Ο Δ. Ωραιοκάστρου μεταξύ των πρώτων Δήμων που ολοκλήρωσε την εκπόνηση Σχεδίου Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων
Το Σχέδιο Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων του Δήμου Ωραιοκάστρου χρηματοδοτήθηκε από το Πράσινο Ταμείο
Ο Δήμος Ωραιοκάστρου είναι μεταξύ των πρώτων Δήμων της χώρας που ολοκλήρωσε την εκπόνηση του Σχεδίου Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΣΦΗΟ) για την περιοχή αρμοδιότητάς του. Το Σχέδιο Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΣΦΗΟ) του Δήμου Ωραιοκάστρου αφορά στη χωροθέτηση δημοσίως προσβάσιμων σημείων επαναφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων (Η/Ο) κανονικής ή υψηλής ισχύος και αντίστοιχα θέσεων στάθμευσης Η/Ο, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου.
Η δημοτική αρχή με τον τρόπο αυτό συμμετέχει ενεργά στην υλοποίηση του σχεδιασμού της ελληνικής πολιτείας για την μετάβαση σε μια οικονομία που θα βασίζεται στην κατανάλωση λιγότερων ορυκτών καυσίμων μέσω της δημιουργίας και της οργανωμένης ανάπτυξης υποδομών ηλεκτροκίνησης, ώστε οι πόλεις να αποκτήσουν δικό τους δίκτυο φόρτισης ηλεκτρινών οχημάτων.
Ειδικότερα, το Σχέδιο Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων του Δήμου Ωραιοκάστρου χρηματοδοτήθηκε από το Πράσινο Ταμείο. Συντάχθηκε προκειμένου να προκύψουν με επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο οι περιοχές του Δήμου όπου θα δημιουργηθούν σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, σύμφωνα με συγκεκριμένες παραμέτρους, όπως είναι η πυκνότητα του πληθυσμού και η εγγύτητα σε σημαντικά σημεία ενδιαφέροντος. Στόχος του σχεδίου ήταν να εντοπιστούν τα σημεία εκείνα του κοινόχρηστου χώρου, τα οποία πληρούν τις απαραίτητες κυκλοφοριακές και χωροταξικές προϋποθέσεις για την εγκατάσταση ενός φορτιστή.
Στο Δήμο Ωραιοκάστρου προτείνεται να δημιουργηθούν σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στην πόλη του Ωραιοκάστρου, στην περιοχή της Γαλήνης, στο Μελισσοχώρι, στο Δρυμό, στη Λητή, στη Νεοχωρούδα, στον Πεντάλοφο και σε περιοχή στην ΒΙ.ΠΕ. Σίνδου που βρίσκεται στα διοικητικά όρια του Δήμου Ωραιοκάστρου. Στο ΣΦΗΟ του Δήμου Ωραιοκάστρου συμπεριλαμβάνονται και όλες οι ειδικές θέσεις φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα ΑμεΑ, ταξί, οχήματα φορτοεκφόρτωσης και τουριστικά λεωφορεία.
Αξίζει να σημειωθεί πως η εκπόνηση και η επιτυχής υποβολή του ΣΦΗΟ του Δήμου Ωραιοκάστρου στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση, για να μπορέσει ο Δήμος μελλοντικά να εξασφαλίσει την πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία για την προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία των προτεινόμενων φορτιστών.