Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Δήμος Ωραιοκάστρου

Ο Δ.Ωραιοκάστρου τίμησε τον Ευαγόρα Παλληκαρίδη

Και τους ήρωες που θυσιάστηκαν για την ελευθερία της Κύπρου

Ισχυρούς στενούς δεσμούς με τον 19χρονο Ευαγόρα Παλληκαρίδη, που θυσιάστηκε για την αποτίναξη του αγγλικού ζυγού και την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα απέκτησε και επίσημα ο Δήμος Ωραιοκάστρου. Χθες το πρωί παρουσία της αδερφής του ήρωα, Μαρούλας Βρυωνίδου – Παλληκαρίδη, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της προσθήκης της προσωνυμίας «Ευαγόρας Παλληκαρίδης» στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου, όπου είναι τοποθετημένη η προτομή του ήρωα.

Ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης απαγχονίστηκε στις 14 Μαρτίου 1957 για τη δράση του ενάντια στην αγγλική κατοχή στη Μεγαλόνησο. Ήταν ποιητής, ο πιο νέος σε ηλικία αγωνιστής και ο τελευταίος που ανέβηκε στο ικρίωμα της αγχόνης.

«Τον επισκεφθήκαμε μια ημέρα πριν την εκτέλεσή του. Ήταν η τελευταία επίσκεψη που κάναμε. Αυτές τις ώρες δεν μπορείς να μιλήσεις, ο κόμπος είναι στο λαιμό. Βάλαμε τα χέρια στο συρματόπλεγμα. Ο Ευαγόρας ήταν έτοιμος. Περίμενε αυτή τη στιγμή, ήταν σίγουρος για τη μετάβαση, ήταν ήδη στην αντίπερα όχθη. Δεν μπορούσαμε να κλάψουμε μπροστά του, κρατηθήκαμε, γιατί δεν μας το επέτρεψε η στάση του Ευαγόρα. Ήταν αγέρωχος, ευθυτενής, έτοιμος για όλα. Είναι μεγάλη τιμή, που δίνεται το όνομά του στο σχολείο, σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου», τόνισε συγκινημένη η Μαρούλα Βρυωνίδου – Παλληκαρίδη κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή εκτυλίχθηκε όταν μαθήτρια του σχολείου προσέφερε στην κ. Βρυωνίδου – Παλληκαρίδη μια ανθοδέσμη. Αγκάλιασε την μαθήτρια και βουρκωμένη κατευθύνθηκε προς την προτομή του ήρωα αδερφού της Ευαγόρα Παλληκαρίδη, όπου εναπόθεσε την ανθοδέσμη.

«Είναι ιδιαίτερη η σημερινή ημέρα για τον τόπο μας καθώς γίνεται επίσημα η τελετή της μετονομασίας του σχολείου που συνδέεται με έναν σπουδαίο ήρωα. Τι μπορεί να συμβεί όταν ένας δάσκαλος με φωτεινό νου και ζεστή καρδιά καταφέρνει να συγκινήσει τους μαθητές του τόσο πολύ, ώστε η ιστορία να ζωντανεύει ξανά μέσα στην τάξη; Τι μπορεί να συμβεί όταν το στιγμιαίο βίωμα συγκίνησης που μοιράστηκε ένας δάσκαλος με τους μαθητές του σε μια αίθουσα διδασκαλίας γίνεται ορόσημο και ιδρυτικό γεγονός αναγνώρισης και μνήμης; Τότε πολύ απλά γράφεται ιστορία και το φαινομενικά ασύνδετο μετατρέπεται σε βιωματικό γεγονός που μένει για πάντα κομμάτι ενός τόπου», τόνισε στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης.

«Χάρη στον φωτισμένο δάσκαλό μας, τον Θεόδωρο Ακριτίδη», πρόσθεσε ο δήμαρχος, «ο τόπος μας γίνεται ένα με την πρόσφατη ιστορία του κυπριακού ελληνισμού, καθώς και με έναν από τους εμβληματικότερους ήρωές του. Είναι εντός αυτού του πλαισίου που σήμερα καλούμαστε όλοι οι παριστάμενοι να ζήσουμε τη μετονομασία του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ωραιοκάστρου σε ”Ευαγόρας Παλληκαρίδης”, πράξη που επιστεγάζει τις συντονισμένες μας ενέργειες προς αυτήν την κατεύθυνση σε συνεργασία με το σχολείο και τους ανθρώπους του που εργάστηκαν, ώστε αυτή η πρωτοβουλία να γίνει πραγματικότητα».

Η σύνδεση του Παλληκαρίδη με το Ωραιόκαστρο

Κατά την σχολική χρονιά 2001-2002 οι μαθητές της ΣΤ’  Τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ωραιοκάστρου γνώρισαν τον Ευαγόρα Παλληκαρίδη μέσα από ένα ποίημα που υπήρχε στο βιβλίο της Γλώσσας και δίδαξε στα παιδιά ο τότε διευθυντής, Θεόδωρος Ακριτίδης. Με αφορμή το ποίημα θέλησαν να μάθουν περισσότερα για τον ήρωα και μετά από πρόταση του κ. Ακριτίδη αποφασίστηκε το σχολείο να τιμήσει τον Κύπριο ήρωα με την τοποθέτηση της προτομής του στον αύλειο χώρο. Την προτομή φιλοτέχνησε ο γλύπτης Χάρης Χατζηβασιλειάδης και το βάθρο ο γλύπτης Ευάγγελος Φυλακτός. Τον περασμένο Αύγουστο εκδόθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού για την προσθήκη της προσωνυμίας «Ευαγόρας Παλληκαρίδης» στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου.

Ο Θεόδωρος Ακριτίδης κατά την ομιλία του στην εκδήλωση και απευθυνόμενος προς τους μαθητές είπε: «Θα πρέπει να είστε υπερήφανοι γιατί το σχολείο σας είναι ο πρώτος δημόσιος φορέας που άνοιξε τις πύλες της Ελλάδας στον ήρωα Ευαγόρα Παλληκαρίδη» και αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Κύπριου αγωνιστή, στο ποιητικό έργο και στη δράση του για την ελευθερία.

Ο κ. Ακριτίδης ευχαρίστησε τον δήμαρχο Ωραιοκάστρου, Παντελή Τσακίρη, ο οποίος είχε την πρωτοβουλία να δοθεί στο σχολείο το όνομα του Κύπριου ήρωα και την Φωτεινή Κεφαλίδου, που ως διευθύντρια του σχολείου ξεκίνησε την διαδικασία για την υλοποίηση της πρωτοβουλίας.

Για τη συνεργασία μεταξύ της εκπαιδευτικής κοινότητας και του Δήμου Ωραιοκάστρου, με στόχο να καρποφορήσει η προσπάθεια της μετονομασίας του σχολείου αναφέρθηκαν ο διευθυντής του σχολείου, Ευάγγελος Δρόσος, ενώ στην εκδήλωση χαιρέτισε και η διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης, Ευαγγελία Μπούτσκου.

«Στο πρόσωπο του Ευαγόρα τιμάται η ελληνική Παιδεία»

«Ήταν ζήτημα εκπλήρωσης ενός εθνικού χρέους τιμής, για τη θυσία του νέου που αποκλήθηκε “αιώνιος έφηβος”, του ποιητή, του εμβληματικού ήρωα της Κύπρου, του μαθητή, που θυσιάστηκε για την ελευθερία», τόνισε ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη, Κωνσταντίνος Πολυκάρπου.

«Θα σταθώ σε μόνο ένα στοιχείο του Ευαγόρα Παλληκαρίδη, στα ιδανικά του, τα οποία ενέπνευσαν το πλούσιο συγγραφικό του έργο, αν και μικρός σε ηλικία, καθώς και την δράση του για την απελευθέρωση της Κύπρου. Αυτά τα ιδανικά είχαν αφετηρία την ελληνική παιδεία, τους δασκάλους του, την οικογένεια του ήρωα. Και για αυτό αποτελεί ξεχωριστή τιμή για όλους το ότι η κ. Βρυωνίδου – Παλληκαρίδη, αδελφή του ήρωα, αγκάλιασε εξαρχής αυτή την προσπάθεια στο Ωραιόκαστρο, η οποία με χαρά βλέπουμε να ολοκληρώνεται σήμερα», πρόσθεσε ο κ. Πολυκάρπου και σημείωσε: «Σήμερα αποδίδουμε τιμή με την εμπνευσμένη ενέργειά σας και στην ελληνική Παιδεία, για τον κεντρικό ρόλο που διαδραμάτισε στη δημιουργία ενός λαμπρού παραδείγματος, η θυσία του οποίου συνέβαλε στην ελευθερία της Κύπρου».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο προϊστάμενος του ιερού ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου, π. Νικόλαος Μοναστηρίδης, τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση μπροστά από την προτομή του Ευαγόρα Παλληκαρίδη και μετέφερε τις ευλογίες και ευχές του μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, κ. Βαρνάβα. Επίσης, μαθητές του σχολείου απήγγειλαν στίχους από ποιήματα του Ευαγόρα Παλληκαρίδη και τραγούδια για την Κύπρο και την ελευθερία. Στην εκδήλωση συμμετείχε επίσης η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Ωραιοκάστρου υπό την διεύθυνση του μαέστρου, Αχιλλέα Ρούση.

Κύπρος: 50 χρόνια κατοχής

Χθες το απόγευμα ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για τον Ευαγόρα Παλληκαρίδη και τους ήρωες της Κύπρου στο Δήμο Ωραιοκάστρου με την εκδήλωση «Κύπρος: 1974-2024, 50 χρόνια κατοχής», που συνδιοργάνωσαν στην Αίθουσα Πολιτισμού «Νέλλυ Δελή» στο Κτίριο «Παύλος Μελάς» ο Δήμος Ωραιοκάστρου και ο Σύλλογος Πολιτισμού «Λογείον», υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη.

«Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από το καλοκαίρι του 1974, που η Τουρκία, χρησιμοποιώντας ως αφορμή το πραξικόπημα και επικαλούμενη παράνομα το δικαίωμα της συνθήκης εγγύησης, εισέβαλε στην Κύπρο, υλοποιώντας τους πολιτικούς και στρατηγικούς της στόχους, παραβιάζοντας κάθε κανόνα της διεθνούς νομιμότητας, περιλαμβανομένου του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», τόνισε ο υπουργός Υγείας της Κύπρου, Μιχάλης Δαμιανός, ο οποίος συμμετείχε στην εκδήλωση.

«Αδικημένοι και αδικαίωτοι από τη Ιστορία, συναντάμε το μέγεθος του ιστορικού χρέους μας, το μέγεθος της κληρονομιάς, που άφησε η αυτοθυσία των γενναίων στο πεδίο της μάχης και της τιμής. Είναι ευθύνη και υποχρέωση μας να κρατήσουμε άσβεστη τη μνήμη τους», πρόσθεσε ο κ. Δαμιανός και συνεχάρη τον Δήμο Ωραιοκάστρου, το «Λογείον» και το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου «Ευαγόρας Παλληκαρίδης» για την πρωτοβουλία να τιμήσουν τους ήρωες της Κύπρου.

«Μέσα από τις ενέργειές σας ο ”ομφάλιος λώρος”, που συνδέει την Κύπρο με τη Μακεδονία, τη Θράκη και την Ελλάδα ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο από το παρελθόν, το παρόν και επενδύοντας στο μέλλον, μέσω της σημασίας της παιδείας και της βαθιάς διάδρασής της με τον ηρωισμό και την αυταπάρνηση», είπε ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη, Κωνσταντίνος Πολυκάρπου, επικαλούμενος  τοποθέτηση που είχε κάνει παλαιότερα ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Το κοινό στην εκδήλωση καλωσόρισε η πρόεδρος του Συλλόγου «Λογείον», Αναστασία Καραογλάνη, η οποία ευχαρίστησε τον δήμαρχο Ωραιοκάστρου, Παντελή Τσακίρη και την αντιδήμαρχο Σύγχρονου Πολιτισμού, Εξωστρέφειας και Προστασίας των ζώων συντροφιάς και Φιλαρμονικής, Ευαγγελία Δρόσου, για τη στήριξη που παρείχαν στη διοργάνωση της εκδήλωσης.

«Αποτελεί χρέος και τιμή να υποστηρίζουμε όλοι εκδηλώσεις που διατηρούν ζωντανή την ιστορική μνήμη. Ωραιόκαστρο και Κύπρος είναι ένα, Ελλάδα και Κύπρος είναι ένα, δεν ξεχνάμε και τιμούμε τους ήρωες που ζητούν δικαίωση και ελευθερία», είπε η κ. Δρόσου.

Την εκδήλωση συντόνισε η Ειρήνη Κέπεντζη, ενώ απηύθυνε χαιρετισμό η Όλια Βασιλάκη, περιφερειακή σύμβουλος εκπροσωπώντας τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα.

Στην εκδήλωση μίλησαν ο Πέτρος Παπαπολυβίου, αναπληρωτής καθηγητής και Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου και ο Δημήτριος Αλευρομάγειρος, στρατηγός ε.α., επικεφαλής του Τάγματος της ΕΛΔΥΚ που υπερασπίστηκε τη Λευκωσία τον Αύγουστο του 1974.

Κυπριακή ποίηση διάβασαν οι Ανδρέας Καρακόκκινος, Βικτωρία Καπλάνη, Θοδωρής Πετρόπουλος, Ελένη Καρασαββίδου, Ξανθίππη Ζαχοπούλου, Αφροδίτη Διαμαντοπούλου και Ρία Φελεκίδου.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν αποσπάσματα από το ντοκιμαντέρ του δημοσιογράφου Νίκου Ασλανίδη «Πού είναι;» για τους αγνοούμενους και εικαστικές δημιουργίες των Χρίστου Μπακόλα και Σοφίας Αμπερίδου, ενώ «ντύθηκε» μουσικά από το συγκρότημα «Ωδηπόροι της Θεσσαλονίκης». Η εκδήλωση έκλεισε με το ποιητικό δρώμενο «Στον Αγνοούμενο» από μέλη του «Λογείον» και την Ομάδα Δημιουργικής Γραφής και Έκφρασης του 2ου Δημοτικού Σχολείου  Ωραιοκάστρου – Λογείον σε δραματουργία και θεατρική διδασκαλία της Αναστασίας Καραογλάνη.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement