγήματά του και παραμύθια του έχουν διακριθεί σε πανελλήνιους διαγωνισμούς. Το 2021 συμπεριλήφθηκε στη βραχεία λίστα για το Βραβείο Μεσογειακής Ποίησης.