Η επιβολή του Τέλους Ταφής αστικών αποβλήτων στο επίκεντρο ειδικής συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΠΕΔΚΜ
Την πλήρη αντίθεση της στην επιβολή του Τέλους Ταφής αστικών αποβλήτων, που τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου για τους δήμους, βάσει του νόμου 4819/2021, εκφράζει η Περιφερειακή Ένωση των Δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ). Υποστηρίζει ότι είναι ένα άδικο μέτρο, αφενός γιατί εφαρμόζεται οριζόντια σε όλους τους ΟΤΑ, αφετέρου γιατί συμπίπτει χρονικά με τις υπέρογκες αυξήσεις στο κόστος της ενέργειας, αλλά και γιατί έχουν ήδη κατατεθεί και εγκριθεί οι προϋπολογισμοί των δήμων και ως εκ τούτου καθίσταται πρακτικά αδύνατη η εφαρμογή του για το έτος 2022.
Ειδικότερα, η επιβολή του Τέλους για το 2022, το οποίο προβλέπει επιπλέον 20 ευρώ ανά τόνο σκουπιδιών, εκτιμάται ότι θα επιβαρύνει ετησίως με τουλάχιστον 80 εκατομμύρια ευρώ τους δήμους της χώρας, ενώ για τους 38 δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας υπολογίζεται σε 13,5 εκατ. ευρώ που θα πρέπει να επιβαρυνθούν οι πολίτες μέσα από τα δημοτικά τέλη.
Στη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης του Δ.Σ για το θέμα αυτό, και το οποίο εισήχθη με πρωτοβουλία του προέδρου, δημάρχου Πυλαίας – Χορτιάτη Ιγνάτιου Καϊτεζίδη, η ΠΕΔΚΜ, η πρώτη που άνοιξε τη συζήτηση πανελλαδικά, παρουσία και του προέδρου της ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου, του προέδρου του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) Νίκου Χιωτάκη και του προέδρου του ΦΟΔΣΑ Μιχάλη Γεράνη, κατέθεσε προτάσεις σε ρεαλιστικό πλαίσιο, με στόχο να αποτελέσουν «πυξίδα» και για τις άλλες ΠΕΔ της χώρας, που θα σταλούν στην ΚΕΔΕ και στα συναρμόδια υπουργεία.
Οι προτάσεις
Η ΠΕΔΚΜ λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα που διαμορφώνονται στην παρούσα συγκυρία προτείνει:
*Αναστολή, για δυο χρόνια, της επιβολής του Τέλους Ταφής απορριμμάτων,
*Δίκαιη και αναλογική επιβάρυνση στους δήμους και όχι οριζόντια σε όλους τους ΟΤΑ
*Αλλαγή του νόμου, ο οποίος εκτός από αντικίνητρα, όπως το Τέλος Ταφής, να δίνει και κίνητρα με ανάλογη απομείωση της οικονομικής επιβάρυνσης για τους δήμους και τον ΦΟΔΣΑ που τα πετυχαίνουν.
*Πλήρη διαχείριση των χρημάτων από την επιβολή του Τέλους από την αυτοδιοίκηση και για την αυτοδιοίκηση, χωρίς εμπλοκή άλλων φορέων του κράτους
«Η εφαρμογή του ειδικού αυτού τέλους, αποτέλεσε έναν δυσάρεστο αιφνιδιασμό για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς έχουν ήδη κατατεθεί και εγκριθεί οι προϋπολογισμοί των ΟΤΑ» υπογράμμισε ο κ. Καϊτεζίδης, κάνοντας λόγο, παράλληλα, για υποκρισία, δεδομένου ότι οι δήμοι δεν έχουν λόγο στη διαχείριση των αποβλήτων και σήμερα καλούνται να “πληρώσουν” αποκλειστικά την μακρόχρονη αδράνεια της πολιτείας.
Ο ίδιος έκανε μάλιστα και μια αναδρομή της θέσπισης του Τέλους, ήδη από το 2011, για το οποίο έως το 2019, όπως είπε χαρακτηριστικά, ακολούθησαν 9 ετήσιες αναστολές και αντίστοιχες τροπολογίες, με τη συμμετοχή όλων των κυβερνήσεων. «Το κράτος κάθε χρόνο, στις 31 Δεκεμβρίου, ψήφιζε παρατάσεις, βάζοντας στην ουσία το θέμα κάτω από το χαλί και όλη αυτήν την ολιγωρία και κωλυσιεργία, την καθυστέρηση και την ανυπαρξία έργων, καλούνται σήμερα να την πληρώσουν αποκλειστικά οι δήμοι και εν τέλει οι δημότες μας» σχολίασε ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ.
Η ΚΕΔΕ και ο ΦΟΔΣΑ
Στην τοποθέτηση του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου τόνισε ότι το τέλος ταφής έρχεται σε πολύ κακή συγκυρία για τους δήμους, καθώς, όπως είπε, συμπίπτει με το υπέρογκο ενεργειακό κόστος, και το ποσό με το οποίο θα επιβαρυνθούν συνολικά οι ΟΤΑ την τρέχουσα χρονιά αγγίζει τα 200 εκατ. ευρώ.
Υποστήριξε ακόμη ότι οι δήμοι δεν έχουν ευθύνη για τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων και της ανακύκλωσης. Για το λόγο αυτό ζήτησε δίκαιη και αναλογική επιβολή και όχι οριζόντια, για να μην μετακυλιστεί το κόστος στους δημότες, μέσω των ανταποδοτικών τελών. Από την πλευρά του ο Α΄ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, συντάχθηκε με την πρόταση για δίκαιη και αναλογική επιβάρυνση στους δήμους, ενώ ζήτησε να υπάρξει απομάκρυνση του κράτους από τη διαχείριση των απορριμμάτων, να διασφαλιστεί με νομοθετική διάταξη η ανταποδοτικότητα στους δήμους και τους ΦΟΔΣΑ και η διαχείριση των χρημάτων να γίνεται από την αυτοδιοίκηση.
Απολύτως σύμφωνος με την τοποθέτηση του προέδρου της ΠΕΔΚΜ, αλλά και των δημάρχων, δήλωσε και ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, Μιχάλης Γεράνης, ο οποίος ανέφερε πως θα πρέπει να τροποποιηθεί ο νόμος με βασικά χαρακτηριστικά να είναι αναλογική η επιβολή του τέλους και να διαχειριστεί το θέμα η αυτοδιοίκηση σε επίπεδο ΚΕΔΕ.
Για «τιμωρητικό μέτρο» για την έλλειψη υποδομών, για την οποία δεν ευθύνεται ο δήμος και μάλιστα σε μία δύσκολη χρονιά με το ενεργειακό κόστος, έκανε λόγο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος ανέφερε ότι το επιπλέον κόστος για τον μεγαλύτερο δήμο της Κεντρικής Μακεδονίας υπολογίζεται σε 2,5 εκ. ευρώ για το 2022. Εξέφρασε δε τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι κάθε χρόνο θα πρέπει να γίνεται αναμόρφωση των προϋπολογισμών.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) Νίκος Χιωτάκης διευκρίνισε ότι το τέλος ταφής θα το καταβάλλουν οι ΦΟΔΣΑ και οι δήμοι της χώρας, τον Οκτώβριο του 2022 και μέχρι τότε, όπως είπε, θα υπάρχει η δυνατότητα να υπολογιστούν τα ποσά με βάση το ποσοστό διαχείρισης σε κάθε ΦΟΔΣΑ όσον αφορά τους τόνους των απορριμμάτων και το αν γίνεται εξ ολοκλήρου ταφή.
Εν τέλει, η ομόφωνη απόφαση της ΠΕΔΚΜ θα αποσταλεί σε ΚΕΔΕ και υπουργεία για τη διαμόρφωση ενός ρεαλιστικού πλαισίου, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες σ΄ αυτήν τη δύσκολη χρονική συγκυρία.