Δ. Ωραιοκάστρου: Το ρομπότ που αξιοποιείται στις υπηρεσίες του έργου «RemoteCARE»
Παρουσιάστηκαν το σύνολο των δράσεων και ανθρωπόμορφο ρομπότ που προωθεί τα οφέλη της προληπτικής ιατρικής
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η Τελική Εκδήλωση Ευαισθητοποίησης (Δράση 2.1.2), στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «Remote Healthcare Service Provision» και το ακρωνύμιο «RemoteCARE» του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας INTERREG V-A «Ελλάδα – Βουλγαρία 2014-2020», το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους των χωρών που συμμετέχουν.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου από τον Δήμο Ωραιοκάστρου, ο οποίος αποτελεί τον Επικεφαλής Δικαιούχο του έργου, την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2022.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι του Δήμου και του Αναδόχου του έργου, η επιστημονική ομάδα του οχήματος του «RemoteCare», εκπρόσωποι από το σύνολο των δικαιούχων του έργου και της Κοινής Γραμματείας του Προγράμματος INTERREG V-A «Ελλάδα – Βουλγαρία 2014-2020», καθώς και εκπρόσωπος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του έργου από το Τμήμα Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Δήμου Ωραιοκάστρου και συζητήθηκε η βιωσιμότητα του προγράμματος, με στόχο τη συνέχισή του. Στο πλαίσιο αυτό επισημάνθηκε ότι κατά την εφαρμογή του προγράμματος υπήρξαν χιλιάδες ωφελούμενοι κάτοικοι του Δήμου Ωραιοκάστρου, οι οποίοι δέχθηκαν υπηρεσίες προληπτικής ιατρικής εντελώς δωρεάν στον τόπο κατοικίας τους και τονίστηκε ότι γίνονται ενέργειες από τον Δήμο Ωραιοκάστρου, με σκοπό το έργο του RemoteCare να συνεχίσει να παρέχει και στο μέλλον τις υπηρεσίες του στους πολίτες. Ακόμη αναφέρθηκε ότι μεταξύ των δικαιούχων του προγράμματος συμφωνήθηκε καταρχήν να υπογραφεί Μνημόνιο Συνεργασίας για τη συνέχιση των δράσεων προληπτικής ιατρικής.
Επιπλέον, κατά την διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν οι νέες υπηρεσίες προληπτικής ιατρικής που παρέχονται από τον Δήμο Ωραιοκάστρου και έγινε επίδειξη ενός ανθρωπόμορφου ρομπότ που αξιοποιείται στις υπηρεσίες του έργου, με στόχο να προωθήσει μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων τα οφέλη της προληπτικής ιατρικής και να ενημερώσει τους πολίτες για τις δράσεις που υλοποιούνται στον Δήμο Ωραιοκάστρου. Επίσης, στην εκδήλωση οι εργαζόμενοι στην κινητή μονάδα «RemoteCare» μοιράστηκαν τη θετική εμπειρία που έχουν από την ανταπόκριση των κατοίκων.
Το ίδιο θετική ήταν η ανταπόκριση των κατοίκων και από την άλλη πλευρά των συνόρων, στη Βουλγαρία και συγκεκριμένα στο Petrich και στο Sandanski, όπως παρουσιάστηκε από τον Δικαιούχο 3 – MPHAT «SOUTHWEST HOSPITAL».
Οι εκπρόσωποι του Δικαιούχου 2 του έργου – ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ αναφέρθηκαν στη διαλειτουργικότητα των συστημάτων του «RemoteCARE» με τις υπόλοιπες υφιστάμενες εθνικές υπηρεσίες υγείας και στη διάδοση των αποτελεσμάτων των έργου πέραν των ορίων της διασυνοριακής περιοχής Ελλάδας – Βουλγαρίας και το ενδιαφέρουν που προσελκύουν στο εξωτερικό.
Τον χαιρετισμό του Δημάρχου Ωραιοκάστρου, Παντελή Τσακίρη, μετέφερε η Γενική Γραμματέας του Δήμου Ωραιοκάστρου, Αναστασία Σισμανίδου. «Όλοι οι δημότες μας αξίζουν να έχουν εύκολη πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες υγείας και η γεωγραφική τοποθεσία δεν θα πρέπει να αποτελεί εμπόδιο – ειδικά όταν μιλάμε για χωριά που απέχουν από κεντρικές δομές υγείας και ακόμη ειδικότερα όταν μιλάμε για ηλικιωμένους συμπολίτες μας. Με την υλοποίηση αυτού του έργου δείχνουμε έμπρακτα ότι είμαστε δίπλα στους δημότες μας και ότι επιδιώκουμε συστηματικά να κάνουμε τη ζωή τους καλύτερη με απτές και μετρήσιμες δράσεις. Δείξαμε, έτσι, ότι δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση του προληπτικού ελέγχου, καθώς μάλιστα διευρύναμε τις προσφερόμενες υπηρεσίες προς όφελος των δημοτών και προσθέσαμε στοιχεία καινοτομίας, όπως σύγχρονο πελματογράφο, αλλά και ένα ευφυές ανθρωπόμορφο τροχοφόρο κοινωνικό ρομπότ το οποίο παραλάβαμε», σημείωσε στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης.
Η Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μελίνα Δερμετζοπούλου, σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά της ανέφερε ότι προσπάθειες, όπως αυτή, αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση και έχουν την υποστήριξη της Περιφέρειας, που υλοποιεί δράσεις ώστε να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και οι κάτοικοι των πιο απομακρυσμένων περιοχών.
Ο Ιωάννης Σπάνδος, Συντονιστής K.Γ. Διασυνοριακού Προγράμματος INTERREG V-A Ελλάδα-Βουλγαρία, συνεχάρη την προσπάθεια που έγινε από τους δικαιούχους του έργου και κλείνοντας ενημέρωσε ότι και στη νέα προγραμματική περίοδο ο τομέας της Υγείας αποτελεί και πάλι έναν από τους άξονες προτεραιότητας.
Η συγκεκριμένη πληροφορία σχολιάστηκε με ιδιαίτερη ικανοποίηση από το σύνολο των δικαιούχων του έργου, με δεδομένη την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας για τη συνέχιση των δράσεων του RemoteCare μετά το πέρας του παρόντος προγράμματος.
Στην εκδήλωση μεταφέρθηκε και ο χαιρετισμός της Αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτισμού του Δήμου Ωραιοκάστρου, Χριστίνας Ζάπρα, που για λόγους υγείας δεν κατάφερε να παραστεί. Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι «ο κόσμος αγκάλιασε το RemoteCare και με οδηγίες του Δημάρχου μας καταφέραμε να εξασφαλίσουμε νέα πρόσθετα κονδύλια για να ενισχύσουμε το ”RemoteCare” με νέες ειδικότητες ιατρών. Έτσι, πλέον οι κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών του Δήμου Ωραιοκάστρου μπορούν να εξετάζονται δωρεάν από γενικό ιατρό, νευρολόγο, φυσιοθεραπευτή, κοινωνικό λειτουργό, οδοντίατρο και ψυχολόγο. Ενδεικτικά, σας αναφέρω ότι οι πολίτες μας μπορούν να κάνουν εντελώς δωρεάν εξετάσεις όπως μέτρηση αρτηριακής πίεσης, μέτρηση οξυγόνου, μέτρηση σακχάρου, μέτρηση βάρους σώματος, μέτρηση καρδιακού παλμού, παροχή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, νευρολογική εξέταση, φυσιοθεραπευτική εξέταση, οδοντιατρική εξέταση».