Ξεκίνησαν να ζυμώνουν ζαχαροπλάστες και αρτοποιοί
Περισσότερα από 600.000 κιλά βασιλόπιτας ξεκίνησαν ήδη να ζυμώνουν οι αρτοποιοί και οι ζαχαροπλάστες του νομού Θεσσαλονίκης ενόψει της Πρωτοχρονιάς και μπορεί η κίνηση να καταγράφεται υποτονική ενόψει των Χριστουγέννων, αλλά «την επόμενη εβδομάδα, την τελευταία του 2020, περιμένουμε ότι θα σημειώσει αύξηση», επισήμαναν μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών νομού Θεσσαλονίκης, «Ο Προφήτης Ηλίας», Έλσα Κουκουμέρια και ο επικεφαλής της Συντεχνίας Ζαχαροπλαστών, Μάριος Παπαδόπουλος.
Στα θετικά της αγοράς πάντως φέτος, προσμετράται το γεγονός ότι οι καταναλωτές φαίνεται να διατηρούν στη συνήθεια που απέκτησαν εν μέσω covid-19, δηλαδή να κάνουν τις αγορές τους από τα καταστήματα της γειτονιάς τους.
450.000 κιλά βασιλόπιτας δια χειρός αρτοποιών
Περισσότερα από 400.000 κιλά βασιλόπιτας ξεκίνησαν ήδη να ετοιμάζουν οι αρτοποιοί στα 720 αρτοποιεία του νομού Θεσσαλονίκης με την τιμή προς διάθεση να υπολογίζεται σε 11-14 ευρώ/κιλό. «Είναι μια τιμή, που παραμένει σε σταθερά επίπεδα την τελευταία εξαετία, παρά την αύξηση στις πρώτες ύλες, κατά 45% τουλάχιστον φέτος, αλλά και τα υψηλά κόστη στην ενέργεια, τη φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές που «συνεχίζουν να τρέχουν με αμείωτο ρυθμό», επισήμανε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του σωματείου «Ο Προφήτης Ηλίας», Έλσα Κουκουμέρια. Σε ό,τι αφορά τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες, ανέφερε ότι η τιμή τους κυμαίνεται σε 10-13 ευρώ/κιλό και 11-14 ευρώ/κιλό αντίστοιχα.
Η ίδια προέτρεψε εκ νέου τους καταναλωτές να μην κάνουν «εκπτώσεις» στην ποιότητα των προϊόντων που βάζουν στο οικογενειακό τραπέζι, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «στους φούρνους του νομού, ο κουραμπιές έχει γεύση κουραμπιέ και το μελομακάρονο …μελομακάρονου, ενώ οι βασιλόπιτες που φτιάχνουμε κρύβουν μέσα τους πέραν του τυχερού φλουριού, αγάπη και μεράκι».
Για το 2022, ο στόχος των αρτοποιών του νομού Θεσσαλονίκης «είναι να παραμείνουμε ενεργοί και όρθιοι», επισήμανε η ίδια, προσθέτοντας ότι «πολλοί συνάδελφοι βρίσκονται στο κόκκινο και η επαγγελματική επιβίωσή τους παραπαίει». Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι «με τη μείωση του ΦΠΑ θα παίρναμε μια ανάσα. Όπως σε όλη την ΕΕ, ο ΦΠΑ στο ψωμί είναι κάτω από 6%, δεδομένου ότι είναι βασικό είδος διατροφής, δεν μπορούμε να κατανοήσουμε γιατί στη χώρα μας βρίσκεται ακόμη στο υψηλό επίπεδο του 13%».
…και 200.000 κιλά από τους ζαχαροπλάστες
Σε περισσότερα κατά 50.000 κιλά, από 150.000 πέρυσι, υπολογίζονται οι βασιλόπιτες που θα διαθέσουν φέτος οι ζαχαροπλάστες της Θεσσαλονίκης, με τον πρόεδρο της Συντεχνίας Ζαχαροπλαστών, Μάριο Παπαδόπουλο να σημειώνει πως «η κίνηση όλη την εβδομάδα καταγράφεται υποτονική, αλλά δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν θα αγοράσει πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα».
Αναφερόμενος στις τιμές στα ζαχαροπλαστεία του νομού Θεσσαλονίκης, ο ίδιος σημείωσε ότι ναι μεν δεν υπάρχουν σημαντικές αυξομειώσεις έναντι των προηγούμενων χρόνων, αλλά έσπευσε να προσθέσει ότι «ανάλογα με την περιοχή πώλησης δεν αποκλείεται κάποιος να εντοπίσει μια αύξηση στα χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα ως και 10%, ανά κιλό». Σημειώνεται ότι τα μέλη της Συντεχνίας ανέρχονται σε 170, ενώ στον νομό Θεσσαλονίκης λειτουργούν περί τα 400 ζαχαροπλαστεία.
Αμφότεροι επισήμαναν πάντως ότι τα μέτρα που ανακοινώνονται ή συζητούνται για την αποφυγή διάδοσης του κορονοϊού, «πληγώνουν» την αγορά, αφού πέραν όλων των άλλων παραμέτρων, η «ψυχολογία των καταναλωτών» είναι ο Νο 1 βασικός παράγοντας για αγορές όλων των ειδών.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ