Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Επικαιρότητα

Οριστικό: Ανοίγουν τα σχολεία τη Δευτέρα με 3 self test

Ανοίγουν κανονικά τη Δευτέρα με τρία self test την πρώτη εβδομάδα για όλα τα παιδιά, εμβολιασμένα και ανεμβολίαστα

Την επαναλειτουργία των σχολείων μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, με ένα σέλφ τεστ περισσότερο -δηλαδή τρία την εβδομάδα- ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, μετά από εισήγηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων.

Στην σημερινή ενημερώση από τον υπουργό υγείας Θάνο Πλεύρη και την υπουργό παιδείας Νίκη Κεραμέως αποφασίστηκε πως οι μαθητές θα επιστρέψουν με τρία self test την εβδομάδα, ενώ αν υπάρξει θετικό κρούσμα σε κάποια τάξη, τότε τα τρία θα γίνονται πέντε.

Την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων όλοι θα κάνουν ένα επιπλέον δωρεάν self test, την δεύτερη εβδομάδα θα γίνονται δύο self test και για τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς, ενώ εάν ένα παιδί έχει νοσήσει, θα μείνει καραντίνα 5 ημέρες και μετά θα επιστρέψει με αρνητικό rapid.

Η υπουργός Νίκη Κεραμέως ανέφερε πως «η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων σε καιρό πανδημίας διασφαλίζει και τη μεγαλύτερη ασφάλεια των παιδιών μας, καθώς στα σχολεία προβλέπεται ένα αποτελεσματικό δίχτυ προστασίας της εκπαιδευτικής κοινότητας, με τη διενέργεια συστηματικών τεστ κάθε εβδομάδα για την προσέλευση στο σχολείο, με την απαρέγκλιτη χρήση της μάσκας, με τους εκτεταμένους καθημερινούς ελέγχους σε περίπτωση κρούσματος στο τμήμα, μεταξύ και των άλλων μέτρων που ήδη ισχύουν. Πρωταρχικό μας ενδιαφέρον είναι τα σχολεία να εφαρμόζουν κανόνες που συνθέτουν ένα όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό δίχτυ προστασίας της εκπαιδευτικής κοινότητας. Αποδεχτήκαμε και πάλι τις εισηγήσεις της Επιτροπής για επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου, ώστε να ανταποκρίνεται στα δεδομένα της μετάλλαξης Όμικρον. Η επικαιροποίηση συνίσταται στην εντατικοποίηση των ελέγχων, με ακόμη περισσότερα τεστ στα σχολεία μας».

Τι θα ισχύει από την Δευτέρα:

  • Ένα επιπλέον self test για την 1η εβδομάδα (10-15 Γενάρη) λειτουργίας των σχολείων, δηλαδή 3 δωρεάν τεστ αντί για 2.
  • Τα δύο δωρεάν εβδομαδιαία self test θα τα κάνουν και οι εμβολιασμένοι μαθητές και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί.
  • Σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη, φεύγουμε από τη λογική του «σταυρού» κι επεκτεινόμαστε σε ελέγχους σε όλους τους μαθητές. Θα γίνονται δύο rapid κι ένα self test επιπλέον, πέραν των δύο self test. Δηλαδή πέντε συνολικά. Οι εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν συνολικά τρία τεστ. Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν τα ίδια τεστ με τους ανεμβολίαστους μαθητές, δηλαδή τα πέντε που προαναφέραμε. Οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν συνολικά τρία τεστ. Όλα αυτά σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement