Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Δήμος Ωραιοκάστρου

Ποιος είναι ο έφηβος πανελλήνιος πρωταθλητής εφήβων στο σκάκι από το Ωραιόκαστρο

Published

on

Ο Αντώνης Καλογρίδης θεωρείται ένας από τους καλύτερους νέους σκακιστές στη χώρα

Στα πέντε του χρόνια έκανε το πρώτο ρουά ματ, έχοντας αντίπαλο στη σκακιέρα, τον πατέρα του. Δέκα χρόνια μετά, κατάφερε να «στεφθεί» πρωταθλητής Ελλάδας στους σκακιστές κάτω των 18 ετών, στο πανελλήνιο πρωτάθλημα εφήβων, που διοργανώθηκε στην Κρήτη.

   Ο Αντώνης Καλογρίδης θεωρείται ένας από τους καλύτερους νέους σκακιστές στη χώρα μας και όπως εκμυστηρεύτηκε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αν και έχει αντιμετωπίσει πολύ δύσκολες παρτίδες με σημαντικές νίκες, δεν θα ξεχάσει ποτέ αυτή που τού χάρισε τον τίτλο του πανελλήνιου πρωταθλητή.

   «Ξεκίνησα να ασχολούμαι με το σκάκι, όταν ήμουν πέντε ετών. Στην πραγματικότητα τότε έμαθα τους κανόνες του παιχνιδιού από τον πατέρα μου», αφηγείται ο 15χρονος σκακιστής και εξηγεί ότι τού άρεσε πολύ αυτό το πνευματικό άθλημα, αλλά άρχισε να ασχολείται σοβαρά μ’ αυτό στην ηλικία των 9 ετών. «Τότε άρχισα να συμμετέχω και στα πρώτα μου σκακιστικά τουρνουά. Δεν θεωρώ πως έχω φτάσει σε πολύ υψηλό επίπεδο ακόμα, ωστόσο για την ηλικία μου το επίπεδο μου είναι σχετικά καλό. Σίγουρα υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης και γι’ αυτό δουλεύω σκληρά, για να γίνω καλύτερος», αναφέρει χαρακτηριστικά.

   Μετριόφρων, έξυπνος και πάνω απ’ όλα εργατικός, ο Αντώνης, μαθητής της πρώτης λυκείου, έχει κατακτήσει πολλές διακρίσεις μέχρι σήμερα, ανάμεσα στις οποίες η κατάκτηση της 3ης θέσης στο Πανελλήνιο Σκακιστικό Σχολικό Πρωτάθλημα και η 3η θέση στο Πανελλήνιο Νεανικό Πρωτάθλημα κάτω των 12 ετών το 2018. Επίσης, έχει συμμετάσχει σε δύο Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα.

   Ένιωσα συντετριμμένος, όταν ύστερα από μάχη έξι ωρών ηττήθηκα από τον αντίπαλό μου

   «Πιστεύω ότι η μεγαλύτερη διάκρισή μου μέχρι στιγμής, είναι η κατάκτηση της πρώτης θέσης στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Εφήβων 2021», λέει με υπερηφάνεια κι εξομολογείται πως η πιο δύσκολη παρτίδα που έχω παίξει ήταν με τον δεύτερο καλύτερο παίκτη στην ηλικία του στον κόσμο. «Ύστερα από μάχη έξι ωρών, ηττήθηκα από τον αντίπαλο μου, νιώθοντας συντετριμμένος ψυχολογικά, γιατί το αποτέλεσμα δεν ήταν προφανώς το θεμιτό. Ωστόσο, κατάφερα να ξεπεράσω αυτή την ήττα, καθώς προσπάθησα να το ξεχάσω και να επικεντρωθώ στις επόμενες παρτίδες του τουρνουά»μ αναφέρει χαρακτηριστικά.

   Ο σκακιστής που αποτέλεσε γι’ αυτόν πηγή έμπνευσης είναι ο Γκάρι Κασπάροβ, καθώς, όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τού αρέσει το επιθετικό στιλ του αλλά κι επειδή είναι ένας από τους καλύτερους παίκτες όλων των εποχών.

   «Επόμενος στόχος μου, ο τίτλος του διεθνούς μαιτρ»

   Ερωτηθείς για τους επόμενους στόχους που έχει θέσει, απάντησε πως ο επόμενος στόχος του είναι να κατακτήσει τον τίτλο του διεθνούς μαιτρ, που είναι ο δεύτερος καλύτερος διεθνής τίτλος μετά τον τίτλο του γκραν μαιτρ. «Η διαδικασία για την κατάκτηση αυτού του τίτλου είναι περίπλοκη και χρειάζεται πολλή δουλειά για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος. Επίσης, ανυπομονώ να εκπροσωπήσω την Ελλάδα σε κάποια Σκακιστική Ολυμπιάδα Νέων καθώς, λόγω της πανδημίας, δεν μού έχει δοθεί ακόμα αυτή η ευκαιρία».

   Αν και τις πρώτες σκακιστικές κινήσεις τις έμαθε από τον πατέρα του, χαριτολογώντας εξηγεί πως «μπορεί να έμαθα να παίζω σκάκι από τον πατέρα μου, αλλά ξέρει μόνο τους βασικούς κανόνες του παιχνιδιού. Δεν αποτελεί μεγάλη απειλή πλέον, αλλά λόγω των σκακιστικών μηχανημάτων που μπορούν να βρουν πλέον τις καλύτερες κινήσεις σε μια θέση, έχει τη δυνατότητα να μού υποδεικνύει τι θα έπρεπε να κάνω καλύτερα, αναλύοντας τις παρτίδες μου με τη βοήθεια των μηχανών».

   Για να εξελιχθεί κάποιος στο σκάκι, όπως ο ίδιος αναφέρει, χρειάζεται πολύωρη μελέτη, κάθε μέρα, και συνεχής προσπάθεια βελτίωσης. «Η προσήλωση στον στόχο σου είναι ένα ακόμα χαρακτηριστικό που μπορεί να σε βοηθήσει να ανέβεις στην κορυφή. Κατά τη γνώμη μου, η αισιοδοξία σε δύσκολες συνθήκες και το να μην τα παρατάς ποτέ είναι από τις σημαντικότερες αρετές. Τέλος, η ταπεινότητα και η ίση αντιμετώπιση όλων των αντιπάλων, είναι απαραίτητα χαρακτηριστικά για να γίνει κάποιος πρωταθλητής», καταλήγει ο πανελλήνιος πρωταθλητής εφήβων στο σκάκι Αντώνης Καλογρίδης.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement