Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Επικαιρότητα

Άνοιξη- Ποια λουλούδια να φυτέψετε

Πολύχρωμα και ευωδιαστά θα μεταμορφώσουν τα μπαλκόνια και τους κήπους σας

Η άνοιξη αν και άργησε επιτέλους ήρθε! Είναι η εποχή που ο ήλιος είναι λαμπερός και η θερμοκρασία ανεβαίνει δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες για να γεμίσουμε με πολύχρωμα λουλούδια το μπαλκόνι ή τον κήπο μας. 

Οι επιλογές για πολύχρωμα λουλούδια ετήσια και πολυετή, χαμηλά ανθόφυτα, πανέμορφα φυτά για εδαφοκάλυψη, υπέροχοι ανθοφόροι θάμνοι και εντυπωσιακά αναρριχώμενα φυτά είναι πάρα πολλές. 

Ας δούμε μερικά από τα πιο εντυπωσιακά ανοιξιάτικα λουλούδια που μπορούμε να φυτέψουμε στον κήπο, στην αυλή, σε βεράντα και στο μπαλκόνι για να γεμίσουμε την καθημερινότητα μας με χρώμα, άρωμα και ομορφιά την περίοδο της άνοιξης. 

Ξεκινάμε με τις πετούνιες που είναι το σήμα κατατεθέν της άνοιξης με την πλούσια ανθοφορία και τους εκπληκτικούς χρωματικούς συνδυασμούς. Διαθέτουν πλούσια βλάστηση, γρήγορη ανάπτυξη, χαμηλό ύψος 20-50 εκατοστά και εντυπωσιάζουν με τα άνθη τους, διαμέτρου 10-15 εκατοστών. Οι πετούνιες χαρακτηρίζονται από παρατεταμένη ανθοφορία που ξεκινά την άνοιξη και ολοκληρώνεται στα τέλη φθινόπωρου. Είναι κατάλληλες για παρτέρια, για κρεμαστά καλάθια και για πολύχρωμη εδαφοκάλυψη. 

Συνεχίζουμε τη λίστα μας με τη ζίνια που διαθέτει φανατικούς θαυμαστές, καθώς εντυπωσιάζει με την ποικιλία των χρωμάτων και των σχημάτων των λουλουδιών της που εμφανίζονται μέσα στην άνοιξη. Μεγάλα λουλούδια, μονά ή διπλά σε κίτρινο, κόκκινο, πορτοκαλί, ροζ και μωβ χρώμα. Υπάρχουν χαμηλές και ψηλές ποικιλίες ζίνιας για να τις φυτέψουμε σε γλάστρα στο μπαλκόνι μας, σε βραχόκηπο, στο γκαζόν και σε παρτέρια ενώ μπορούμε να κάνουμε εξαιρετικούς συνδυασμούς της ζίνιας με άλλα ποώδη ανθόφυτα. 

Η διμορφοθήκη είναι άλλη μία εξαιρετική επιλογή λουλουδιού για να φυτέψουμε την άνοιξη. Πολυετές φυτό με πλευρική ανάπτυξη που σχηματίζει λουλούδια σε σχήμα μαργαρίτας, η διμορφοθήκη είναι ιδανική για εδαφοκάλυψη στον κήπο καθώς δημιουργούμε ένα ανθισμένο χαλί λουλουδιών. Υπάρχουν ποικιλίες διμορφοθήκης ορθόκλαδες που δίνουν συμπαγή φυτά κατάλληλα για φύτευση σε γλάστρα. Επειδή είναι ανθεκτική στην αλατότητα του εδάφους, είναι ιδανική επιλογή και για παραθαλάσσιες φυτεύσεις. 

Άλλο ένα εντυπωσιακό ανοιξιάτικο φυτό είναι η καλιμπραχόη που προσφέρεται για εδαφοκάλυψη ή φύτευση σε κρεμαστά καλάθια. Διαθέτει πλούσιο φύλλωμα, γρήγορη ανάπτυξη και σχηματίζει μικρά σωληνοειδή άνθη, σαν μικρές πετούνιες, διαμέτρου 5-7 εκατοστών, σε πολλά χρώματα. Η ανθοφορία της καλιμπραχόης διαρκεί από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα τέλη φθινόπωρου. Ταιριάζει απόλυτα στις κλιματικές συνθήκες της χώρας μας, καθώς ευδοκιμεί σε ηλιόλουστα μέρη και έχει μικρές απαιτήσεις σε νερό.

Η γαρυφαλλιά είναι από τα κατεξοχήν ανοιξιάτικα λουλούδια που συναντάμε στις περισσότερες αυλές και μπαλκόνια των ελληνικών σπιτιών, φυτεμένη σε γλάστρες και ζαρντινιέρες. Ξεχωρίζει για την πλούσια βλάστηση με στενόμακρα λογχοειδή φύλλα και τα άφθονα και εντυπωσιακά άνθη σε διάφορες αποχρώσεις: λευκά, ροζ, μωβ, πορτοκαλί, κόκκινα, κίτρινα, ακόμη και δίχρωμα. Η γαρυφαλλιά ανθίζει από τον Απρίλιο μέχρι και τον Νοέμβριο και τα λουλούδια της διατηρούνται σε βάζο για αρκετό χρονικό διάστημα.

Η λίστα μας δεν θα μπορούσε να μην συμπεριλάβει την πορτουλάκα, το αγαπημένο ανοιξιάτικο φυτό ιδανικό για εδαφοκάλυψη σε βραχόκηπους ή για κρεμαστά καλάθια. Διαθέτει έρπουσα βλάστηση, σαρκώδη ωοειδή φύλλα και εντυπωσιακή ανθοφορία που διαρκεί από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο, σε αποχρώσεις του κίτρινου, ροζ, πορτοκαλί, κόκκινου αλλά και του λευκού. Η πορτουλάκα χρειάζεται άπλετο ηλιακό φως για να χαρίσει την πλούσια ανθοφορία ενώ δεν αντέχει το κρύο του χειμώνα. 

Τι να πρωτοπούμε για τους πανσέδες, από τα πιο δημοφιλή ετήσια ανοιξιάτικα λουλούδια σε κήπους και μπαλκόνια που ξεχωρίζουν για την πρώιμη ανθοφορία τους. Αν επισκεφτούμε αυτή την εποχή τα φυτώρια, θα συναντήσουμε μια ποικιλία από μονόχρωμους πανσέδες κίτρινους, πορτοκαλί, μπορντό, μωβ, λευκούς, μπλε καθώς και από πανσέδες με πολύχρωμους συνδυασμούς.

Η σκουλαρικιά, γνωστή και ως φουξιά, είναι ένα εντυπωσιακό φυτό με πολύχρωμα λουλούδια που θυμίζουν σκουλαρίκια. Αρκετοί το θυμόμαστε φυτεμένο σε γλάστρα να διακοσμεί την αυλή της γιαγιάς μας. Η σκουλαρικιά είναι ένας πολυετής φυλλοβόλος θάμνος με πυκνή βλάστηση που φτάνει σε ύψος από μισό ως και 2 μέτρα, ανάλογα την ποικιλία. Πρόκειται για ένα σχετικά απαιτητικό φυτό που αναπτύσσεται καλύτερα σε ημισκιερές θέσεις. Με την κατάλληλη φροντίδα, η σκουλαρικιά μας δίνει πλούσια ανθοφορία που διαρκεί από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο.

Λατρεμένο και το σκυλάκι με τα υπέροχα ανοιξιάτικα λουλούδια σε εντυπωσιακούς χρωματικούς συνδυασμούς που συναντάμε στους κήπους, στις αυλές και στα μπαλκόνια των σπιτιών. Μπορούμε να επιλέξουμε νάνες ποικιλίες που φτάνουν σε ανάπτυξη 20-40 εκατοστά που ανθίζουν σε 2 μήνες από την σπορά μέχρι και τις ψηλότερες που είναι οψιμότερης άνθισης και χρειάζονται πασσαλάκι στήριξης. Τα σκυλάκια είναι ευδοκιμούν σε μεγάλη ηλιοφάνεια, αν και τα καταφέρνουν μια χαρά και σε πιο σκιερά μέρη. 

Η ζέρμπερα είναι ένα πολυετές φυτό που στη χώρα μας φυτεύεται ως ετήσιο καθώς δεν αντέχει την παγωνιά του χειμώνα. Ξεχωρίζει για τα μεγάλα λουλούδια σε σχήμα μαργαρίτας και τα εντυπωσιακά της χρώματα με υπέροχες μονόχρωμες ή δίχρωμες ποικιλίες σε έντονες αποχρώσεις του ροζ, κόκκινου, κίτρινου, πορτοκαλί και λευκού. Μπορούμε να φυτέψουμε ζέρμπερες σε παρτέρι στον κήπο ή σε γλάστρα στο μπαλκόνι. Τα πανέμορφα λουλούδια της ζέρμπερας είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στα ανθοπωλεία και αποτελούν εξαιρετική επιλογή για στολισμό σε βάζο. 

Για το γλυκό άρωμα που μοσχοβολούν οι βιολέτες, αξίζει να το φυτέψουμε την άνοιξη. Υπέροχο ετήσιο λουλούδι, η βιολέτα ξεχωρίζει για τα στενόμακρα γκριζοπράσινα φύλλα της που κάνουν αντίθεση με τα εντυπωσιακά αρωματικά άνθη σε αποχρώσεις του λευκού, του κίτρινου, του ροζ, του μωβ και του κόκκινου. Φυτεύεται σε ηλιόλουστες θέσεις για τη συνεχή και παρατεταμένη ανθοφορία που διαρκεί από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τις αρχές φθινοπώρου.

Ένα από τα πιο δημοφιλή ανοιξιάτικα λουλούδια που συναντάμε στις αυλές, στις βεράντες και στα μπαλκόνια των ελληνικών σπιτιών είναι τα γεράνια. Αν και οι περισσότεροι το νομίζουν ελληνικό φυτό, το γεράνι έχει καταγωγή από τις περιοχές της Νότιας Αφρικής. Τα γεράνια ανθίζουν από τις αρχές της άνοιξης ως τα τέλη του φθινοπώρου και μας χαρίζουν λουλούδια που σχηματίζουν χαρακτηριστικές σφαιρικές ταξιανθίες σε λευκό, ρόδινο, πορτοκαλί, κόκκινο, μοβ και κίτρινο χρώμα.

Μέσα στην άνοιξη ξεκινά και το γλυκό άρωμα των λουλουδιών του γιασεμιού, πιθανότατα του πιο δημοφιλούς αναρριχώμενου φυτού στον ελληνικό χώρο. Η πλούσια ανθοφορία του γιασεμιού ξεκινά από τις αρχές της άνοιξης και διαρκεί μέχρι τα πρώτα κρύα του χειμώνα ενώ χρειάζεται ηλιοφανή ή ημισκιερή θέση για να ανθοφορήσει. Το γιασεμί είναι ανθεκτικό στη ζέστη και στην ξηρασία, αλλά χρειάζεται να το προφυλάξουμε καθώς είναι ευαίσθητο στην παγωνιά και στους δυνατούς βοριάδες.

Πηγή: www.mistikakipou.gr

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement